Cu ce mergem in calatorie

0 Shares
0
0
0

O data ce ai stabilit ca pleci in vacanta, intr-o excursie, te hotarasti pentru un sejur sau ai de trimis colete anglia, apare inevitabil dilema in ce priveste mijlocul de transport.

Pentru o excursie aproape de casa, sa zicem, la doar cativa kilometri departare, alegerea devine simpla: pe jos ca este un stil mai original, cu bicicleta ca este mai eco, cu masina ca de aia o am, cu un microbuz ca biletul este mai ieftin sau cu trenul pentru ca are toaleta.

In functie de personalitatea fiecaruia, alegerea mijlocului de transport devine ceva foarte personal fara sa ne dam seama. Insa pentru o vacanta la departare mai mare de casa, mijlocul de transport nu se mai bucura de o alegere usoara. In functie de posibilitatile financiare, fiecare face un calcul estimativ.

Daca in ce priveste mancarea mai vedem noi cum ne descurcam, in ce priveste transportul lucrurile sunt batute in cuie. Banii hotarasc cum ne deplasam: pe sosea, pe sina de cale ferata sau pe calea aerului. Trei variante cu preturi diferite si confort diferit. La prima vedere doar, pentru ca variabile sunt o multime. Pe sosea putem recurge la masina personala.

In acest caz avem grija sa fie platite toate darile la stat, sa calculam pretul combustibilului dus/intors, sa ne orientam pentru o parcarea in siguranta si sa punem deoparte bani pentru cine stie ce stricaciuni s-ar ivi pe pacurs. O multime de griji, dar ce conteaza, mergem comod, ne oprim cand vrem si, mai ales, conducem preventiv si in siguranta.

Tot pe sosea putem alege sa mergem cu un autocar de la firmele de transport precum 2uk. Ne costa doar pretul biletului, mai ieftin daca il iei mai inainte sa pleci, si oboseala mare daca ajungi sa petreci teapan intr-un scaun ore in sir din zi si din noapte. Soseaua este insa pentru unii, e drept mai putini la numar, un mijloc de transport extrem de ieftin, uneori gratis.

Este vorba despre calatorii autostopisti. Daca la noi unii te iau sa mai faca un ban, in celelalte tari poti calatori cu masinile altora fara sa dai un ban. Insa stilul acesta de a calatori isi are dezavantajele si riscurile lui, nu degeaba este incadrat la capitolul aventura extrema.

A doua alegere ar fi calea ferata. In Romania toata lumea cunoaste avantajele si dezavantajele mersului cu trenul. Nu e nevoie sa insistam prea mult. Costul mai mare al biletului fata de cel al calatoriei cu un microbuz sau cu un autocar inclina balanta in defavoarea acestui mijloc de transport. Ca avantaj, este distractiv pentru grupuri mai maricele, spatiul lasand loc de conversatii si ceva miscare.

Nu constest aici si parerea unora care iubesc “glasul rotilor de tren”. Si ultima alegere, avionul, cea mai rapida dintre toate. Aici parerile sunt impartite, insa rapiditatea acestui mijloc de transport anuleaza toate carcotelile in ce il priveste.

Si pe buna dreptate, mai ales ca, rezervate cu cateva luni inainte si chiar mai putin, pretul unui bilet poate ajunge ridicol de mic. Insa orice mijloc de transport am alege, important pana la urma este sa ajungem in siguranta la destinatie.

0 Shares
You May Also Like