Calatea (Calathea ornata) – ce este si cum se planteaza

Calatea (Calathea ornata) – ce este si cum se planteaza?

0 Shares
0
0
0

Calathea ornata are frunzis frumos cu frunze ovale si verzi lanceolate combinate cu violet. Frunzele mai tinere au linii albe si roz care caracterizeaza aceasta specie particulara. Aceste plante dau interiorului casei o atmosfera tropicala placuta, care se combina perfect cu medii calde sau exotice.

Plantele din genul Calathea sunt din climate tropicale, astfel incat acestea sunt de obicei foarte colorate si din punct de vedere ornamental ofera o priveliste care merita admirata. Frunzele sale seamana cu un paun si, in functie de specie, variaza in forma, culoare si dimensiune.

Originea si caracteristicile Calathea ornata

Calathea Ornata, planta care se roaga, 40 cm  este o planta impresionanta, pentru orice gradina. Calatea sunt plante din familia Marantaceae care formeaza un numar mare de mai mult de 100 de specii native din zonele tropicale din America, Africa si Australia. Plantele de origine americana provin in cea mai mare parte din junglele Amazonului brazilian. Si se reproduc cel mai adesea in zona tropicala din Columbia.

Caracteristici

Lucru izbitor despre Calathea ca o planta tropicala este frunzisul sau frumos de frunze foarte ornamentale de dimensiuni mari. Forma frunzei este ovala si alungita. Are niste nervi laterali de culoare alba sau roz foarte aratosi mai ales atunci cand frunza este tanara. Restul frunzelor au o nuanta variata de verde cu violet.

Singura specie de Calatheas cu flori aratoase este crocata. Ornata ca si celelalte are flori foarte discrete abia vizibile de culoare alba sau galbena si forma cilindrica. In habitatul sau tropical poate fi de pana la doi metri, dar in zonele cele mai temperate trebuie sa fie o planta de interior care depaseste cu greu 60 de centimetri, fiind o planta de interior pentru a ne decora casa.

Cultivare

In zonele calde din care provine Calathea, apare in soluri bogate in nutrienti, in special la baza copacilor, unde nu sunt in contact direct cu radiatia solara si exista un nivel bun de umiditate. Ele sunt inmultite prin impartirea plantei. In zonele cu clima temperata cu anotimpuri, acestea sunt strict plante de pepiniera si de interior, deoarece nu rezista nici caldurii si soarelui direct, nici inghetului sau climei reci fiind temperatura lor ideala intre 18-23 ° C.

Rizomul trebuie plasat intr-o recipient de aproximativ opt centimetri cu suficient compost si substrat natural. Pentru ca acestea sa formeze si sa intareasca noile radacini, vasul trebuie acoperit cu o punga de plastic transparenta si plasat intr-un loc cald si intunecat timp de o saptamana sau pana cand dezvolta radacini bune. Apoi, ele sunt ingrijite ca o planta adulta amintindu-ne intotdeauna sa mentinem mediul umed.

Pe de alta parte, si daca planta a fost achizitionata intr-o pepiniera si va fi replantata in casa ceea ce trebuie facut este urmatorul lucru : se alege un recipient de zece sau cincisprezece centimetri cu gauri si placi mai mici. In partea de jos a vasului de lut  acesta este umplut cu suficient sol cu ingrasamant si substrat si planta este plasata raspandind bine radacinile. Apoi se adauga restul umpluturii.

0 Shares
You May Also Like
Tipuri de bumbac

Tipuri de bumbac

Doamnele si domnisoarele care se afla in cautarea unei lenjerii de pat confectionate din diverse tipuri de bumbac,…