Mixerul audio: analogic versus digital

0 Shares
0
0
0

Indiferent dacă este analogic sau digital, de dimensiuni mai mici sau mai mari, orice mixer de sunet live are o sarcină specifică, anume aceea de a prelua semnalele din mai multe surse, de a le combina și de a trimite apoi rezultatele către una sau mai multe destinații.

Modul în care fiecare mixer atinge acest obiectiv poate varia, iar layout-ul și capacitatea diferă foarte mult în general, de la mixer la mixer. De aceea este important să ții cont de caracteristicile la care te poți aștepta de la mixerele analogice și de la cele digitale, dar și de modul în care ele vor conta pentru obiectivele pe care le ai în vedere.

Mixerele analogice

Chiar dacă trăim într-o lume a tehnologiei digitale, când spunem mixere analogice încă ne gândim la o serie întreagă de beneficii.

În primul rând, pentru începători ele tind să aibă un preț mult mai accesibil decât mixerele digitale – mai ales pe segmentul de preț entry-level –  și nu vorbim despre echipamente de slabă calitate, pentru că până și un mixer live ieftin poate gestiona foarte bine o gamă largă de evenimente.

Chiar și în cazul unui mixer analogic de scară mare fluxul de semnal este foarte simplu, cu intrări corespunzătoare fiecărui canal în parte. Procesarea canalelor se face practic în linie, fiecare canal având propriul buton de reglare și ajustare a sunetului.

Veteranii din domeniul sunetului preferă feedback-ul vizual pe care îl au, grație controlelor care rămân la vedere și cu ajutorul cărora pot repara rapid problemele care pot apărea. În principiu, sistemul este același pentru toate mixerele de sunet analogice, astfel că odată ce ai învățat să lucrezi cu unul vei putea, cel mai probabil, să  faci față și altora din aceeași categorie.

Gama de mixere sunet analogice este ideală pentru evenimente de mai mici dimensiuni sau pentru show-uri unice, însă limitările lor devin vizibile atunci când vine vorba despre turnee și despre spectacole cu exigențe tehnice mai mari.

Deși fluxul de semnal dintr-un mixer analogic este simplu, el este de asemenea și relativ inflexibil, ceea ce necesită adesea adăugarea de sisteme de comutare sau de zone de patch-uri. În plus, uneori poate fi nevoie de suplimentarea mixerului cu un rack plin de compresoare externe, efecte și EQ-uri grafice.

Pe de altă parte, natura voluminoasă a mixerelor analogice le face incomod de transportat, mai ales în turnee.

Mixerele digitale

Mixerele audio digitale live sunt extrem de flexibile și de compacte, oferind egalizatoare de canale sofisticate și dinamică în linie, precum și efecte și procesări ale output-ului, precum EQ-uri grafice.

Deși prețul mixerelor digitale este mult mai mare, mai ales pentru modelele de vârf de gamă, comparativ cu prețul mixerelor analogice, dacă vorbim despre profesioniști din domeniul sunetului vom înțelege de ce investiția este una justificată.

Datorită protocoalelor audio de rețea, extinderea platformei cu sisteme dintre cele mai diverse este acum extrem de la îndemână. În plus, conectivitatea Wi-Fi poate permite artiștilor aflați pe scenă să ajusteze mixurile și setările de pe dispozitivele mobile. În plus, abilitatea de a copia, salva și recupera setările este uimitoare.

Partea mai puțin plăcută este că deși mixerele digitale moderne oferă modalități inovatoare de a accelera fluxul de lucru, trebuie să selectezi fiecare canal pe care vrei să îl editezi, iar dacă nu ești încă obișnuit, poate părea greoi.

Dacă te numeri printre profesioniștii care activează în lumea muzicii, Soundstil.ro este o lume fascinantă, ce vine să îți aducă o ofertă foarte amplă de echipamente muzicale de specialitate, atât pentru concerte cât și pentru studio.

Soundstil.ro reunește cele mai bune prețuri pe gamele de instrumente muzicale (chitare, instrumente cu clape, instrumente de suflat, tobe și percuție), echipamente PA (boxe active și boxe pasive, amplificatoare de sunet, mixere, monitoare de scenă și echipamente de procesare semnal), dar și pentru microfoane, echipamente de studio și hi-fi, echipamente pentru DJ, lumini și scenă și efecte speciale. În plus, raportul calitate preț este absolut imbatabil pe piața de profil, iar consultanța de specialitate oferită vine să întregească experiența Soundstil.

0 Shares
You May Also Like
Tipuri de bumbac

Tipuri de bumbac

Doamnele si domnisoarele care se afla in cautarea unei lenjerii de pat confectionate din diverse tipuri de bumbac,…