Izolarea-eficienta-a-mansardelor

Izolarea eficienta a mansardelor

0 Shares
0
0
0

Izolarea-eficienta-a-mansardelorMansardele sunt zonele cu cel mai mare potential de imbunatatire a eficientei energetice.  Acest fapt este posibil datorita invelisului acoperisului care are rezistenta termica scazuta. Materialele din care sunt confectionate acoperisurile au in general proprietati termice scazuta.

Tigla ceramica, tabla, sindrila bituminoasa sunt cateva din materialele ce intra in componenta acoperisurilor, si sunt mai subtiri cu aproximativ 30 % fata de peretii exteriori. De aceea pierderile de caldura din aceasta zona sunt destul de insemnate.

Izolarea mansardei reprezinta o investitie care este repede amortizata, datorita facturilor mai mici ce vor veni pentru plata energiei electrice, termice, etc.  Are impact mare asupra confortului pe timpul sezonului rece.

Cele mai des utilizate materiale pentru izolarea mansardelor sunt:  vata minerala de sticla si cea bazaltica (disponibile sub forma de placi semi-rigide sau saltele rulate), polistirenul expandat (placi semi-rigide, perle de polistiren), fibrele de celuloza (sub forma de fulgi), spuma poliuretanica.

Sistemele de termoizolare a mansardelor difera prin pret, proprietati izolatoare, forma, metode de instalare, proces de fabricatie, aspect estetic si rezistenta la foc. Materialele trebuie alese in functie de aceste proprietati.

Solutii utile de alegere a materialelor pentru a  beneficia de mansarde eficient izolate termic: cea mai eficienta energetic este vata bazaltica; cea mai ieftina varianta este polistirenul expandat; cea mai usor de instalat este vata minerala bazaltica si polistirenul expandat; alegerea ecologica o constituie celuloza sau lana; rezistenta ridicata la foc ofera vata minerala.

1. Mansarda nelocuita

In situatia in care mansarda nu este locuita solutia cea mai simpla si cea mai putin costisitoare este izolarea tavanului dintre ultimul etaj si pod. Spatiile goale dintre grinzi pot fi umplute cu materiale izolante.

Pasii care trebuie urmati in acest proces sunt: curatarea temeinica a spatiului gol dintre grinzi, aplicarea unei membrane care nu permite trecerea vaporilor de apa in sistemul de izolatie, in final poate fi adaugat materialul izolant.

2. Mansarda locuita

Mansarda locuita are nevoie de izolare solida. Sistemul de izolare se poate monta deasupra capriorilor – intre acoperisul de tigla si capriori, sau intre si sub acestia – asemanator procesului pentru izolarea tavanelor cu grinzi. Cele mai intalnite sisteme presupun montarea de material izolator intre capriori, adaugandu-se un strat termoizolant si sub acestia pentru a evita puntile termice.

Pasii ce trebuie urmati in aceasta situatie sunt: montarea foliei hidroizolatoare sub acoperis (care nu permite patrunderea apei din exterior); masurarea,decuparea si montarea  materialului termoizolant in spatiul dintre capriori; montarea membranei contra vaporilor pe intreaga suprafata izolata ( imbinarile membranei trebuie lipite etans).

3. Izolarea mansardei cu materiale speciale

Fulgii de celuloza si spuma poliuretanica sunt materiale speciale cu proprietati izolatoare. Instalara acestora necesita supravegherea atenta a specialistilor si se realizeaza cu ajutorul pompelor speciale cu furtun, prin care sunt suflate materialele izolatoare.

0 Shares
You May Also Like