Obiceiuri-ciudate-de-Craciun

Obiceiuri ciudate de Craciun

0 Shares
0
0
0

Obiceiuri-ciudate-de-CraciunFiecare tara are obiceiurile sale de Craciun iar multe din ele ne lasa uimiti. Vom incerca sa descriem cateva din aceste obiceiuri ciudate de Craciun, practicate in unele parti ale globului.

Daca majoritatea popoarelor obisnuiesc ca de Craciun sa decoreze brazi, sa intinda furtun luminos pe case sau sa puna beteala si clopotei la geamuri, exista si obiceiuri traznite.

Una dintre cele mai neobisnuite traditii de Craciun este in Austria, unde folclorul coborat din munti l-a adus pe Krampus, un demon rau ce nu suporta Craciunul. Tatal lui Mos Craciun, Sfantul Nicolae, ofera recompense copiilor cuminti, lasandu-le sub brad cadouri frumoase, iar Krampus ii pedepseste pe copiii rai lovindu-i cu batul, apoi ii baga in cosuri si ii fura ducandu-i in locuri inspaimantatoare.

Caga Tia este un alt obicei neobisnuit. Traditia catalana a ramas celebra in Spania, de unde se poate cumpara propriul Caga Tia de la magazin. Acesta este un bustean scobit care are un chip haios si picioare sculptate.

Busteanul trebuie hranit zilnic, inca de pe 8 decembrie, iar in noaptea de ajun sau in ziua de Craciun, se pune pe semineu si se bate cu un vatrai sau cu un bat pana cand pe partea cealalta ies bomboane, fructe, nuci iar la sfarsit trebuie sa iasa un hering, o ceapa si un catel de usturoi.

Acestea sunt alimentele cu care a fost hrait Caga Tia. Pentru acest bustean exista si un cantecel traditional pe care membrii familiei il canta in timpul intregului proces. Ulterior Caga Tia este pus pe foc sau pastrat pana in anul urmator.

O alta traditie catalana este Caganer. Aceasta este o statueta care se gaseste si in scenele cu Nasterea Domnului, in unele zone ale Spaniei, Andorra si Portugalia. Scenele descriu orasul Betleem si Caganer sta ascuns intr-un colt cat mai indepartat de Iosif si Maria. Caganer este atat de ascuns doarece are nevoie de intimitate pentru a isi face nevoile.

Sunt si explicatii pentru acest lucru, dar niciuna dintre ele nu este confirmata ca varianta originala. Caganer apare de cateva sute de ani si in zilele noastre pot fi cumparati Caganeri care se aseamana cu celebritati din vremea noastra.

O poveste din Germania spune ca atunci cand oamenii impodobeau bradul de Craciun, ultima decoratiune ce trebuia pusa in brad era un castravete murat. De obicei acesta era un ornament confectionat din sticla, ramas din generatie in generatie. Acest castravete era pus intr-un loc in care nu se vedea usor si primul copil care reusea sa il gaseasca in dimineata de Craciun primea un cadou special si urma sa aiba mult noroc in noul an.

In Asia sarbatoarea Craciunului implica numeroase traditii vestice, dar japonezii au adaptat aceste traditii intereselor comerciale. Craciunul pune mult accent pe iubire si este ziua perfecta pentru petreceri in doi.

La brutarii se gasesc prajituri in forma de inimioare cu mesaje de dragoste. Pentru a sarbatori Craciunul in ton cu obiceiurile localnicilor trebuie neaparat sa va faceti rezervare la KFC. Acest fast-food a prezentat puiul ca fiind alimentul traditional de Craciun si japonezii nu s-au dat inapoi sa respecte toate traditiile.

0 Shares
You May Also Like