Convertor Valutar

Curs valutar

Vremea in tara

Sondaj

Care credeti ca e cea mai buna masura pentru iesirea din recesiune?
 

Utilizatori online

Avem 90 vizitatori online
zonia.ro
Arhivatorul.ro
Guvernul a redus termenele procedurilor de insolventa pentru companii

1252498138

Guvernul a redus termenele pentru declansarea si finalizarea procedurilor de insolventa si faliment al unei companii pentru a limita "prezenta firmelor neviabile in circuitul comercial, decizie impusa de FMI si Comisia Europeana prin acordul de imprumut incheiat cu Romania.

Modificarile au fost efectuate printr-un proiect de lege aprobat recent de Guvern, in care se arata ca procedurile de insolventa trebuie accelerate pentru a evita intarzierea nejustificata a radierii societatilor neviabile din Registrul Comertului si, implicit, o prelungire a prezentei acestora in circuitul comercial.
Modificarea Legii insolventei a fost inclusa in acordul de imprumut cu FMI si CE drept conditie pentru acordarea transelor.
Astfel, Guvernul a decis ca perioada de observatie a unei firme, cuprinsa intre data deschiderii procedurii insolventei si data confirmarii planului sau, dupa caz, a intrarii in faliment, sa fie redusa cu 10 zile, de la 60 la 50 de zile, iar adunarea generala a actionarilor firmei respective sa fie convocata in maximum 10 zile de la deschiderea procedurii, fata de 20de zile in prezent pentru desemnarea administratorului special.

Ca element de noutate, proiectul de lege aprobat de Guvern stabileste ca, daca adunarea actionarilor nu desemneaza un administrator special, debitorului i se va ridica dreptul de administrare, iar asociatii/actionarii vor fi decazuti din aceste drepturi. Prima citare si/sau comunicare a actelor de procedura se va realiza prin Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Operatiunile de publicare in Buletin a actelor de procedura emise de instantele judecatoresti si administrator/lichidator vor fi efectuate gratuit, iar operatiunile de inregistrare in Registrul Comertului a acestor acte vor fi de asemenea realizate fara plata. Termenul de recurs la hotararea judecatorului sindic a fost redus de la 10 zile la 7 zile de la comunicarea deciziei, iar perioada de judecare a recursului a fost drastic diminuata, de la 30 zile la 10 zile de la inregistrarea dosarului la Curtea de Apel.

Hotararile pronuntate de judecatorul sindic vor fi motivate de acesta in termen de 10 zile de la data pronuntarii. Administratorul judiciar va trebui sa prezinte judecatorului-sindic cele doua rapoarte privind situatia economica a debitorului si reorganizarea acestuia in maximum 20 zile de la desemnare, fata de 30 zile in prezent, respectiv in cel mult 40 de zile, fata de 60 de zile in prezent.

Raportul privind cauzele care au condus la insolventa debitorului va trebui prezentat in maximum 20 de zile, fata de 60 de zile in prezent. De la depunerea rapoartelor, debitorul va avea dreptul sa inregistreze contestatia intr-o perioada limitata la 3 zile, fata de 5 zile in prezent, iar judecatorul-sindic va solutiona contestatia intr-un termen redus la jumatate, de la 10 zile la 5 zile de la inregistrare.

La randul sau, lichidatorul va trebui sa prezinte judecatorului-sindic raportul privind activitatea debitorului in maximum 40 de zile de la desemnare, fata de 60 de zile in prezent.


 
Amancio Ortega- miliardarul de la Zara

amancio-ortegaAmancio Ortega Gaona, cel care a creat un adevarat fenomen in industria modei, este recunoscut drept un om si un lider cu picioarele pe pamant, ale carui principii au ramas neschimbate, in ciuda acumularii unei averi colosale, estimata de Forbes la 24 miliarde de dolari.

Este foarte probabil ca numele Inditex (Industria de Diseño Textil) sa nu va spuna nimic, dar este imposibil sa nu fi intrat macar o data intr-unul dintre cele peste 3.100 de magazine detinute de grupul spaniol in nu mai putin de 64 de tari din intreaga lume: Europa, America, Asia, Africa.

Din portofoliul Inditex fac parte 8 branduri, unele dintre acestea fiind extrem de cunoscute, in timp ce altele se indreapta cu pasi repezi catre acelasi statut: Zara (1.000 de magazine si aprox. 2/3 din cifra de afaceri a grupului), Pull and Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home, Skhuaban (Kiddy’s Class).

In ziua in care a avut loc listarea la bursa a Inditex si Ortega a devenit cel mai bogat om din Spania (23 mai 2001), acesta nu a sarbatorit succesul. S-a dus la birou, a urmarit un sfert de ora stirile, a aflat ca a castigat 6 miliarde de dolari, iar apoi s-a dus sa ia pranzul la cantina companiei. In acelasi an, proprietarul companiei, Amancio Ortega Gaona (70 de ani la vremea aceea), a intrat in topul Forbes direct pe locul 43, cu o avere estimata la 6,6 miliarde de dolari.

Citeşte mai mult...
Afacerea zilei este un portal despre afaceri care cuprinde in structura propuneri de afaceri, povesti de succes, tipuri de contracte, francize, afaceri la cheie si stiri economice, din finante, auto, turism, imobiliare. Copywright of Dan Bradu .ro -Za Blog