Gradina-Botanica-din-Cluj

Gradina Botanica din Cluj Napoca

0 Shares
0
0
0

Gradina-Botanica-din-ClujSubordonata Universitatii Babes-Bolyai Gradina Botanica din Cluj Napoca este o institutie didactica, stiintifica si educativa. In anul 1920 profesorul Alexandru Borza a pus bazele acestui proiect. Gradina Botanica se intinde pe o suprafata de 14 ha, cu teren diversificat, potrivit sau adaptat pentru cresterea a peste 10.000 de categorii de plante.

Este impartita in mai multe compartimente ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal. Partea ornamentala gazduieste plante decoratice. In functie de anotimp aici putem admira primavara lalele, zambile, branduse sau narcise. Vara gradina este colorata de peste 350 varietati de trandafiri sau flori de gradina cultivate in intreaga lume : Tagetes, Zinnia, Callistephus, Petunia, Dahlia, Canna, Gladiolus, Ocimum, Verbena, Ipomoea si multe altele.

Daca va aflati in trecere prin Cluj neaparat trebuie sa incercati unul dintre cele mai bune restaurante Cluj, aflat pe malul lacului Gheorghieni in apropierea Iulius Mall. Este restaurantul din incinta Hotel Universt T.

In compartimentul fitogeografic se pot admira frumusetile orientului. Este aranjata o gradina japoneza in stilul gyo-no-niwa . Din tara noastra regasim vegetatia specifica campiei, podisuluil transilvan, muntii Carpati sau litoralul Marii Negre. Statuia zeitei Ceres vegheaza asupra gradinii romane cunoscuta sub numele de gradina lui Pliniu. Aici intalnim plante care se cultivau in gradinile romane sau in cele ale taranilor din Dacia Traiana. Gradina Botanica “Alexandru Borza”

Unul dintre cele mai importante compartimente este cel sistematic. Acesta se intinde pe o suprafata de 4 ha si cuprinde cele mai importante familii de plante. In cadrul acestui sector gasim doua sere care adapostesc plante din zona tropiocala, subtropicala si ecuatoriala. Plante ce sunt importante pentru activitati de cercetare. Alte sase sere gazduiesc: plante acvatice, palmieri, vegetatie din zona mediteraniana si Australia, plante suculente, bromaliacee , ferigi si orhidee.

Plantele alimentare, tehnice , furajele, meliferele si tinctorialele sunt gazduite de sectorul economic al Gradini Botanice. Respectand traditia vechilor gradini botanice, in care regaseam mai ales plante medicinale, Gradina Botanica are un sector in care regasim plantele folosite drept leacuri traditionale utilizate de romani, plante cuprinse in Farmacopeea romana.

Herbarul si Muzeul Botanic sunt alte doua zone de interes. Herbarul cuprinde peste 655.00 de coli din toata lumea cu o importanta stiintifica deosebita.

Gradina Botanica adaposteste plante rare de o frumusete si importanta deosebita din Romania si intreaga lume precum : Armeria maritima, Dianthus spiculifolius, Dianthus petraeus ssp. simonkaianus, Campanula carpatica, Centaurea reichenbachii, Echinops banaticus, Hepatica transilvanica si multe altele.

In cadrul acestei institutii se inteprind programe de practica a studentilor biologi, a celor de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si de la Universitatea de Medicina si Farmacie.

Gradina Botanica „Alexandru Borza” coopereaza cu peste 400 de institutii de profil din intreaga lume prin elaborarea anuala a catalogului de seminte si este mambra in cadrul mai multor institutii specializate in cercetarea plantelor : Botanic Gardens Conservation International (BGCI), Asociatia Gradinilor Botanice din Romania (AGBR) si Planta Europa.

0 Shares
You May Also Like