Convertor Valutar

Curs valutar

Vremea in tara

Sondaj

Care credeti ca e cea mai buna masura pentru iesirea din recesiune?
 

Utilizatori online

Avem 85 vizitatori online
zonia.ro
Arhivatorul.ro
Istoria cauciucului

istoria-cauciucului Cauciucul este materia prima pentru producerea anvelopelor de vara .

Arbore de cauciuc , numit ca-hu-chu(copacul plangator) face parte din familia Euphorbiaceae , care traieste in bazinul Amazonului . S-a descoperit ca latexul , seva arborelui de cauciuc , a fost utilizata din cele mai vechi timpuri , secolul XV , de catre portughezi in scopul producerii unor haine impermeabile.

In calatoriile sale spre descoperirea de noi taramuri ,Colomb devine primul european care descopera arborii de cauciuc.

Prima intrebuintare remarcabila a cauciucului a fost descoperita de catre Joseph Pryestly , chemist englez, in jurul anului 1770. Acesta a observant ca frecand o coala de hartie , scrisa cu creionul in prealabil, scrisul dispare, astfel descoprind “guma de sters “.

Importanta utilizarii latexului este recunoscuta dupa marea descoperire, acidentala, a velcanizarii de catre Charles Goodyear in anul 1839. Acesta a constatat ca , cauciucul este rezistent atat la temperaturi scazute cat si inalte. Procesul de vulcanizare este o combinare a sulfului cu cauciucul . Toate acestea duc la apritia primelor cauciucuri pentru biciclete, trasuri si calesti. In anul 1887 este realizata prima camera de cauciuc umpluta cu aer , de catre un inventator din Scotia , John Boyd Dunlop.

Brazilia a fost, vreme de multe decenii, cel mai important producator de cauciuc din lume. Odata cu descoperirea importantei utilizarii latexului , orasele braziliene devin cele mai importante centre de comercializare.

Orasul Manaus, situat in apropierea Amazonului, unul dintre cele mai importante centre de comert cu cauciuc din Brazilia , devine detinatorul primei linii telefonice din lume si a unei retele electrice impresionante care putea asigura energie unui oras cu 1 milion de locuitori, in conditiile in care orasul avea o populatie de 40.000 de locuitori. In Manaus locuiau cei mai multi posesori de diamante pe cap de locuitor din lume.

Opulenta “baronilor cauciucului” ,asa cum erau numiti detinatorii plantatiilor de cauciuc, era covarsitoare . Acestia isi rasfatau caii cu sampanie frantuzeasca servita in galeti de argint , consumau numai mancare adusa din Europa iar sotiile lor isi trimiteau rufele la curatat in Portugalia.

Aceasta opulenta era depasita doar de conditiile grele de munca si brutaliatea la care arau supusi indienii obligati sa munceasca . Statisticile din vremea respective dezvaluie ca intre anii 1880-1885 la fiecare tona de cauciu extrasa 7 muncitori mureau, un cost “nesemnificativ” fata de profitul de 700% obtinut. Acest genocid a fost stopat in momentul naruirii pietei de cauciuc .

Datorita exploatarii excesive si a ne-popularii plantatiilor de cauciuc acestea au inceput sa dispara la inceputul secolului XX.

Incercarea reusita a botanistului englez Henry Wickham de a “sustrage” o cantitate semnificativa de seminte de hevea din Brazilia a dus la aparitia unor plantatii de cauciuc in Malaezia , Singapore si Sri Lanka. Costurile de colectare erau mult mai mici decat cele practicate in Brazilia , ceea ce a dus la o scadere drastica a productiei braziliene de la 50% in 1914 la 1,3% in 1940.

Brazilia a acuzat Anglia , la momentul respective , de furt , in lipsa unor legi cu privire la transportul acelor seminte.

In prezent cauciucul natural este cultivat in “Braul Cauciucului” ce se intinde pe lungimea paralelei de 30° iar cele mai importante tari producatoare de cauciuc natural sunt Thailanda , Indonezia si Malaysia.

Aceasta este povestea , evident pe scurt a ceea ce numim azi anvelope, precum si multe multe alte lucruri ce au la baza folosirea cauciucului.


 
Afaceri online de succes : 10Bet.com

afacerea-10bet

10Bet este o agentie de pariuri online care are o istorie relative scurta fiind lansata in Marea Britanie in anul 2003 insa care pana in acest moment a reusit sa adune la un loc o multime de clienti din toate colturile lumii. Cheia succesului acestei case de pariuri este cu siguranta seriozitatea de care au dat dovada de-a lungul anilor, bonusurile si promotiile foarte bune si multe alte avantaje pe care 10Bet le ofera clientilor sai.

Pentru inceput sa vorbim putin de site-ul pe care il au cei de la 10Bet, un site care arata foarte bine, este primitor si placut privirii iar la tot pasul vei gasi tutoriale care sa te indrume. Vei vedea ca totul este atat de simplu si de eficient incat plasarea pariurilor ti se va parea o joaca de copii. Partea buna este ca acest site este disponibil in mai multe limbi printre care si limba romana si astfel navigarea si plasarea pariurilor de catre clientii din tara noasta va fi mult mai simpla.

Trebuie sa stiti ca pe langa pariuri sportive, 10bet mai ofera si multe alte servicii cum ar fi: casino, poker si jocuri. Toate aceste servicii va ofera posibilitatea sa castigati premii foarte mari.

Citeşte mai mult...
Afacerea zilei este un portal despre afaceri care cuprinde in structura propuneri de afaceri, povesti de succes, tipuri de contracte, francize, afaceri la cheie si stiri economice, din finante, auto, turism, imobiliare. Copywright of Dan Bradu .ro -Za Blog