Compactarea-prin-batere-si-prin-vibrare

Compactarea prin batere si prin vibrare

0 Shares
0
0
0

Compactarea-prin-batere-si-prin-vibrareIndiferent de care ar fi compactarea ea se realizeaza cu diferite tipuri de maiuri compactoare. Aceste maiuri compactoare sunt acelea care ajuta la tasarea pamantului si de aceea firmele care se ocupa cu astfel de lucrari ar trebui sa se bazeze pe calitate in primul rand atunci cand cumpara masinile compactoare pentru a evita diverse probleme ulterioare.

Exista mai multe tipuri de compactare si in acest articol vom avea grija sa vi le prezentam cat mai detaliat pentru a putea sa va faceti o parere cat mai clara despre aceste doua operatiuni. Va prezentam si cand si unde sunt folosite fiecare dintre ele.

Compactarea prin batere este executata prin aplicarea in mod succestiv pe suprafata sraturilor a unor socuri repetate, care au loc prin caderea unor mase cu o anumita greutate de la diverse inaltimi.

Ca si utilaje de compactare prin batere sunt folosite maiurile si placile care au o baza patrata sau circulara cu laturile de 70 si 150 cm si cu o greutate cuprinsa intre 1 si 5 tone avand ca si un centru de greutate plasat cat mai jos pentru a se putea realiza o cadere verticala.

De o foarte mare eficienta este si compactarea cu maiuri grele si supergrele. Procedeul acesta prin care este sporita capacitatea portanta a terenurilor de fundare este reprezentat de aplicarea de lovituri in mod repetat pe acelasi loc cu un mai de o masa pana la 30 de tome care cad de la inaltimi cuprinse intre 10 si 30 m.

Loviturile sunt aplicate in mai multe faze pe o retea cu ochiuri in general patrata sau triunghiulara care sunt trasate prealabil in teren inainte de fiecare faza.

Se vor introduce mai multe energii mari in teren care vor determina comprimarea terenului pe o adancime apreciabila si cresterea presiunilor apei existente in pori pana la lichefiere.

Compactarea cu maiurile grele si foarte grele poate sa fie utilizata pentru a spori capacitatea portanta a pamantului necoeziv si slab coeziv cu mai multe grade de umiditate.

Maiurile pot sa fie facute monocorp si din module asamblate de otel masiv ori din beton armat care este turnat intr-o manta metalica facuta din tabla. Forma pe care o are maiul este tronconica si au o baza mare in parte ade jos si usor convexa facuta special pentru a usura desprinderea.

Alte utilaje sunt si maiurile mecanice sau cele pneumatice care au greutati pana la 1200 kg  si sunt actionate de motoarele termice, electrice si cu aer comprimat.

Compactarea prin vibrare sau dinamica este o metoda mai eficienta care are plicatii largi. Ea consta in transmiterea unor vibratii asupra straturilor de pamant supus compactarii si provocand deplasari relative de particule si reasezarea mult mai compacta a lor. Metodele se aplica in cazul pamantului necoezive cum ar fi nisipurile, pietrisul si anrocamentele. Metoda nu se poate aplica la pamanturile argiloase.

Din practica se stie si ca frecventa vibratiilor care va trebui sa deaseasca 1600 cicluri, dar sa fie mult mai mica de 3g pentru ca peste aceasta valoare cresterea greutatilor volumice este nula.

0 Shares
You May Also Like