Impactul-psihologic-al-camerelor-de-supraveghere

Impactul psihologic al camerelor de supraveghere

0 Shares
0
0
0

Impactul-psihologic-al-camerelor-de-supraveghereIesi in oras, mergi la magazin, intri intr-o banca, stai la semafor, mergi intr-o institutie, stai la rand la posta, treci printr-un cartier rezidential. Tot timpul esti urmarit, peste tot vezi camere de supraveghere, dar de fapt nu le vezi.

Sunt doar acolo, parte din peisaj, treci pe langa ele in fiecare zi iar uneori ai cate un moment constient in care iti dai seama ca este cineva care te priveste la celalalt capat al camerei de supraveghere.

Iti dai seama ca tot ce faci tu este inregistrat, ca desi esti in public, inconjurat de oameni care vad tot ce faci, actiunile tale care sunt doar in trecere pentru ei, vor ramane mereu inregistrate undeva. Oamenii uita, camerele de supraveghere insa au o memorie mult mai buna.

Supravegherea video este menita sa ne faca sa ne comportam mai bine, sa nu fim nesimtiti in cel mai bun caz, si criminali in cel mai rau caz. Orice faci azi poate fi usor surprins de o camera de surpaveghere si poate ajunge rapid pe Internet, unde pot sa te vada milioane de oameni, sau la politie, daca actiunile tale sunt si ilegale.

O camera de supraveghere te poate trimite la inchisoare sau te poate face de rusine. Sunt o multime de filmulete cu tot felul de patanii surprinse de camerele de supraveghere, inclusiv cu oameni care au ajuns in fata unui judecator pentru cele facute.

Insa, daca scoatem din ecuatie faptul ca aceste camere de supraveghere impiedica oamenii sa faca unele lucruri pe care fara ele le-ar face, ca ajuta la prinderea infractorilor si ca ne ofera filmulete amuzante, camerele de supraveghere ne modifica comportamentul constient si inconstient.

Ideea ca esti monitorizat iti restrange fara sa vrei libertatea de miscare, uneori intr-un mod bun, poate te face sa nu arunci un ambalaj pe jos, insa poate alteori te face sa te simti privit, fara sa poti face nimic in privinta asta.

Traim intr-o societate tehnologizata, unde camerele de supraveghere fac parte din peisajul nostru zilnic, mici ochi de supraveghere. Poate ca te obisnuiesti cu ele si nu mai conteaza pentru tine, sau poate simti mereu ca iti lipseste un anumit nivel de intimitate. In orice caz, ele tot acolo raman, in oras si in mintea ta.

0 Shares
You May Also Like