cartierul_planorama

Falimentul darama cartierul Planorama

0 Shares
0
0
0
cartierul_planoramaUnul dintre cele mai mari proiecte imobiliare incepute acum patru ani lasa fara case sute de pagubiti. Patronii dau bir cu fugitii. Compania Euro Habitat SRL, finantatoarea proiectului Planorama, e in prag de faliment. Mai multi clienti pagubiti, care au achitat chiar si integral apartamentele lansate in 2005, cer in instanta intrarea in insolventa a firmei.

Termenele au fost amanate pana acum din motive de neprezentare a unei parti sau lipsa aparatorului si sunt programate in fiecare saptamana, pana la mijlocul lui decembrie.

Surse din interiorul firmei spun insa ca, intre timp, directorul general al companiei, Yaron Bone, incearca sa instraineze activele societatii si sa se faca nevazut cu banii care mai pot fi obtinuti.
La inceputul acestei saptamani, el a vandut la pret de dumping doua dintre cele patru blocuri – este vorba despre cele aflate in stadiu incipient de constructie.

Asta dupa ce, in luna martie, a incheiat un contract prin care Euro Habitat cedeaza toate drepturile si obligatiile catre firma Rei Capital Real Estate SRL, in schimbul a 300 de lei. Administratorul acestei societati este insa nimeni altul decat Yaron Bone.

Primul bloc este aproape finalizat, dar nu are utilitati

In acest moment insa, santierul pare abandonat – nici un apartament din cele patru blocuri, cat trebuia sa aiba complexul, nu a fost predat proprietarului sau.

Principalul motiv este lipsa utilitatilor, spun pagubitii. “Se aude ca grupul trafo instalat in blocul T3 (cel mai avansat din punct de vedere al executiei) nu face fata consumului mediu estimat pentru toate apartamentele. Pana in momentul asta nu s-a confirmat insa”, afirma Mihai P.

Reprezentantii firmei nu sunt insa de gasit si, pe la colturi, angajatii care au mai ramas isi cauta un nou loc de munca. Pe de-o parte, secretara lui Yaron Bone sustine ca e bolnava, iar la sediul central nu raspunde nimeni. Florin Georgel Milos, administratorul care apare in actele Euro Habitat spune ca firma e in curs de lichidare.

“Dupa miscarile pe care le fac, eu cred ca nu vor mai ramane mult in tara. Eu am venit in calitate de administrator, dar, dupa ce am vazut ce se intampla, mi-am dat demisia. Am vazut insa ca ei continua sa faca operatiuni in numele meu”, afirma Milos.

Potrivit acestuia, atmosfera de lucru era greu suportabila. “Veneau clientii si plangeau disperati ca ei platesc credite si ipoteci, iar sefii ii trimiteau la plimbare si-i amanau”, povesteste fostul administrator.

Proiectul Planorama este unul dintre primele complexuri rezidentiale de mari dimensiuni, care trebuia sa aiba 1.200 de apartamente.

Acesta a fost lansat cu mare pompa in 2005 si avea ca prim termen de finalizare iunie 2007. Pretul unei locuinte era intre 57.000 si 95.000 de euro. Dupa mai bine de doi ani de amanari, pe santier au ramas trei blocuri ridicate a cate 15 etaje fiecare, aflate in diferite stadii de constructie – dar nici unul functional – si fundatia celei de-a patra cladiri. In jur de 500 de locuinte au fost achizitionate, parte din ele achitate integral sau partial.
Proiectul a fost finantat de Piraeus Bank, ce detine inca ipoteca asupra tuturor spatiilor comune si a majoritatii apartamentelor. NEACOPERITI IN ACTE

Contractele incheiate de beneficiarii locuintelor favorizeaza dezvoltatorul

Sute de pagubiti asteapta inca sa-si ia in primire locuintele sau macar sa-si recupereze o parte din bani, daca nu vor putea toata suma.

“Structura contractului de vanzarecumparare semnat de beneficiari este in defavoarea acestora, continand clauze ce impuneau un acord din partea dezvoltatorului ulterior momentului in care beneficiarii achitau intregul pret. Este situatia in care ei se gasesc astazi, cand, desi si-au platit locuinta, dezvoltatorul refuza incheierea actului aditional si transferarea proprietatii”, afirma Romeo Cosma, managing partner Cosma&Asociatii.

Potrivit acestuia, pagubitii pot obtine castig in instanta, dar este aproape exclusa recuperarea banilor. Specialistii in insolventa sunt de parere ca transferurile realizate de Euro Habitat demonstreaza ca nu-si mai pot achita datoriile si singura sansa a clientilor este sa-si ceara drepturile in instanta cat mai repede, pentru a-si putea recupera investitiile.

“Daca intra in insolventa, lichidatorul poate verifica toate contractele incheiate in ultimii trei ani si poate anula tranzactiile nefavorabile”, explica Teodor Nicolae, de la RVA Insolvency Specialists.
Sursa: Business.Rol.Ro

0 Shares
You May Also Like