panasonic_divx_1

Panasonic cumpara 54% din Sanyo Electric pentru 1,4 mld. dolari

0 Shares
0
0
0

panasonic_divx_1In urma acestei tranzactii, banca americana castiga peste 646 milioane de dolari Banca americana Goldman Sachs Group Inc. a anuntat ca este de acord sa vanda o participatie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari (126,7 miliarde yeni) pe care o detine in cadrul companiei Sanyo Electric, catre japonezii de la Panasonic Corp, relateaza Bloomberg.

Tranzactia va aduce un castig de peste 646 milioane de dolari (59 miliarde yeni) vanzatorului, pe cele 96.681.355 actiuni preferentiale convertibile in actiuni ordinare, detinute la producatorul de acumulatori. Astfel Panasonic preia de la Goldman Sachs 54% din actiunile celor de la Sanyo.

Goldman Sachs, care a convertit restul de actiuni preferentiale in 818,9 milioane actiuni ordinare, ar putea vinde pachetul ramas dupa evaluarea investitiilor, a conditiilor din piata si a altor factori, arata intr-un comunicat  al bancii citat de Bloomberg. Achizitia ar oferi companiei Panasonic acces la tehnologia de baterii solare dezvoltata de Sanyo si l-ar transforma in cel mai mare  producator de acumulatori pentru laptopuri si telefoane mobile.
Goldman a profitat de oferta timpurie a Panasonic. Banca americana a acceptat in decembrie 2008 sa vanda actiunile la un pret de 1.310 yeni, echivalent cu 131 yeni per actiune ordinara, cu 87% peste nivelul la care au fost cumparate.

Actiunile Sanyo s-au apreciat cu 74% din 19 decembrie, cand Panasonic a anuntat ca va oferi 806,7 miliarde yeni pentru a cumpara compania japoneza. “Goldman ar obtine un profit mai mare daca ar vinde actiunile in piata, la actualul pret al titlurilor. Este greu de prevazut ce va face banca, insa speculatiile legate de vanzarea actiunilor Sanyo in piata ar putea duce la deprecierea acestora”, a comentat Osamu Hirose, analist in cadrul Tokai Tokyo Securities.

Goldman nu vrea sa vanda tot pachetul detinut la Sanyo pe piata de valori pentru ca acestea ar putea sa creasca, iar banca ar dori probabil sa obtina si dreptul de vot in cadrul Consiliului de Administratie al Sanyo Electric, mai scrie Bloomberg. Daiwa Securities Group Inc a fost de acord sa vanda 86% din actiunile pe care le detinea la Sanyo, catre Panasonic, care mai anunta in iunie si cumpararea a 80% din actiunile detinute de Sumitomo Mitsui Financial Group Inc.


Producatorul nipon de electronice Panasonic Corp. a inregistrat pierderi trei trimestre consecutiv, in contextul in care criza economica globala a afectat cererea pentru televizoarele produse de companie, scrie Bloomberg. Pierderile nete aferente primului trimestru fiscal au fost de 53 miliarde yeni (560 milioane dolari), comparativ cu un profit de 73 miliarde yeni, in perioada similara din anul fiscal anterior.

Vanzarile au scazut cu 26%, la 1.600 miliarde yeni. Compania a inregistrat pierderi operationale de 20,2 miliarde yeni. Compania si-a mentinut estimarile privind un profit operational de 75 miliarde yeni, pentru intregul an fiscal. Panasonic este prezenta si in Romania, unde are 40 de angajati si nu prevede disponibilizari in acest an.

0 Shares
You May Also Like