Convertor Valutar

Curs valutar

Vremea in tara

Sondaj

Care credeti ca e cea mai buna masura pentru iesirea din recesiune?
 

Utilizatori online

Avem 75 vizitatori online
zonia.ro
Arhivatorul.ro
Romania, cea mai mare rata de falimente din Europa de Est
Economie

falimente Romania a inregistrat cea mai mare rata a firmelor inchise in 2008 si 2009, din cauza efectelor crizei economice, de 17,6%, din sase state din Europa de Est incluse intr-un sondaj al Bancii Mondiale (BM).

Analistii BM au incercat sa contacteze toate cele 2.499 de firme care au participat la un sondaj similar in 2007, iar cele care nu au raspuns au fost considerate ca desfiintate sau inactive.

Excluzand companiile care nu au raspuns, cea mai ridicata rata a falimentelor si lichidarilor este consemnata in Turcia (6,8%), urmata de Romania (4,9%) si Letonia (4,7%). In Ungaria, rata companiilor inchise a fost de 1,5%.

Efectul major al crizei in Europa de Est este scaderea cererii. Criza nu este una financiara, pe cat una a cererii. Vanzarile si utilizarea capacitatii industriale a scazut in toate statele. Reducerea cererii este insotita de declinul pietei muncii, care afecteaza, in principal, angajatii permanenti. Forta de munca permanenta a scazut in cinci state, in timp ce numarul angajatilor temporari a avut o evolutie negativa in patru tari.
In toate tarile incluse in sondaj, cu exceptia Romaniei, companiile folosesc mai multe fonduri interne pentru a-si finanta capitalul de lucru. Exista, insa, indicii ca firmele din anumite state, mai ales din Romania, se confrunta cu dificultati financiare extreme.
La sondaj au participat 370 de companii din Romania, 30% cu 5-19 angajati, 36% cu 20-99 angajati si 34% cu peste 100 de angajati. Dintre acestea 39% activeaza in industria prelucratoare, 25% in retail si 36% in alte domenii.

In Romania, exportatorii au avut o scadere majora a vanzarilor, de 39%, in timp ce companiile care se adreseaza pietei interne au raportat un declin de 24%. Sectorul romanesc de retail a rezistat cel mai bine crizei, cu vanzari in scadere cu 20%, comparativ cu 27% in industria prelucratoare si 29% in alte domenii. 50% din companiile romanesti participante la sondaj au redus numarul angjatilor permanenti.

Se mentine riscul cresterii somajului

Sperantele pentru anul viitor ale Romaniei sunt legate in principal de industria prelucratoare, auto si intr-o mare masura de atragerea de fonduri europene sau de redresarea pietii imobiliare.

Se prognozeaza un an 2010 destul de agitat, conform majoritatii analistilor economici de pe continent, referitor la Romania. Este vorba de amplificarea unei efervescente a protestelor sociale ce va veni pe fondul programului de austeritate impus de FMI. Rata somajului a cunoscut o crestere semnificativa, in ultimul an, de la 45, la aproape 9% in prezent si ea va trece, cu siguranta, pragul de 10%.

Turbulentele din economia globala se vor simti la nivelul investitiilor straine in Romania, iar daca se va ajunge la solutia majorarii impozitelor, ritmul de refacere a economiei va fi mult incetinit in urmatorii ani. Consumul intern va juca un rol important in ecuatia redresarii, dar el nu va creste, dupa reducerile de salarii si eliminarea bonusurilor. Nici 2010 nu va fi anul cresterilor salariale.

LaptopGear.ro - booq&crumpler

 
Sam Walton -creatorul WalMart

sam walton, walmartSam Walton a inceput sa faca afaceri in comertul en detail in 1945, cand a preluat pe o perioada de 5 ani un magazin falimentar al companiei Ben Franklin.
Dupa 5 ani magazinul era prosper, gratie relatiilor speciale de aprovizionare pe care le formase Sam si care ii permisesera scaderea semnificativa a preturilor catre clienti.
Apoi si-a deschis propriul magazin in Bentonville, un oras cu 3.000 de locuitori din Arkansas. Ideea sa era ca intr-un spatiu cat mai generos sa aplice o tehnica noua de vanzare care aparuse in Minnesota: autoservirea.

Citeşte mai mult...
Afacerea zilei este un portal despre afaceri care cuprinde in structura propuneri de afaceri, povesti de succes, tipuri de contracte, francize, afaceri la cheie si stiri economice, din finante, auto, turism, imobiliare. Copywright of Dan Bradu .ro -Za Blog