Cand-si-cum-a-fost-descoperit-laptele

Cand si cum a fost descoperit laptele ?

0 Shares
0
0
0

Cand-si-cum-a-fost-descoperit-lapteleActualmente laptele este considerat un produs strategic , unul dintre cele mai importante produse de origine animala , un aliment de baza in alimentatia populatiei la nivel mondial . Este binecunoscuta valoarea nutritiva imensa pe care acest produs o ofera fiind foarte usor de asimilat de organismul uman .

Laptele muls direct de la vaca prezinta cel mai inalt standard de calitate , desigur daca procesul de mulgere se realizeaza in cele mai bune conditii prin intermediul unor aparate de muls vaci de cea mai buna calitate . Ca sa va faceti o idee despre mecanismul de functionare a acestor aparate sau daca intentionati sa puneti bazele unei ferme specializate in cresterea animalelor de lapte va invit sa facem o incursiune in lumea http://www.mulgatoare-vaci.blogspot.com , un site specializat in comercializarea aparatelor de muls .

Mulgatoare-vaci.blogspot.com va pune la dispozitie o gama variata de mulgatoare la cele mai bune preturi din Romania , transport gratuit in orice parte a tarii in maxim 24 de ore si o garantie de 2 ani pentru intreaga gama .

Si acum sa revenim la subiectul nostru principal . Primele informatii despre lapte , se pare, dateaza din perioada neolitica , cand nomazii in calatoriile lor alaturi de turmele de animale de lapte pe care le detineau ( aceste animale reprezentau principal sursa de hrana a acelor oameni ) au descoperit laptele .

Ceva mai tarziu , in jurul anului 1750 i.Hr. , odata ajunsi in in India , arienii au adus cu ei o multime de obiceiuri alimentare bazate pe lapte si produsele derivate , astfel ca vaca a ajuns sa fie considerata un animal sacru in aceasta tara .

Prima atestare vizuala a mulsului dateaza din anul 1900 i.Hr. din orasul antic sumerian Ur amplasat pe malul raului Eufrat .

Majoritatea civilizatiilor antice purtau un respect deosebit laptelui . In Grecia antica se consuma in special lapte de capra iar pentru producerea branzeturilor se utiliza in principal lapte de oaie . In Roma antica laptele se consuma doar amestecat cu vin iar branza era extrem de apreciata .

Pana si in paginile bibliei se face referire la un ‘’ taram de lapte si miere ‘’ , cum era denumit tinutul Canaan , prin care se transpune respectul pe care evreii il aveau pentru lapte , care era considerat in acea perioada o bautura extravaganta .

Chinezi au descoperit importanta laptelui undeva in jurul anului 2000 i.Hr. , animalele cu lapte fiind considerate o adevarata avere . Un preparat sub forma unei paste realizat din lapte si orez , care era mai apoi inghetat , un fel de inghetata , era considerat o adevarata delicatesa fiind consumat numai de catre capetele incoronate din acea perioada .

Dupa cum observam toate populatiile au apreciat cu adevarat importanta laptelui , nu insa si amerindienii . Bastinasii din Lumea Noua au considerat ca laptele , adus de catre spanioli pe taramul lor in secolul XV , era o bautura dezgustatoare .

Stramosii nostrii , romanii , consumau initial laptele provenit de la capre , oi si magari . Insa acestia au avut un rol determinant in dezvoltarea consumului de lapte , nu numai ca au introdus in alimentatia de baza laptele de vaca dar au si contribuit semnificativ la imbunatatirea tehnicilor de prelucrare a acestui produs . Toate aceste descoperiri s-au raspandit in foarte scurt timp pe intreaga suprafata a imperiului , ajungand pana in Anglia , Germania , Gallia si Italia .

Laptele – un aliment cu o istorie fantastica , extrem de sanatos si foarte gustos .

Mai mult aici :

1. Declaratiile anuale de cota de lapte se depun pana pe 14 mai
2. In curand, vor putea detine dozatoare doar fermierii care produc lapte conform
3. Super-vaca, creata in laborator – fabrica de lapte, fara coarne
4. Aflatoxina din martie a intors pe dos statisticile pietei laptelui. Colectarile au scazut cu aproape 13.000 de tone in primul trimestru

 

0 Shares
You May Also Like