constructii-1

Industria si constructiile continua sa piarda teren

0 Shares
0
0
0
constructii-1Criza financiara mondiala agraveaza si mai mult problemele din anumite ramuri ale industriei, dar si in sectorul constructii, din cauza ca piata imobiliara nu prea da semne de revenire.
Activitatea din industria prelucratoare ar putea inregistra o scadere moderata in perioada septembrie-noiembrie 2009, comparativ cu cele trei luni anterioare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Conform studiului realizat in luna septembrie ce i-a avut respondenti pe managerii societatilor comerciale, sectorul de constructii ar putea inregistra o scadere semnificativa in perioada septembrie-noiembrie 2009, comparativ cu cele trei luni anterioare.
Metalurgia, in suferinta
In cadrul anchetei de conjunctura, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (minus 11 la suta). In ceea ce priveste numarul de salariati, se estimeaza o scadere de minus 21 la suta pe total industrie prelucratoare (minus 28 la suta la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).
Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total, in metalurgie, fabricarea de masini, utilaje si echipamente si in fabricarea altor produse din minerale nemetalice. In aceste sectoare ale industriei exista o acuta lipsa de comenzi, din cauza ca nu mai exista piete de desfacere, iar multe dintre firmele implicate in procesele de prelucrare, mai ales din metalurgie, au fost nevoite sa faca reduceri drastice de personal ca o prima masura (ineficienta de fapt) de combatere a efectelor crizei.
Soldurile conjuncturale au fost, in domeniile mai sus amintite de minus 59 la suta, minus 40 la suta si respectiv minus 34 la suta. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (plus doi la suta). Dar acest fapt nu ajuta semnificativ.

Constructiile, in impas
Potrivit estimarilor din luna septembrie 2009, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere atat a volumului productiei (minus 23 la suta), cat si a stocului de contracte si comenzi (minus 26 la suta).
Managerii estimeaza o scadere a numarului de salariati, atat pe total (minus 28 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Scaderea este surprinzatoare, daca ne gandim ca acest sector al economiei a avut cea mai mare rentabilitate in ultimii ani, inainte de prabusirea pietei imobiliare.
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (minus trei la suta). Insa aceasta stabilitate nu ajuta nici ea la relansarea domeniului, mai ales ca in sezonul rece majoritatea lucrarilor vor stagna.

Si comertul are probleme
Potrivit INS, volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea, de asemenea, o tendinta de relativa stabilitate (minus trei la suta). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (minus cinci la suta).
Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (plus 12 la suta). In sectorul de servicii se asteapta, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a numarului de salariati (minus 21 la suta). Aceasta tendinta este data, in special, de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste).
Sursa: Business.rol.ro
0 Shares
You May Also Like