De ce suferinzii de boala pulmonara obstructiva cronica au nevoie de un azil?

0 Shares
0
0
0

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este o boala inflamatorie cronica pulmonara care determina fluxul de aer obstruat din plamani. Printre simptome se numara dificultati de respiratie, tuse, productie de mucus (sputa) si respiratie suieratoare.

Este cauzata de expunerea pe termen lung la gaze iritante sau particule, cel mai adesea la fumul de tigara. Persoanele cu BPOC prezinta un risc crescut de a dezvolta boli de inima, cancer pulmonar si o varietate de alte afectiuni.

Emfizemul si bronsita cronica sunt cele mai frecvente doua afectiuni care contribuie la BPOC. Bronsita cronica este inflamatia mucoasei tuburilor bronsice, care transporta aerul dinspre si din sacii de aer (alveole) ai plamanilor. Se caracterizeaza prin producerea zilnica a tusei si a mucusului (sputa).

Emfizema este o afectiune in care alveolele de la sfarsitul celor mai mici pasaje de aer (bronhiole) ale plamanilor sunt distruse ca urmare a expunerii daunatoare la fumul de tigara si alte gaze iritante si particule. BPOC este tratabila.

Cu un management adecvat, majoritatea persoanelor cu BPOC pot obtine un control bun al simptomelor si calitatea vietii, precum si un risc redus de alte afectiuni asociate.

Simptome

Simptomele BPOC nu apar adesea pana cand au aparut leziuni pulmonare semnificative si de obicei se agraveaza in timp, in special daca expunerea la fumat continua. Pentru bronsita cronica, principalul simptom este productia zilnica de tuse si mucus (sputa) cel putin trei luni pe an, timp de doi ani consecutivi.

Cauze

Principala cauza a BPOC in tarile dezvoltate este fumatul de tutun, iar persoanele varstnice au sanse mari sa se confrunte cu aceasta boala, mai ales in cazul in care fumeaza de multi ani de zile.

In lumea in curs de dezvoltare, BPOC apare adesea la persoanele expuse fumurilor provenite din arderea combustibilului pentru gatit si incalzire in locuinte slab ventilate.

Doar aproximativ 20-30% din fumatorii cronici pot dezvolta BPOC aparent clinic, desi multi fumatori cu istoric de fumat indelungat pot dezvolta o functie pulmonara redusa. Unii fumatori dezvolta afectiuni pulmonare mai putin obisnuite. Pot fi diagnosticati gresit ca avand BPOC pana la efectuarea unei evaluari mai amanuntite.

Factori de risc

Factorii de risc pentru BPOC includ:

 • Expunerea la fum de tutun. Cel mai important factor de risc pentru BPOC este fumatul pe termen lung. Cu cat o persoana a fumat sau fumeaza de mai multi ani si cu cat mai multe pachete fumeaza, cu atat este mai mare riscul. Fumatorii de tigari, fumatorii de trabucuri si fumatorii de marijuana pot fi, de asemenea la fel de predispusi precum si persoanele expuse la cantitati mari de fum de ocazie.
 • Persoanele cu astm care fumeaza. Combinatia de astm, o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii si fumatul creste si mai mult riscul de BPOC.
 • Expunerea profesionala la praf si substante chimice. Expunerea pe termen lung la vapori chimici, vapori si praf la locul de munca va poate irita si inflama plamanii.
 • Expunerea la fum de la arderea combustibilului. In lumea in curs de dezvoltare, persoanele expuse fumurilor provenite din arderea combustibilului pentru gatit si incalzire in locuinte slab ventilate prezinta un risc mai mare de a dezvolta BPOC.
 • Varsta. BPOC se dezvolta lent peste ani, astfel incat majoritatea oamenilor au cel putin 40 de ani cand incep simptomele. Cu cat varsta este mai inaintata, cu atat pacientii trebuie sa aiba mai mare grija de ei,
 • Genetica. Insuficienta genetica neobisnuita a deficientei de alfa-1-antitripsina este cauza unor cazuri de BPOC. Alti factori genetici fac ca anumiti fumatori sa fie mai susceptibili la boala.

Complicatii

BPOC poate provoca multe complicatii, inclusiv:

 • Infectie respiratorie. Persoanele cu BPOC sunt mai predispuse la raceala, gripa si pneumonie. Orice infectie respiratorie poate face respiratia mult mai dificila si poate provoca daune suplimentare tesutului pulmonar. O vaccinare antigripala anuala si o vaccinare regulata impotriva pneumoniei pneumococice pot preveni unele infectii.
 • Probleme cu inima. Din motive care nu sunt pe deplin intelese, BPOC va poate creste riscul de boli de inima, inclusiv atac de cord. Renuntarea la fumat poate reduce acest risc.
 • Cancer de plamani. Persoanele cu BPOC au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Renuntarea la fumat poate reduce acest risc.
 • Hipertensiune arteriala in arterele pulmonare. BPOC poate provoca tensiune arteriala ridicata in arterele care aduc sange in plamani (hipertensiune pulmonara).
 • Depresie. Dificultatea respiratiei te poate impiedica sa faci activitati de care te bucuri. Iar tratarea bolilor grave poate contribui la dezvoltarea depresiei.

Asadar BPOC nu este totusi cea mai periculoasa afectiune, insa poate avea complicatii, care ar fi bine de evitat. Persoanele varstnice, mai ales cele care au fumat foarte mult in tinerete, ar fi indicat sa se mute la Seniorcenter.ro azil de batrani, din urmatoarele motive.

In ceea ce priveste aceasta afectiune, vor primi medicamentele conform schitei de tratament recomandata de catre medic. In plus, vor putea fi vazuti periodic de catre cei mai buni medici. La nevoie, azilul le va oferi transport spre medic.

Apoi, seniorii cazati la azil au mancare zi de zi, au haine curate, lenjerie de pat curata, au practic toate conditiile de igiena necesare. In plus, sunt ajutati sa mearga la toaleta, sunt ajutati sa intre la dus, etc.

Au de-asemenea posibilitatea de a socializa cu alte persoane de aceiasi varsta. Practic, chiar si suferinzii de BPOC pot avea o batranete mult mai linistita, iar acest lucru este valabil daca se muta la Seniorcenter.ro azil de batrani.

0 Shares
You May Also Like