Ce este controlul tehnic al autovehiculelor?

Ce este controlul tehnic al autovehiculelor?

0 Shares
0
0
0

Controlul vehiculelor inseamna a asigura siguranța tuturor. Controlul tehnic al autovehiculelor este obligatoriu pentru a putea circula pe un drum deschis circulatiei publice. Permite identificarea defecțiunilor care pot pune in pericol siguranța utilizatorilor drumurilor și a mediului.

Acest control se efectueaza in centre și de catre inspectori tehnici avizați. Frecvența și conținutul acestei verificari depind de tipul de vehicul. Controalele impiedica astfel vehiculele care nu respecta normele de siguranța sa circule pe teritoriul romanesc.

Inspecția tehnica vizeaza autovehiculele de pasageri și vehiculele utilitare ușoare al caror GVWR (greutatea totala autorizata) nu depașește 3,5 tone. Sunt afectate toate vehiculele cu varsta de peste 4 ani și se reinnoiesc la fiecare an.

Inspecția tehnica a vehiculului tau este efectuata de un inspector tehnic. Verifica, fara nicio dezasamblare, parțile esențiale vizibile ale vehiculului tau legate de siguranța și mediu.

Titularul certificatului de inmatriculare are obligatia sa-si pastreze autovehiculul in stare buna de functionare si intr-o stare satisfacatoare de intretinere in conformitate cu prevederile Codului Rutier si cu textele adoptate pentru aplicarea acestuia.

Contravizita

In cazul in care inspectorul tehnic al ITP Cluj constata defecțiuni de remediat cu obligativitatea unei verificari ulterioare, ai la dispoziție un termen de doua luni pentru a efectua reparațiile. Și odata ce reparațiile au fost efectuate, va puteți prezenta vehiculul pentru inspecție. Dupa aceasta perioada, esti obligat sa refaci o inspecție tehnica inițiala completa. Orice depașire a datei de control se pedepsește cu amenda.

In timpul unei vizite de urmarire sunt verificate doar elementele de identificare și/sau grupurile de puncte de control care au justificat aceasta vizita de urmarire. Nota: aceasta din urma poate fi efectuata numai daca raportul inspecției inițiale este prezentat inspectorului.

Ce vehicule sunt afectate?

Inspecția tehnica se aplica autovehiculelor cu o vechime de peste 4 ani, a caror greutate totala in incarcare este mai mica de 3,5 tone, adica:

  • autoturisme ( autoturisme, minivan, 4×4, sedan, etc.) indiferent de tipul motorului (benzina, diesel, electric, hibrid, GPL);
  • vehicule comerciale (dube, vehicule de companie etc.). Din al patrulea an de funcționare, aceste vehicule alterneaza in fiecare an intre inspecții tehnice periodice și o inspecție antipoluare la care sunt supuse in mod specific;
  • rulote cu o greutate totala incarcata mai mica de 3,5 tone.

Inspectiile tehnice privesc si anumite tipuri de vehicule supuse unor reglementari specifice si anume:

  • vehicule cu motorul care funcționeaza pe gaz sau GPL;
  • autovehicule de colecție și vehicule de epoca cu o vechime de peste 30 de ani și care dețin certificat de inmatriculare cu mențiunea „vehicul de colecție”;
  • vehiculele pentru transport medical trebuie prezentate la inspecție tehnica la un an de la prima punere in funcțiune sau imediat daca utilizarea are loc dupa aceasta perioada;
  • vehiculele școlii de șoferi trebuie sa efectueze un ITP;
  • taxiurile si autovehiculele de pasageri cu sofer trebuie sa efectueze controlul tehnic la intrarea in circulatie;
  • vehiculele de transport public de pasageri cu mai puțin de 10 locuri trebuie verificate la un an de la prima punere in funcțiune sau in termen de șase luni inainte de utilizare.
0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…