Convertor Valutar

Curs valutar

Vremea in tara

Sondaj

Care credeti ca e cea mai buna masura pentru iesirea din recesiune?
 

Utilizatori online

Avem 35 vizitatori online
zonia.ro
Arhivatorul.ro
Criza si alegerile ingheata pretul energiei PDF Imprimare Email
Economie

criza economica, gaze
Contextul electoral, dar si scaderea consumului de gaze importate pe fondul crizei vor tine in frau tarifele la utilitati, cel putin in 2009.

Populatia va primi o veste buna si una proasta la 1 octombrie: pretul la energia electrica si termica, precum si la gaze nu va creste in aceasta toamna, insa nici nu sunt asteptate scaderi. Motive ar fi fost, tinand cont de scaderea puternica a importurilor de gaze din cauza crizei, dar si a pretului acestora.

"Vrem stabilitatea preturilor si reducerea inflatiei. Preturile la electricitate si gaze naturale sigur nu vor creste de pe 1 octombrie”, ne-a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu.

Din ianuarie nu se stie insa ce se va intampla, odata cu terminarea alegerilor pentru presedintie. In plus, guvernul a decis, recent, sa prelungeasca cu cinci ani, pana in 2015, acordarea de subventii de pana la 45% din costul combustibililor pentru CET-uri.

De asemenea, pierderile inregistrate de catre operatorii subordonati administratiei locale in productia, distributia si furnizarea centralizata a energiei termice pentru populatie pot fi acoperite din bugetele locale. Exista totusi cateva situatii in tara, cum ar fi de pilda la Craiova, unde consiliul local a aprobat, in luna august, majorarea pretului gigacaloriei cu 1,76 lei, pana la 105,86 lei pe gigacalorie.
Primarul din Targu-Mures ar vrea si el majorarea tarifelor, pentru ca bugetul acumuleaza pierderi din acordarea subventiilor. Timisoara asteapta instantele sa transeze problema pretului la caldura, intrucat prefectul a atacat hotararea consiliului local de scumpirea caldurii cu 15,4%, la 187 lei pe gigacalorie, potrivit datelor colectate de EVZ.

Totusi, edilii spun ca daca pretul va fi pastrat, nu vor mai avea bani pentru subventii. Si alte primarii ar putea avea probleme cu plata subventiilor, din cauza lipsei banilor la buget. In Bucuresti, populatia va plati in aceasta iarna cel mai probabil tot 119 lei pe gigacalorie, diferenta pana la costul total al gigacaloriei, de 267 lei, fiind subventionata de la bugetul local si central, potrivit directorului Agentiei Municipale de Eficientizare si Reglementare in Energie, Tudor Popescu.

Directorul comercial al ELCEN, Irina Duica, a afirmat ca la sfarsitul lunii septembrie va decide daca va fi necesar sa ceara tarife mai mari, cand va avea o previziune a preturilor la gaze si a ponderii importurilor de gaze in consum pentru finele anului. "Pana in ianuarie, nu va fi necesara o majorare daca pretul combustibililor va creste cu mai putin de 5%”, a spus Duica. Companiile au nevoie de bani Tudor Serban, secretar de stat pe energie in Ministerul Economiei, a declarat pentru EVZ ca preturile la electricitate si gaze ar trebui sa ramana asa. "Sunt multe proiecte de investitii in derulare, afacerile producatorilor au scazut, iar pretul gazelor naturale (pentru trimestrul IV - n.r.) nu se cunoaste la nivel european. Cea mai buna politica este mentinerea tarifelor, desi consumatorii ar vrea o reducere”, a spus acesta. (A contribuit Mara Popescu)

PRECAUTIE

Piebalgs: UE si-a asigurat gazele pentru iarna

Uniunea Europeana (UE) are asigurata aprovizionarea cu gaze naturale pentru aceasta iarna, insa va fi atenta pentru a preveni posibile intreruperi ale livrarilor din cauza diferendelor dintre autoritatile de la Moscova si cele ucrainene, a declarat ieri comisarul european al energiei, Andris Piebalgs. Uniunea poate rezista 90 de zile fara gaze naturale din Rusia, chiar daca noua state cu un grad ridicat de dependenta de importurile din acest stat vor fi in dificultate, a afirmat Piebalgs, citat de AFP. Incetinirea dezvoltarii economice a dus la scaderea consumului de gaze, mai ales in industrie, ceea ce reduce nevoia de gaze rusesti. Un conflict comercial rusoucrainean a intrerupt timp de doua saptamani, in ianuarie, livrarile de gaze naturale rusesti catre UE, printre statele afectate numarandu-se si Romania. La inceputul lunii iulie, CE a recomandat statelor membre UE sa se pregateasca de o noua criza a gazelor naturale in iarna 2009-2010 si sa-si faca rezerve de combustibil.

 
Carlos Slim Helu - cel mai bogat om al planetei!

Carlos_Slim_HeluOmul de afaceri mexican , Carlos Slim Helu, ajuns pe prima pozitie in topul miliardarilor lumii, este foarte putin cunoscut publicului comparativ cu alti oameni de afaceri proeminenti la nivel global. Desi a construit un imperiu in afaceri care detine suprematia in telecomunicatii in America Latina si care mai are afaceri in comert, industria petrolului, a cimentului, a tigarilor sau sectorul bancar, Carlos Slim Helu s-a tinut departe de prima pagina a publicatiilor mass-media.Averea sa reprezinta sapte procente din produsul intern brut al Mexicului. Bratul financiar al grupului sau acorda imprumuturi celor mai mari companii locale iar presedintii tarii sunt in relatii foarte bune cu Carlos Slim Helu.

Stilul restras al omului de afaceri mexican i-a atras insa acuzatii privind lipsa de transparenta a afacerilor sale si presupuse aranjamente cu conducerea politica locala pentru a tine la distanta concurenta.Atitudinea magnatului mexican s-a schimbat insa in ultima perioada, Carlos Slim Helu anuntand o campanie de schimbare a vietii in Mexic. Intitulata Chapultepec Accord, actiunea initiata de omul de afaceri mexican a atras suportul a sute de oameni de afaceri locali, a marilor multinationale si a politicienilor de stanga.

Citeşte mai mult...
Afacerea zilei este un portal despre afaceri care cuprinde in structura propuneri de afaceri, povesti de succes, tipuri de contracte, francize, afaceri la cheie si stiri economice, din finante, auto, turism, imobiliare. Copywright of Dan Bradu .ro -Za Blog