turism-investitii

Investitorii din turism si-au facut legea dupa bunul plac

0 Shares
0
0
0
turism-investitiiIn prag de alegeri prezidentiale, ministrul turismului, Elena Udrea, le face cadou reprezentantilor din industrie o lege a turismului foarte permisiva.

Investitorii din sectorul turistic vor fi scutiti de impozitul pe profitul reinvestit in cazul investitiilor care au o valoare cuprinsa intre 100.000 de euro si peste zece milioane de euro, pentru o perioada ce variaza de la unu la cinci ani, in functie de valoarea investitiei, potrivit proiectului de Lege a turismului, lansat in dezbatere publica de Ministerul Turismului.

De asemenea, va fi introdusa Taxa pe Valoare Adaugata de 9% pentru toate serviciile turistice. Cota redusa de TVA de 9% nu se aplica pentru bauturile alcoolice.
Pentru valoarea investitiei cuprinsa intre 100.000 si 500.000 euro, perioada de scutire este de un an fiscal.
Pentru valoarea investitiei cuprinsa intre 500.001 si doua milioane euro, perioada de scutire este de doi ani fiscali. Pentru valoarea investitiei cuprinsa intre doua milioane euro si cinci milioane euro, perioada de scutire este de trei ani fiscali.
Pentru valoarea investitiei cuprinse intre cinci milioane euro si zece milioane euro, perioada de scutire este de patru ani fiscali, iar pentru o valoare a investitiei de peste zece milioane euro, perioada de scutire este de cinci fiscali.

Conform proiectului de Lege a turismului, zonele si statiunile turistice si cele balneare beneficiaza de facilitati pentru realizarea infrastructurii generale necesare dezvoltarii turismului, ameliorarea si protectia mediului inconjurator prin masuri si programe speciale, care vizeaza asigurarea si incurajarea dezvoltarii functiei turistice, elaborate de Ministerul Turismului in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale si cu alte organisme interesate si pentru promovarea activitatilor de turism.
Astfel, taxa hoteliera, denumita si taxa de sejur, va fi de 1% din valoarea tarifului de cazare, fara TVA si mic dejun si este datorata de catre toti operatorii economici care administreaza structuri de primire turistica cu functiuni de cazare.
Fondurile incasate din taxa hoteliera de catre consiliile locale va fi folosita exclusiv pentru promovarea activitatii turistice de pe teritoriul administrativ propriu, in proportie de 20%, pentru investitii in infrastructura turistica de pe teritoriul administrativ propriu, in proportie de 80%.
In localitatile sau statiunile turistice in care nu functioneaza asociatii de promovare regionala, sumele incasate din taxa hoteliera vor fi gestionate de catre consiliile locale respective, prin primarii, respectand aceleasi proportii de alocare.
Impozitele pe cladiri si terenuri se reduc cu 50% in cazul acelor cladiri si terenurile aferente, utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice, care functioneaza minimum cinci luni si maximum sase luni consecutive pe durata unui an calendaristic.
0 Shares
You May Also Like