filme-romanesti

Filme romanesti proiectate la New York

0 Shares
0
0
0
filme-romanestiCea de-a patra editie a Festivalului Filmului Romanesc la New York, ce se desfasoara intre 4 si 6 decembrie, este recomandata calduros cinefililor de cotidianul “The New York Times”.

Festivalul de Film Romanesc din New York, organizat de Institutul Cultural Roman din New York in parteneriat cu Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) si Tribeca Film Festival (SUA), se desfasoara sub genericul “4 Years, 3 Days and 2 Decades Later”.

Evenimentul, al carui curator este Mihai Chirilov, a fost inclus si in topul celor cinci evenimente culturale recomandate de emisiunea SundayArts a canalului public de televiziune Thirteen. “Cateva dintre filmele cele mai comentate in ultimii ani, cel putin intre cinefili, provin din Romania, unde o noua generatie de regizori a obtinut premii la Cannes si la alte festivaluri de marca”, scrie “The New York Times”.
“Filmul romanesc continua sa fie pe val”
Desfasurat pe durata a trei zile, festivalul a ajuns acum in al patrulea an, ceea ce explica doua treimi din inspiratul calambur din titlul 4 Years, 3 Days and 2 Decades Later”, cele doua decenii referindu-se la aniversarea Revolutiei din 1989.
“In 2005, cand am avut primele semne de succes, ne-am gandit: Probabil nu va dura mai mult de doi ani Dar filmul romanesc continua sa fie si astazi pe val”, declara Corina Suteu, directorul Institutului Cultural Roman de la New York.
Seria de filme noi prezentate in festival include “Pescuit sportiv” de Adrian Sitaru, “Katalin Varga” (coproductie Marea Britanie-Romania) de Peter Strickland, “Cealalta Irina” de Andrei Gruzsnickzi, “Nunta muta” de Horatiu Malaele, precum si “Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu.
Pelicula care a creat valva in America, din momentul in care reprezinta Romania in cursa pentru Oscar, va fi difuzata in incheierea Festivalului.
Evenimentul debuteaza cu “Videogramele unei Revolutii”, filmul documentar din 1992 al lui Andrei Ujica (Germania).
In paralel cu festivalul de la Tribeca Cinemas, in data de 5 decembrie debuteaza pe Link TV o serie consistenta de filme romanesti ale Noului Val, realizata in coproductie cu ICR New York. Opt lungmetraje si sapte scurtmetraje vor putea fi urmarite de milioane de telespectatori americani.
0 Shares
You May Also Like