Ce sunt, ce caracteristici au și cum se construiesc aceste acoperișuri în 4 ape

0 Shares
0
0
0

Alegerea acoperișului ideal este de o importanță capitală pentru casa ta. Fie că vorbim despre o clădire privată, fie că vorbim despre una comercială, trebuie să alegi un acoperiș rezistent cu un cost de mentenanță rezonabil. 

În acest caz, modelele de acoperișuri în 4 ape ar putea să fie cea mai bună alegere datorită multiplelor avantaje pe care le oferă. Un acoperiș foarte estetic, mai ales adaptat regiunilor unde suflă mult vântul, acoperișul în patru ape se poate adapta foarte ușor stilului casei tale.

Care sunt caracteristicile acoperișului în patru ape?

Acoperișul în patru ape este un tip de acoperiș în pantă. Lungimea coamei, adică linia unde doi versanți ai acoperișului se întâlnesc în partea superioară, este mai mică decât cea a bazei.

Prin urmare, cele 2 pante principale au o formă trapezoidală, în timp ce pantele laterale, cunoscute sub numele de “șolduri”, sunt triunghiulare. Culmea formată de joncțiunea celor 2 pante se numește “șold”. Există o variantă a acoperișului cu 4 pante, numită “acoperiș pavilionar”, în care cele 4 laturi sunt triunghiulare și au aceeași suprafață. Acoperișul are atunci forma unei piramide.

Acoperișul în 4 ape este cel care protejează casa contra intemperiilor

Duritatea acoperișului în patru ape este cea care îi permite să reziste în fața zăpezii, a ploii sau a gerului. Atunci când este acoperit cu țigle de teracotă, protejează casa de umiditate. Această funcție de protecție este garantată de închiderile sale excelente. Astfel, vântul și furtunile nu vor avea niciun efect asupra casei. De asemenea, casa ta va fi impermeabilă.

Protecție contra căldurii și frigului

Un acoperiș în două ape este constituit din două straturi. Acest lucru îi conferă o mai bună izolare și asigură un climat mai bun în interiorul casei. În perioada de iarnă, această izolare este cea care te poate proteja de frig și poate încălzi casa.

Protecție contra zgomotelor

Izolația acoperișului, combinată cu stratul său dublu,  protejează casa de poluarea fonică. De asemenea, protejează de zgomotul avioanelor, de zgomotul traficului, de ploaie și de vânt. Datorită pantei sale, ploaia nu lovește acoperișul frontal. Astfel, te poți bucura de o atmosferă pașnică și liniștită.

Acoperișuri în 4 Ape Eficiente Energetic | Expertiza noastră în Acoperișuri Durabile

Ce tip de învelitoare de acoperiș poți alege pentru un acoperiș în patru ape?

  • Acoperiș cu țiglă de teracotă sau de beton: aceasta este cea mai ieftină soluție, dar cel mai mare avantaj este longevitatea sa. Țiglele pot dura până la 50 de ani și sunt foarte rezistente la capriciile climei. Dacă dorești să dai casei un aspect de pavilion, acest acoperiș este o alegere foarte bună.
  • Acoperiș de ardezie: acest acoperiș poate semăna cu țiglele. Ardezia naturală este mai puțin costisitoare, dar durata sa de viață este limitată la 35 de ani. Ardezia artificială este mai scumpă, dar poate dura până la 100 de ani.
  • Acoperiș din zinc: acest tip de acoperiș este ideal pentru modernizarea casei. Este, de asemenea, cea mai scumpă soluție, dar longevitatea sa este garantată pentru 100 de ani.

De ce să alegi acoperișuri în 4 ape?

Înainte de toate, un acoperiș în patru ape are un design mai suplu spre deosebire de cel cu una, două sau trei ape. Se poate potrivi oricărui tip de acoperiș, fie că vorbim despre unul clasic, fie că vorbim despre unul modern.

De asemenea, materialele folosite pentru construcția unui acoperiș pot conferi aceleiași case un stil diferit. În timp ce plăcile de teracotă sau de beton conferă casei un aspect autentic, zincul și ardezia îi vor da un aspect mai tânăr. Tot ce trebuie să faci este să îți renovezi acoperișul și vei fi gata să te întorci în timp.

În continuare, jgheaburile vor fi plasate la capetele pantelor unui acoperiș din tablă cutată ieftină. În acest fel, scurgerea apei de ploaie va fi mai eficientă. De asemenea, va fi mai ușor să ajungi la jgheaburi pentru a curăța acoperișul.

După aceea, în cazul în care dorești să îți transformi mansarda, ai putea avea un spațiu mai luminos. Va fi mai ușor de asemenea să instalezi și ferestre de acoperiș. Mai mult, poți alege între o deschidere rotativă, proeminentă sau laterală. Poți chiar să transformi o parte a acoperișului într-o fereastră de tip bovindou pentru a profita la maximum de spațiu.

În plus, aceste acoperișuri în 4 ape sunt cele mai potrivite pentru regiunile unde suflă mult vântul. Față de alte tipuri de acoperiș tablă, are o mai bună priză la vânt. Va fi deci mai rezistent. Acest lucru implică o frecvență de întreținere mai mică.

Care îi sunt avantajele acestui tip de acoperiș?

  • Rezistența: Deoarece pilonii nu sunt perpendiculari în raport cu solul, acest tip de acoperiș va fi mai rezistent la vânt. Înclinarea sa îi permite să se bucure de o mai bună aerodinamică în raport cu un acoperiș plat. Este de asemenea și mai etanș deoarece permite o mai bună evacuare a apei de ploaie. Dacă locuiești deci la munte, într-o regiune mai umedă sau la plajă, este cea mai bună soluție.
  • Izolația: Acoperișul poate cauza în jur de 30% din pierderile de căldură. Izolarea acoperișului este deci primordială. Dacă alegi un acoperiș plat, izolarea sa poate să fie una problematică. Dar, un acoperiș în patru ape poate să fie izolat atât la interior, cât și la exterior. În acest fel, te poți bucura de economii de energie.
  • Estetica: Este cel mai mare avantaj oferit de acoperișul în patru ape. Este un tip de acoperiș compatibil cu toate stilurile de casă.
  • O mai mare suprafață: Aceste acoperișuri în 4 ape din tablă tip țiglă pot propune o mai mare suprafață de amenajat în raport cu un acoperiș în două ape. Dacă dorești cumva să instalezi panouri solare, să pui ferestre pe acoperiș sau să îți transformi mansarda, acesta poate fi folosit pentru orice proiect. De asemenea, se va putea converti mansarda fără a avea colțuri foarte înguste.
  • Polivalența sa: Cu o casă cu o formă pătrată, acest tip de acoperiș este cea mai bună idee pentru a-l moderniza. Un acoperiș în patru ape este mai polivalent și în ceea ce privește arhitectura, dar și în ceea ce privește materialele de utilizat.

Chiar dacă acoperișul plat seduce din ce în ce mai multă lume, acoperișul în pantă încă mai are foarte mulți adepți. Acoperișul în patru ape ne duce mai degrabă cu gândul la pavilioanele sau la casele moderne ce au un aspect clasic.

0 Shares
You May Also Like
Tipuri de bumbac

Tipuri de bumbac

Doamnele si domnisoarele care se afla in cautarea unei lenjerii de pat confectionate din diverse tipuri de bumbac,…