Alegeti un aparat motorizat in locul clasicei lopeti

Alegeti un aparat motorizat in locul clasicei lopeti

0 Shares
0
0
0

Gazonul impecabil al vecinilor va face sa va doriti sa va creati propriul spatiu exterior frumos. Dar, inainte de a planta, trebuie sa pregatiti solul. Pentru o lucrare pe termen lung, cel mai bine este sa va protejati articulatiile inlocuind lopata si sapa manuala cu echipamente motorizate.

Puteti alege intre un rotovator si o motosapa (notocuktor). Primul este disponibil cu un motor electric sau cu combustie. Se deplaseaza inainte, in functie de caz, sprijinindu-se numai pe marginile sale taioase sau pe roti, care au de obicei un diametru mic.

Motocultorul este o unealta mai puternica decat rotocultorul. Derivat de la masinile profesionale, este intotdeauna alimentat cu benzina si functioneaza pe anvelope mari.

Puterea motorului

Alegerea puterii motorului depinde de greutatea masinii si de terenul care urmeaza sa fie arat: 3 CP sunt suficienti pentru arat pe un teren de 100 pana la 1.000 m². Preferati motosapele termice echipate cu un motor cu design intarit, adica cu lubrifiere interna a pieselor.

Adancimea de arat

Motosapa poate lucra la o adancime de 15 cm si 40 cm, in functie de model. Alegeti un model adaptat la terenul vostru.

Sapa sau freza?

Atat motosapa, cat si rotovatorul sunt actionate de ghidon si pot intoarce si ara solul mult mai repede decat o lopata si cu mai putina oboseala. Alegerea intre cele doua tipuri de utilaje depinde in primul rand de tipul de teren, de marimea acestuia si de volumul de munca care trebuie efectuat.

Rotovatorul este o sapa mecanizata. Este o unealta usoara si silentioasa, perfecta pentru afanarea si rascolirea solului in gradinile mici de oras de pana la 200 m² si pentru introducerea compostului si a ingrasamintelor.

Sapa termica

Sapa cu motor cu ardere interna este mai puternica: este actionata de un motor in 2 sau 4 timpi. Acest motor pune in miscare unul sau doua seturi de freze ascutite, care maruntesc bulgarii de pamant.

Numarul si diametrul frezelor determina latimea si adancimea de taiere. Puterea motorului motosapelor cu motor termic (intre 3,5 si 6 CP) este potrivita pentru suprafete mai mari, de pana la 2.000 m².

Freza termica (benzina)

Motosapa profesionala Progarden S1100-18, mai grea este echipat cu un motor de 6 pana la 8 CP (de asemenea, cu 2 sau 4 timpi). Expert in aratul adanc, este utilajul ideal pentru intoarcerea solului si nivelarea terenurilor denivelate de pana la 3.000 m². Freza sapa solul fara efort, curatandu-l de pietre sau radacini adanci care pot impiedica insamantarea gazonului. Are mai multe viteze de lucru, precum si o treapta de mers inapoi care face manevrele mult mai usoare.

Unele modele pot fi echipate cu un ghidon dirijabil si cu un plug, pe langa timona. O alta optiune este un “rotavator”, ale carui dinti sunt completate de o protectie posterioara, care protejeaza impotriva pietrelor si a resturilor. In plus, acest utilaj este echipat cu doua roti agricole mari care optimizeaza confortul de utilizare.

Optiuni posibile

  • Un ghidon orientabil asigura un confort sporit in timpul gradinaritului.
  • contragreutate in partea din fata a motosapei distribuie sarcina pentru o pozitie de lucru mai confortabila.
  • Motosapele cu functie de mers inainte/inapoi ofera o manevrabilitate mai mare.
  • La unele motocultoare se poate adauga o remorca.
0 Shares
You May Also Like