Cat de sigure sunt tranzactile in criptomonede

0 Shares
0
0
0

De aproximativ un an incoace, intreaga omenire a fost cuprinsa de curentul Bitcoin si al tranzactiilor in criptomonede. Explicatia este una simpla, aceasta constand in explozia, pur si simplu, a cursului pentru principalele criptomonede existente pe piata, cap de afis in toata afacerea fiind Bitcoin.

Aceasta avea avantajul de a fi si prima moneda virtuala aparuta pe piata, cu mai bine de zece ani in urma. De la un curs initial situat la o treime dintr-un dolar, aceasta criptomoneda ajunsese sa fie cotata la aproape 20 de mii de dolari americani, ceea ce o facea cel mai profitabil produs tranzactionat in ultimii ani pe piata financiara.

Odata cu Bitcoin insa, si alte criptomonede au profitat de aceasta crestere spectaculoasa. Intuind probabil ca toata lumea se va ingramadi sa tranzactioneze Bitcoin, investitorii precauti s-au indreptat astfel si spre alte monede virtuale, care au generat o crestere in lant a acestora.

Nu este insa o regula ca toate criptomonedele vor creste exponential, asa cum s-a intamplat cu Bitcoin, care a ajuns sa isi multiplice valoarea de cateva mii de ori in doar doi trei ani. Asa cum experienta ultimului an sau chiar a ultimelor luni a aratat, monedele virtuale pot inregistra si scaderi bruste ale valorii.

Astfel, de la 18 sau 20 de mii de dolari, un Bitcoin a ajuns sa valoreze astazi aproximativ sase mii de dolari. Este o scadere substantiala, dar in orice caz o crestere fata de valoarea de acum doi ani, spre exemplu.

Prin urmare, daca ar fi sa comparam investitiile in imobiliare sau in aur, spre exemplu, vom vedea ca plasarea de resurse in criptomonede a fost una extrem de profitabila.

Secretul tranzactiilor, garantat

Ce face insa ca monedele virtuale sa fie atat de populare? In primul rand, vorbim aici despre secretul tranzactiilor, care sta la baza crearii criptomonedelor. Practic, ceilalti utilizatori nu vad tranzactiile propriu-zise in monede virtuale, ci doar urme ale acestora.

Din acest motiv, si intentiile statelor de impozitare a acestor produse au dat pana acum gres, in sensul ca nu si-au atins scopul. De asemenea, tranzactiile in criptomonede sunt foarte sigure. Practic, monedele virtuale insasi reprezinta niste chei de criptare folosite in efectuarea tranzactiilor, astfel incat urmarirea si, mai ales, decodarea lor, reprezinta o misiune imposibila.

Din acest punct de vedere, tentativele de frauda in acest sector sunt practic nule sau cel putin insignifiante, in comparatie cu sistemul bancar clasic.

Acesta este si motivul pentru care, daca pana in urma cu cativa ani cu Bitcoin puteam cumpara doar cateva produse, in special online, astazi avem bancomate Bitcoin, putand achizitiona aproape orice cu plata in criptomonede.

0 Shares
You May Also Like