credite_cresc_dobanzi

Cresc din nou dobanzile la creditele in lei

0 Shares
0
0
0
credite_cresc_dobanziRomanii care au de inapoiat rate la imprumuturi pe care le-au contractat in lei trebuie sa se astepte la o noua crestere a dobanzilor, transmite Pro TV.
Motivul: indicatorul folosit la calcularea dobanzilor la creditele in lei a crescut cu 1,5% intr-o singura luna. Cresterea dobanzilor este rezultatul crizei politice din Romania, potrivit analistilor.
Criza a pus presiune pe deprecierea leului, iar Banca Nationala a facut eforturi pentru a nu permite depasirea pragului de 4,3 lei pentru un euro, explica Pro TV.
Pentru a face asta, Banca Nationala a fost nevoita sa limiteze cantitatea de lei de pe piata bancara, iar cand o marfa se imputineaza, automat se scumpeste.
In cazul leilor, scumpirea a insemnat cresterea dobanzii ROBOR de pe piata interbancara. Iar dobanzile platite de romani pentru creditele in lei se actualizeaza de doua sau de patru ori pe an, exact in functie de dobanda ROBOR la 3 sau la 6 luni. Pentru ca au avut mai putini lei la dispozitie, bancile au majorat dobanzile pe care sunt dispuse sa le plateasca pentru moneda noastra.
Astfel, dobanda ROBOR pe 3 luni a urcat de la minimul de 9% in 21 septembrie la peste 10,5% in prezent. Fiecare eveniment din aceasta criza politica din ultima luna a fost marcat de o crestere mai accentuata a dobanzii. Dobanda interbancara ROBOR este folosita de banci pentru a recalcula periodic si dobanda creditelor in lei acordate romanilor.
De regula, formula este ROBOR plus o marja curinsa intre sase si noua procente. Cresterea dobanzilor la lei nu ii afecteaza insa pe cei care au credite in euro. Analistii spun ca dobanzile vor scadea doar daca situatia politica se va stabiliza si vor sosi si banii de la FMI
Sursa: Business.ROL.Ro
0 Shares
You May Also Like