Convertor Valutar

Curs valutar

Vremea in tara

Sondaj

Care credeti ca e cea mai buna masura pentru iesirea din recesiune?
 

Utilizatori online

Avem 38 vizitatori online
zonia.ro
Arhivatorul.ro
Peste 100.000 de firme si-au suspendat activitatea in acest an PDF Imprimare Email
Economie

faliment Peste 10.000 de firme si-au suspendat activitatea in luna august, in scadere fata de luna precedenta, ridicand numarul suspendarilor din primele opt luni la 105. 500, de aproape 12 ori peste nivelul din perioada similara a anului trecut, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Fata de luna iulie, cand peste 15.000 de firme si-au suspendat activitatea, nivelul din august a inregistrat o scadere de 33%. Si actiunile de dizolvari voluntare au urcat in primele opt luni de peste cinci ori, la 13.270, in conditiile in care in august doar 239 de firme au recurs la aceasta masura.
In Bucuresti au fost suspendate cele mai multe firme, respectiv 16.313 (1.415 in august), urmat de judetul Cluj, cu 6.350 (551 in august) si de Brasov, cu 5.047 (417 in august). In ceea ce priveste dizolvarile, cele mai multe au fost raportate tot in Capitala, respectiv 3.376, in timp ce in judetul Bihor au fost inregistrate 907 companii dizolvate. In aceeasi perioada, radierile voluntare au crescut de 1,8 ori, de la 9.514 la 26.805, in timp ce numarul inmatricularilor de persoane fizice autorizate a avansat cu 84%, de la 16.245 la 30.047. Cele mai multe radieri, 2.804, au fost inregistrate in Bucuresti, urmat de judetul Prahova, cu 1.522.
Firmele platesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro), pentru venituri de peste 129 milioane lei. Majoritatea firmelor sunt in incapacitate de plata, din cauza reducerii drastice a volumului de activitate si a lipsei comenzilor, ceea ce, logic, a generat si lipsa de lichiditati. Firmele care inregistreaza profit platesc in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza. Introducerea acestui impozit a fost criticata de reprezentantii mediului de afaceri, dar si politic.

Industria si serviciile au contribuit cu 70% la reducerea PIB
Industria si serviciile au contribuit cu 70%, respectiv 5,3 puncte procentuale din scaderea Produsului Intern Brut (PIB) din primul semestru, de 7,6%, in timp ce aportul agriculturii si al constructiilor a fost mai redus, de 11,8% din total, potrivit INS. Astfel, serviciile au avut cea mai ridicata pondere la scaderea PIB, contribuind cu 2,9 puncte procentuale din total, in timp ce industria a avut a doua contributie ca marime la scadere, venind cu 2,4 puncte. O pondere ridicata au avut-o si impozitele nete pe produs, a caror scadere a reprezentat 18,4% din total, respectiv 1,4 puncte procentuale. Agricultura si constructiile au avut cele mai mici contributii la scadere, respectiv 0,3 si 0,6 puncte procentuale. Evolutia Produsului Intern Brut din punct de vedere al utilizarii evidentiaza o scadere semnificativa a cererii interne (-14,7%) si a consumului final individual efectiv al gospodariilor populatiei
(-11,9%), se arata in buletinul lunar al INS.

Peste 60% din firme si companii au facut disponibilizari
Un numar insemnat de companii au facut diponibilizari, mai ales cele care au mai mult de 50 de angajati. Rata somajului a avut un trend constant crescator. De 14 luni exista numai crestere si, conform previziunilor, ascensiunea se va manifesta si in ultimul trimestru al anului in curs. In prezent numarul oficial al somerilor se apropie de sapte sute de mii.
Numai in Bucuresti, ANOFM avea intregistrati, in iulie, peste 20.000 de someri, iar in tara exista judete unde rata somajului se apropie de doua cifre, sau chiar depaseste zece procente, cum ar fi Vaslui, Teleorman, Dambovita, Bistrita-Nasaud, Satu Mare sau Alba. La nivel national, rata somajului a urcat in august la 6,6% de la 6,3% in iulie. Un nivel atat de mare de someri nu a mai fost atins din mai 2004, cand au fost inregistrati 617.807 someri.

 
Walt Disney- parintele lui Mickey Mouse

05_12_Walt_DisneyViata creatorului lui Mickey Mouse, Walter Elias Disney, nu a fost plina de veselie, asa cum i-au fost personajele pe care le-a creat. Walter Elias Disney s-a nascut în 5 decembrie 1901, si a murit la vârsta de 65 de ani, dupa o lunga suferinta.

A fost, de-a lungul vietii regizor, producator, animator, scenarist si antreprenor american. A obtinut 22 de premii Oscar, recordul sau nefiind doborât de niciun actor sau star pâna în prezent. Atunci când numele sau este rostit, în orice casa, fie din SUA, fie din Madagascar, copiii reactioneaza pozitiv.

Parintii creatorului atâtor personaje de desene animate, Flora si Elias Disney, au fost oameni simpli, fara prea multe tangente cu lumea în care Walter Elias Disney a creat. Acesta a avut trei frati si o sora. Nici macar copilaria sa nu a fost una roz, deoarece, originara din Canada, familia creatorului s-a mutat în SUA dupa ce tatal lui Elias a dat faliment cu ferma pe care o avea.
Citeşte mai mult...
Afacerea zilei este un portal despre afaceri care cuprinde in structura propuneri de afaceri, povesti de succes, tipuri de contracte, francize, afaceri la cheie si stiri economice, din finante, auto, turism, imobiliare. Copywright of Dan Bradu .ro -Za Blog