Vara la tara prelungeste viata pensionarilor!

1 Shares
0
0
1

Pensionarii care au posibilitatea sa isi petreaca la tara macar timpul din lunile calde fac mai multa miscare in mod natural, fara sa aiba nevoie de prea multa motivare si vointa sa iasa din casa.

Decat sa stea in fata televizorului in apartament, este de preferat ca orasenii  fara activitate sa caute o casa in mediul rural, de cumparat sau de inchiriat, chiriile fiind foarte mici, iar banii pot fi recuperati din cultivare de legume, fructe sau alte activitati.

Cultivarea legumelor – aerobic pentru pensionari

In cazul persoanelor sanatoase, chiar daca au varste peste 70 de ani, miscarea face bine, cu conditia sa nu se faca exagerari, iar ritmul sa fie pe masura puterilor. Asadar, munca in gradina poate fi inlocui cu succes sportul, mentinandu-se un tonus optim al corpului.

Totusi, trebuie evitate ridicarea greutatilor – de exemplu, a galetilor pline cu apa, lucrul indelungat in pozitie aplecat pentru a rasadi sau plivi si mare atentie la expunerea la soare – capul trebuie protejat cu palarie.

Cultura porumbului – ideala pentru ”taranii sezonieri”

Pentru a cultiva porumb, pamantul trebuie pregatit din toamna si arat inca o data primavara, iar cei care vin de la oras pentru a-si petrece lunile calde la tara isi pot semana porumb in aprilie sau mai.

Daca se doreste evitarea erbicidarii, iar suprafetele semanate cu porumb nu sunt foarte intinse, gospodarii pot prasi cu sapa tarlaua, ceea ce inseamna cateva zile bune de miscare, benefica pentru sanatate.

Toamna, recoltarea poate aduce si beneficii materiale considerabile pentru timpul petrecut la tara daca se doreste comercializarea porumbului dupa culegere, insa ideal ar fi ca recolta sa fie pastrata pana in primavara, cand pretul porumbului este mai mare decat in toamna. Iar daca gospodarii au o moara de porumb, pretul obtinut pentru produsele prelucrate este considerabil mai bun.

Munca in livada poate fi relaxanta

Pe langa majoritatea caselor din mediul rural este o livada sau o vita de vie, iar ingrijirea acesteia poate fi facuta din placere, fara mare efort mai ales primavara, cand este nevoie doar de curatare si intretinere. Intr-adevar, daca toamna este o recolta bogata de fructe, munca poate fi destul de multa si in ritm alert, dar nepotii sau alte ajutoare pot fi de folos si sa se bucure de fructe proaspete sau must.

Cultivarea florilor – o activitate placuta, cu efort minim

Daca pensionarii sunt proprietari ai unei case la tara si planteaza, an de an, cateva soiuri de arbusti si flori perene, in cativa ani se poate contura o gradina viu colorata si admirata de toti trecatorii.

In plus, daca printre flori se pun si plante medicinale, satisfactia poate fi completata cu beneficiile acestora pentru sanatate. Galbenelele, lavanda, menta, salvia pot fi doar cateva dintre soiurile de plante care pot impodobi o gradina si, totodata, sa fie pastrate apoi in sertarul cu leacuri al bunicilor.

Satisfactiile muncii de peste vara a unor pensionari gospodari se vor masura in recolte, asa incat starea morala si psihica va fi cu totul alta a celor intorsi la oras dupa o vara petrecuta la tara decat a pensionarilor care au stat doar in apartament, cu multe ore petrecute in fata televizorului si, eventual, cu mici plimbari prin oras.

 

 

1 Shares
You May Also Like