infractori_cibernetici

Infractorii cibernetici se inmultesc pe zi ce trece

0 Shares
0
0
0
infractori_ciberneticiNumarul de cazuri de criminalitate informatica din Romania se mentine pe un trend ascendent in fiecare an, multe grupari infractionale reorientandu-se spre astfel de activitati pentru castigurile mari pe care le obtin si pentru riscurile relativ mici de a fi depistate.

Intr-un comunicat, Inspectoratul General al Politiei Romane precizeaza ca au intocmit, in primele noua luni ale acestui an, 78 de dosare penale de criminalitate informatica si au trimis in judecata 390 de persoane (241 in stare de arest) pentru 639 de infractiuni.
“In fiecare an se constata o crestere a numarului de cazuri de criminalitate informatica inregistrate, atacurile phishing inscriindu-se de asemenea in acest trend ascendent”, precizeaza sursa citata. Printre cauzele cresterii numarului de infractiuni informatice politistii mentioneaza cresterea numarului de utilizatori ai internetului si sistemelor informatice.
Aceasta situatie a dus la cresterea numarului de victime ale unor astfel de infractiuni, dar si la cresterea celor care s-au implicat in savarsirea acestor fapte. Totodata, Politia Romana mentioneaza ca cei care comit astfel de fapte se organizeaza in grupuri infractionale, avand preocuparea constanta de a-si perfectiona metodele de operare.
Un factor extrem de important, insa, este reorientarea gruparilor infractionale catre atacurile informatice, “fiind cunoscut faptul ca o parte din retelele criminale organizate, transnationale, care in trecut isi desfasurau activitatea in alte domenii, se ocupa in prezent de savarsirea de infractiuni cu carti de credit si prin internet”, precizeaza Politia Romana. Astfel, retelele de traficanti auto, traficanti de persoane si chiar traficanti de droguri s-au reorientat spre criminalitatea informatica.

Castiguri mari, rapide

Motivele acestei reorientari sunt castigurile foarte mari, obtinute intr-un timp scurt si cu riscuri relativ mici, precum si caracterul transfrontalier al acestor fapte, ceea ce ingreuneaza instrumentarea cazurilor de catre autoritatile nationale. Potrivit Politiei Romane, pentru probarea faptelor este nevoie, de cele mai multe ori, de obtinerea unor informatii de la autoritatile competente din mai multe state, pe calea cererilor de asistenta juridica internationala, procedura ce este costisitoare si lenta.
In plus, membrii gruparilor infractionale au acces la tehnologii de ultima ora, se pot deplasa rapid dintr-un stat in altul si nu exista limitari in activitatea infractionala, spatiul virtual permitand ca distantele fizice sa nu mai aiba nici o importanta, precizeaza IGPR, citat de Medifax.

Atacurile de tip phishing

Politia Romana sfatuieste cetatenii sa nu raspunda la mesaje spam in care li se cer date personale sau financiare, ca masura de protectie   a legii inainte de a efectua orice tranzactie financiara pe internet. “In cazul atacurilor phishing ce vizeaza institutii financiar-bancare, soldate cu pierderi banesti din partea clientilor, acestia trebuie sa se adreseze atat institutiei financiare, cat si organelor de politie, respectiv structurilor de combatere a criminalitatii informatice”, conchide sursa citata.
Potrivit unei analize a Inspectoratului General al Politiei Romane, infractorii care provin din judetele vestice si sud-vestice ale Romaniei – Satu Mare, Bihor, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Dolj, Olt si Teleorman – prefera sa-si desfasoare activitatile infractionale in Franta.
Infractorii din judetele aflate in Moldova (Suceava, Iasi, Bacau) folosesc ca tari de desfasurare a activitatilor Marea Britanie si Germania. Germania apare ca tara preferata si pentru cei din judetul Brasov. Doua dintre tarile unde romanii desfasoara activitati infractionale din domeniul criminalitatii informatice sunt Spania si Italia.
Majoritatea celor care comit astfel de fapte provin din judetele Valcea, Arges, Constanta si din Bucuresti.
“Nici o institutie financiar-bancara nu va solicita informatii personale prin e-mail, SMS sau telefon, ci va proceda la invitarea clientului la un sediu al institutiei”, subliniaza politistii. Totodata, oamenii legii amintesc faptul ca datele confidentiale (codul PIN, parole de acces la conturi de e-mail sau la alte conturi online) nu trebuie divulgate in nici o situatie, nici macar reprezentantilor bancii.
Politistii mai recomanda oamenilor sa nu acceseze pagini web prin link-uri primite de la adrese de e-mail necunoscute si sa tina cont de recomandarile facute de banci sau de organele de control.
Sursa: Business.Rol.Ro
0 Shares
You May Also Like