5 Traditii de Craciun in Portugalia

5 Traditii de Craciun in Portugalia

0 Shares
0
0
0

Exista mai multe traditii de Craciun care trec din generatie in generatie.

Astazi va prezentam cele 5 traditii de Craciun din Portugalia, pe care multi portughezi le urmeaza si astazi.

1 – Scena Nasterii Domnului

Pentru marea majoritate a crestinilor, Craciunul inseamna nasterea lui Isus. Prin urmare, plasarea scenei Nasterii Domnului sub brazi de Craciun naturali sau sub brazi artificiali este una dintre cele mai comune traditii de Craciun. Acelasi lucru recreeaza nasterea pruncului Iisus intr-un grajd.

De regula, se compune din 6 figuri principale (Maria, Iosif, Pruncul Isus si cei 3 Intelepti – Gaspar, Baltazar si Belchior), cu toate acestea, multe familii opteaza pentru ceva mai “pompos” si includ paraie, muschi, animale si cativa ingeri.

In 2013, Portugalia a intrat in Cartea Recordurilor, depasind Mexicul pentru ca are cea mai mare scena in miscare a Nasterii Domnului din lume, cu 7500 de piese.

2 – Mos Craciun

Desi figura lui Mos Craciun asa cum il “cunoastem” astazi a fost creata de Coca Cola, aceasta ramane una dintre cele mai mitice figuri ale Craciunului.

Practic, toti copiii cred ca acest domn (cu o anumita greutate in plus) cu barba alba si imbracat in rosu, in noaptea de 24 decembrie coboara prin cosul de fum (sau prin fereastra, in functie de tipul casei) si lasa darurile langa copac, astfel incat la miezul noptii, toti copiii sa le poata deschide.

3 – Bolo Rei

Celebrul tort rege, este una dintre traditiile de Craciun care in Portugalia nu trece neobservat la aproape nici o familie. Cu o forma rotunda si cu o gaura in mijloc acoperita cu fructe confiate si fructe uscate in interior.

In trecut, acestui tort ia fost adus si un toast (obiect metalic de mici dimensiuni, insa de cativa ani a fost interzis de UE din motive de securitate) si o fava.

Conform traditiei, persoana care a pietruit felia de tort care continea fava, ar trebui sa plateasca pentru tortul regelui in anul urmator.

In zilele noastre, si datorita numarului mare de persoane care nu consuma fructe confiate, exista mai multe variante ale acestui dulce de Craciun, si anume tortul reginei (facut exclusiv cu fructe uscate – nuci, migdale, caju…), tortul regelui de ciocolata si tortul regelui cu gila.

4 – Sosete in cosul de fum

Legenda spune ca, in urma cu multi ani, un barbat de noblete, foarte dezgustat de moartea sotiei sale, si-ar fi cheltuit toti banii, lasandu-si cele trei fiice cu nimic.

Sfantul Nicolae cand a auzit ca celor trei fiice le este greu, si-a plimbat calul alb si a hotarat in noaptea de consoada sa mearga la casa lor si sa arunce prin cosul de fum 3 saci cu monede de aur.

Coincidenta, sacii au cazut in sosetele pe care fetele le spalasera si le atarnau de semineu pentru a se usca.

5 – Carti postale de Craciun

La mijlocul secolului al 19-lea, de Craciun, un englez pe nume Sir Henry Cole obisnuia sa scrie multor oameni din nobilime si familiei sale care doreau sa sarbatoreasca sarbatorile in intreaga lume.

Cu toate acestea, acest lucru a ajuns sa fie un proces destul de lung si obositor si, pentru a-l accelera, a creat o carte postala cu o imagine si un mesaj de Craciun cu toata lumea.

Imaginea a fost atat de vorbita si controversata, incat conceptul a devenit in cele din urma larg raspandit.

Asadar acestea sunt 5 dintre traditiile Portugaliei care au loc in fiecare an de Craciun. Probabil stiati ca sosetele atarnate pe cosul de fum pareau a fi o traditie americana, insa acum ati aflat de unde a pornit totul si un pic extra.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…