O treime din bani, la negru

0 Shares
0
0
0
bani-negri Economia neagra si gri acapareaza aproape o treime din PIB-ul Romaniei.Potrivit unui studiu al companiei de consultanta A.T. Kearney, economia subterana se cifreaza la 46 de miliarde de euro, adica la 33% din produsul intern brut (PIB) al tarii noastre. Potrivit consultantilor, aproape doua treimi din economia sub terana reprezinta munca la negru, restul provenind din nedeclararea altor venituri obtinute.

La nivelul Europei, specialistii estimeaza o economie ascunsa de circa 1.800 de miliarde de euro, iar Romania nu se afla nici pe departe in fruntea clasamentului statelor cu cea mai “innegrita” economie. Datele companiei de consultanta arata ca in Bulgaria si in Letonia sumele care circula ascunse de autoritati se ridica la 36% din PIB-ul acestor tari.

In Estonia si Croatia, o suma echivalenta cu 35% din PIB evita documentele fiscale. La polul opus, printre cele mai “cuminti”state din Europa se numara Austria si Elvetia, unde economia gri nu depaseste 8% din PIB. In Germania, sumele care circula la negru reprezinta 14% din PIB, in Franta – 11%, in Italia – 21%, in Grecia – 24%, iar in Polonia – 25% din PIB.
46 miliarde de euro reprezinta economia neagra si gri din Romania  Economia neagra si gri acapareaza aproape o treime din PIB-ul Romaniei.Potrivit unui studiu al companiei de consultanta A.

0 Shares
You May Also Like