Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

0 Shares
0
0
0

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului de san. Impreuna cu examenele clinice regulate si autoexaminarile lunare ale sanilor, mamografiile sunt un element cheie in diagnosticul precoce al cancerului de san.

Unii experti recomanda ca femeile cu varsta de peste 40 de ani sa aiba mamografie la fiecare unu pana la doi ani. Societatea Americana de Cancer de exemplu recomanda screeningul regulat incepand cu varsta de 45 de ani.

Daca aveti un istoric personal sau familial de cancer la san, medicul va poate recomanda mai devreme o mamografie Cluj Napoca, si va poate cere aveti mai des mamografii Cluj, sau sa folositi instrumente de diagnosticare suplimentare.

Daca medicul dumneavoastra comanda o mamografie ca test de rutina pentru a verifica daca exista cancer sau modificari, este cunoscuta sub numele de mamografie de screening. In acest tip de test, medicul dumneavoastra va lua mai multe radiografii ale fiecarui san.

Daca aveti orice simptom al cancerului de san, medicul dumneavoastra va comanda o mamografie de diagnostic. Daca aveti implanturi mamare, veti avea nevoie de o mamografie diagnostica. Mamografiile diagnostice sunt mai extinse decat mamografiile de screening.

De obicei, au nevoie de mai multe raze X pentru a obtine vizualizari ale sanului din mai multe pozitii. Radiologul dvs. poate de asemenea mari anumite zone de ingrijorare.

Cum ma pregatesc pentru mamografie?

Va trebui sa urmati anumite orientari in ziua intalnirii dvs. pentru mamografie. Nu este indicat sa folositi deodorante, pudre corporale sau parfumuri. De asemenea, este foarte important sa tineti cont de faptul ca nu este indicat sa aplicati unguente sau creme pe sani sau pe sfarcuri.

Aceste substante pot denatura imaginile sau este posibil sa se vada ca si cand ar fi calcificari sau depuneri de calciu, asa ca de aceea este important sa le evitati.

Asigurati-va ca spuneti radiologului dumneavoastra inainte de examen daca sunteti gravida sau alaptati. In general, nu veti putea primi o mamografie de screening in acest moment, dar daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate comanda alte metode de screening, cum ar fi o ecografie.

Ce se intampla in timpul mamografiei?

Dupa ce va dezbracati de la talie in sus si dupa ce va dati jos bijuteriile, un tehnician va va oferi o rochie care se leaga in fata. In functie de instalatia de testare.

Fiecare san se potriveste pe o placa cu raze X plat. Un compresor va impinge apoi sanul in jos pentru a aplana tesutul. Aceasta ofera o imagine mai clara a sanului. S-ar putea sa trebuiasca sa va tineti respiratia pentru fiecare imagine. S-ar putea sa simti o presiune mica sau o senzatie mai mica sau mai mare de disconfort.

In timpul procesului, medicul dumneavoastra va examina imaginile pe masura ce sunt realizate, si este posibil sa va spuna ca aveti nevoie de imagini suplimentare si probabil de opinii diferite daca ceva nu este cla,r sau daca este nevoie de o atentie suplimentara. Acest lucru se intampla destul de frecvent si nu ar trebui sa fie un motiv care sa va creeze panica.

Mamografiile digitale sunt uneori utilizate in cazul in care acestea sunt disponibile la clinica medicala aleasa pentru mamografie. Acestea sunt deosebit de utile pentru femeile care nu au inca 50 de ani impliniti, dar si pentru acele femei care au de obicei sanii mai densi decat femeile in varsta.

O mamografie digitala este un test care transforma radiografia intr-o imagine electronica a sanului care se salveaza pe un computer. Imaginile sunt vizibile imediat, deci radiologul nu trebuie sa astepte imaginile. De asemenea, computerul va poate ajuta medicul sa vada imagini care s-ar putea sa nu fi fost foarte vizibile pe o mamografie obisnuita.

Ce complicatii sunt asociate cu mamografia?

Ca in orice tip de radiografie, primiti o expunere la o cantitate foarte mica de radiatii in timpul mamografiei. Cu toate acestea, riscul cauzat de aceasta expunere este extrem de scazut. Daca o femeie este insarcinata si are nevoie absolut de o mamografie inainte de data nasterii, ea va purta de obicei un sort de plumb in timpul procedurii.

Ce inseamna rezultatele?

Imaginile dintr-o mamografie va pot ajuta sa gasiti calcificari sau depuneri de calciu in sanii dvs. Cele mai multe calcificari nu sunt un semn de cancer. Testul este posibil de asemenea sa gaseasca, chisturi (sacuri pline de lichid care pot sa apara si sa dispara normal in timpul unor cicluri menstruale ale femeilor), dar si orice tumori canceroase sau necanceroase.

Medicul dumneavoastra va va examina rezultatele si va va explica pasii urmatori in timpul unei intalniri ulterioare.

Acestea sunt asadar cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste mamografia. Nu trebuie sa va panicati daca medicul dvs. va recomanda un astfel de test. In plus, dupa cum spuneam, este recomandat ca de la o anumita varsta (dupa 40 de ani) sa aveti un asemenea test odata la 1 – 2 ani.

0 Shares
You May Also Like