Ce inseamna acronimele de afisare pentru smartphone-uri?

Ce inseamna acronimele de afisare pentru smartphone-uri?

0 Shares
0
0
0
Ce inseamna acronimele de afisare pentru smartphone-uri?

De foarte multe ori, cei care se afla in cautarea unui smartphone, isi indreapta mai intai de toate atentia spre display-ul telefonului. Sa zicem ca doriti un smartphone de la Huawei, pentru ca acestea au preturi foarte atractive; cu siguranta veti dori sa aflati in primul rand informatii despre display Huawei, si abia apoi despre celelalte specificatii.

Acronimele de afisare pentru smartphone-uri pot fi putin coplesitoare, dar daca doriti sa stiti ce inseamna toate numerele si prescurtarile asociate cu ecranele smartphone-ului Huawei (si nu numai), ati nimerit bine, pentru ca despre acest aspect vom discuta in urmatoarele randuri.

Rezolutie

Un aspect major cand vorbim despre ecranele smartphone-urilor este rezolutia afisajului si, ca un ghid grosolan, aici sunt mai bune numere mai mari. Inglobata in aceasta categorie „rezolutie” se intelege dimensiunea ecranului (in inci), numarul de pixeli (cat de multe informatii poate aparea) si cat de dens sunt ambalati acei pixeli, denumiti Pixels Per Inch (ppi).

Daca stiti dimensiunea afisajului, puteti afla cati pixeli sunt cuprinsi intr-un inch patrat: aceasta este cifra pixelilor pe inch (ppi), care este denumita densitate de pixeli. Puteti calcula cu usurinta ppi-ul telefonului dvs. folosind un calculator cu densitate de pixeli.

HD

HD inseamna o definitie inalta. HD inseamna pur si simplu o masurare de pixeli de 1280 x 720 pixeli. Oricat de mare este ecranul, atat timp cat masurarea pixelilor ramane la aceasta masurare, este un ecran HD.

Dupa cum probabil va puteti da seama, cu cat ecranul HD este mai mic cu cat este mai mare densitatea de pixeli si, teoretic, cu atat imaginea este mai buna.

Asadar, pur si simplu faptul ca aveti un ecran HD nu inseamna prea mult, deoarece va produce o imagine foarte diferita pe un ecran de 5 inci decat pe un ecran de 10 inci (nota: dimensiunile ecranului sunt masurate pe diagonala pentru a tine cont de aspectul usor diferit raporturi).

Un display de 4,3 inch, de exemplu, are o densitate de pixeli de 342 ppi. Pe un ecran de 4,7 inch, densitatea pixelilor scade la 312 ppi, dar ambele sunt inca afisaje HD.

Full HD

Full HD este urmatorul pas si este in prezent standard pentru definirea afisajului smartphone-ului, desi 2K (QHD) castiga teren asupra dispozitivelor high-end de la Oppo Find 7 si LG G3, primele dispozitive disponibile comercial care au ecrane QHD.

Full HD masoara 1920 x 1080 pixeli. Din nou, densitatea pixelilor va depinde de cat de mare este ecranul. Cu smartphone-urile de 5 inch, densitatea pixelilor se situeaza in jurul a 440 ppi, in timp ce pe un ecran de 5,5 inci, acest numar scade la 400 ppi.

QHD, Quad HD sau 2K

QHD inseamna Quad HD, care este de patru ori mai mare decat definitia standard HD. Asta inseamna ca puteti incadra acelasi numar de pixeli ca patru afisaje HD intr-un ecran QHD de aceeasi dimensiune. Masurarea pixelilor pentru QHD este de 2560 x 1440 pixeli. Un ecran QHD de 5,5 inci are o densitate de pixeli de 538 ppi. Pentru comparatie, densitatea de pixeli a unui ecran Full HD de 5,5 inci este de 400 ppi.

De asemenea, definitiile sunt adesea mentionate de numarul mai mic de masurare a pixelilor – HD va fi uneori numit 720p, Full HD se numeste 1080p si asa mai departe. Cu QHD, insa, numele 2K provine de la faptul ca masurarea pixelilor este mai mare de peste 2000 de pixeli, ceea ce poate fi, intr-adevar, un pic confuz (si ar trebui sa fie denumit intr-adevar 2,5K, daca am fi cu totul exacti).

4K sau Ultra HD

Probabil puteti vedea unde se intampla asta. La fel ca 2K, numele 4K provine din cea mai mare dintre cele doua masuratori de pixeli, care sunt, tehnic vorbind, 4096 pixeli in 4K si doar 3840 pixeli in Ultra HD. Deci, desi acesti doi termeni sunt adesea folositi in mod interschimbabil, ei sunt de fapt un pic diferiti.

Ultra HD are 3860 x 2160 pixeli, iar 4K este 4096 x 2160. Ambele definitii sunt scurtate frecvent la 2160p, iar diferenta de pixeli este relativ marginala, dar exista o diferenta.

0 Shares
You May Also Like