Ce este Ethereum

Ce este Ethereum? Cum functioneaza Ethereum?

0 Shares
0
0
0

Ce este Ethereum? Ethereum este o platforma digitala care permite oamenilor sa construiasca o serie de aplicatii descentralizate.

Aceste aplicatii pot include programe de securitate, sisteme de vot si metode de plata. La fel ca Bitcoin, Ethereum functioneaza in afara mandatului autoritatilor centrale, cum ar fi bancile si guvernele.

Ideea din spatele ethereum a fost creata de Vitalik Buterin. El a lansat prima versiune a platformei in anul 2015, cu ajutorul mai multor cofondatori. De atunci a crescut rapid in popularitate si a contribuit la determinarea cresterii de noi rivali fata de bitcoin.

Vitalik Buterin

Ce este Ethereum? Cum functioneaza ethereum?

Ce este Ethereum? Ethereum functioneaza ca o platforma software deschisa care functioneaza pe tehnologia blockchain. Acest blockchain este gazduit pe multe computere din intreaga lume, facandu-l descentralizat. Fiecare computer are o copie a blockchain-ului si trebuie sa existe un acord pe scara larga inainte ca orice modificare sa poata fi implementata in retea.

Blockchain-ul ethereum este similar cu cel al bitcoin, in sensul ca este o inregistrare a istoricului tranzactiilor. Cu toate acestea, reteaua ethereum permite, de asemenea, dezvoltatorilor sa construiasca si sa implementeze aplicatii descentralizate („dapps”). Acestea sunt, de asemenea, stocate pe blockchain impreuna cu inregistrarile tranzactiilor.

Ce sunt aplicatiile descentralizate (dapps)?

Dapps sunt software open-source care utilizeaza tehnologia blockchain. Spre deosebire de aplicatiile traditionale, nu au nevoie de un intermediar pentru a functiona. Deoarece acestea sunt inca un concept relativ nou, este dificil sa identificam o definitie exacta a acestora. Cu toate acestea, printre caracteristicile comune vizibile observam ca sunt open source (guvernate de autonomie) si descentralizate.

Grupuri de contracte inteligente sunt folosite pentru a crea dapp-uri. Contractele inteligente sunt scripturi de cod care pot facilita schimbul de bani, actiuni, continut sau orice altceva de valoare. Contractele inteligente se formeaza folosind Masina Virtuala Ethereum (EVM). Odata ce un contract inteligent ruleaza pe blockchain, acesta actioneaza ca un program de computer auto-operativ. Functioneaza asa cum este programat, fara cenzura, perioade de nefunctionare sau influenta din partea unei terte parti.

Ce este Ethereum

Ce este Ethereum? Este Ethereum o criptomoneda?

Ethereum in sine nu este in esenta o criptomoneda – cuvantul ethereum se refera la platforma digitala. Jetoanele propriu-zise (utilizate pentru plata in retea) se numesc ether. Cu alte cuvinte, ether este „cripto-combustibilul” (sau criptomoneda) pentru reteaua ethereum. Cand vine vorba de tranzactionare, preturile pe care le vedeti se vor referi la ether. Cu toate acestea, veti observa in mod obisnuit ca respectiva criptomoneda este denumita ethereum.

Care sunt diferentele dintre ethereum si bitcoin?

Dupa cum am discutat deja, tehnologia blockchain-ului ethereum este similara cu cea a bitcoin. Cu toate acestea, exista o distinctie importanta in scopul si capacitatea lor. Bitcoin utilizeaza o singura aplicatie specifica a tehnologiei blockchain. In cele din urma, este un sistem electronic de numerar care permite platile bitcoin online.

Blockchain-ul Ethereum urmareste proprietatea asupra monedei digitale, dar se concentreaza si pe rularea codului de programare al unei game de aplicatii descentralizate.

Alte diferente cheie sunt:

  • Ethereum permite dezvoltatorilor sa stranga fonduri pentru propriile aplicatii. Ei pot stabili un contract si pot solicita promisiuni din partea comunitatii mai largi.
  • Exista un numar finit de bitcoin disponibil (estimat la 21 de milioane). Cu ethereum, emiterea de ether este limitata la 18 milioane pe an, ceea ce este egal cu 25% din rezerva initiala. Deci, in timp ce emisia absoluta este fixa, inflatia relativa scade in fiecare an.
  • In loc sa extraga bitcoin, minerii din blockchain-ul ethereum lucreaza pentru a castiga ether.
  • Ei isi evalueaza tranzactiile in moduri diferite. Cu ethereum, acest proces este denumit „gaz”. Costurile tranzactiilor depind de utilizarea latimii de banda, cerintele de stocare si complexitate. Cu bitcoin, tranzactiile concureaza in mod egal intre ele si sunt limitate de marimea blocului.

Cand cumparati jetoane ethereum (ether) pe un schimb, pretul va fi de obicei cotat in moneda fiduciara (cum ar fi USD, EUR, GBP). Cu alte cuvinte, vindeti o cantitate de monede pentru a cumpara ether. Daca pretul etherului creste, veti putea vinde pentru un profit, iar daca pretul scade si decideti sa vindeti, veti fi in pierdere. De asemenea, veti avea nevoie de acces la un schimb sau un portofel pentru a detine etherul pe care l-ati cumparat.

Tranzactioneaza in mod responsabil

Tranzactioneaza in mod responsabil

Criptomonedele sunt inca relativ noi pentru majoritatea oamenilor si pot fi extrem de volatile. Trebuie sa aveti acces la materiale educationale aprofundate care va pot sprijini tranzactionarea.

Ce este Ethereum? Ce afecteaza pretul Ethereum?

Pretul Ethereum este afectat de diferiti factori fata de cei care afecteaza monedele traditionale. Este mai putin expus influentelor economice si politice, dar este afectat de factori precum:

Disponibilitate – Spre deosebire de bitcoin, nu exista nicio limita pentru aprovizionare. Cu toate acestea, unitatile de ether sunt inca adaugate si pierdute in timp, determinand disponibilitatea sa sa fluctueze.

Reglementare – Ethereum este in prezent nereglementat atat de guverne, cat si de bancile centrale. Daca acest lucru incepe sa se schimbe in urmatorii cativa ani, ar putea avea un impact asupra valorii monedei ether.

Mass-media – Abordarea media negativa, in special in ceea ce priveste securitatea si longevitatea, poate avea un impact asupra pretului.

Progrese tehnologice – Viitorul tehnologiei blockchain este necunoscut. Dar integrarea sa in domenii precum sistemele de plati si platformele de crowdfunding i-ar putea spori profilul.

 

0 Shares
You May Also Like