Convertor Valutar

Curs valutar

Vremea in tara

Sondaj

Care credeti ca e cea mai buna masura pentru iesirea din recesiune?
 

Utilizatori online

Avem 25 vizitatori online
zonia.ro
Arhivatorul.ro
Cresc din nou dobanzile la creditele in lei

credite_cresc_dobanzi Romanii care au de inapoiat rate la imprumuturi pe care le-au contractat in lei trebuie sa se astepte la o noua crestere a dobanzilor, transmite Pro TV.

Motivul: indicatorul folosit la calcularea dobanzilor la creditele in lei a crescut cu 1,5% intr-o singura luna. Cresterea dobanzilor este rezultatul crizei politice din Romania, potrivit analistilor.

Criza a pus presiune pe deprecierea leului, iar Banca Nationala a facut eforturi pentru a nu permite depasirea pragului de 4,3 lei pentru un euro, explica Pro TV.
Pentru a face asta, Banca Nationala a fost nevoita sa limiteze cantitatea de lei de pe piata bancara, iar cand o marfa se imputineaza, automat se scumpeste.
In cazul leilor, scumpirea a insemnat cresterea dobanzii ROBOR de pe piata interbancara. Iar dobanzile platite de romani pentru creditele in lei se actualizeaza de doua sau de patru ori pe an, exact in functie de dobanda ROBOR la 3 sau la 6 luni. Pentru ca au avut mai putini lei la dispozitie, bancile au majorat dobanzile pe care sunt dispuse sa le plateasca pentru moneda noastra.

Astfel, dobanda ROBOR pe 3 luni a urcat de la minimul de 9% in 21 septembrie la peste 10,5% in prezent. Fiecare eveniment din aceasta criza politica din ultima luna a fost marcat de o crestere mai accentuata a dobanzii. Dobanda interbancara ROBOR este folosita de banci pentru a recalcula periodic si dobanda creditelor in lei acordate romanilor.

De regula, formula este ROBOR plus o marja curinsa intre sase si noua procente. Cresterea dobanzilor la lei nu ii afecteaza insa pe cei care au credite in euro. Analistii spun ca dobanzile vor scadea doar daca situatia politica se va stabiliza si vor sosi si banii de la FMI


 
Walt Disney- parintele lui Mickey Mouse

05_12_Walt_DisneyViata creatorului lui Mickey Mouse, Walter Elias Disney, nu a fost plina de veselie, asa cum i-au fost personajele pe care le-a creat. Walter Elias Disney s-a nascut în 5 decembrie 1901, si a murit la vârsta de 65 de ani, dupa o lunga suferinta.

A fost, de-a lungul vietii regizor, producator, animator, scenarist si antreprenor american. A obtinut 22 de premii Oscar, recordul sau nefiind doborât de niciun actor sau star pâna în prezent. Atunci când numele sau este rostit, în orice casa, fie din SUA, fie din Madagascar, copiii reactioneaza pozitiv.

Parintii creatorului atâtor personaje de desene animate, Flora si Elias Disney, au fost oameni simpli, fara prea multe tangente cu lumea în care Walter Elias Disney a creat. Acesta a avut trei frati si o sora. Nici macar copilaria sa nu a fost una roz, deoarece, originara din Canada, familia creatorului s-a mutat în SUA dupa ce tatal lui Elias a dat faliment cu ferma pe care o avea.
Citeşte mai mult...
Afacerea zilei este un portal despre afaceri care cuprinde in structura propuneri de afaceri, povesti de succes, tipuri de contracte, francize, afaceri la cheie si stiri economice, din finante, auto, turism, imobiliare. Copywright of Dan Bradu .ro -Za Blog