steag-venezuela

Venezuela propune Uruguayului un barter!

0 Shares
0
0
0
steag-venezuelaPresedintele Venezuelei, Hugo Chavez, i-a propus, ieri, presedintelui-ales al Uruguayului, Jos “Pepe” Mujica, sa ii furnizeze petrol in conditii mai avantajoase si sa plateasca in natura prin barter, prin livrarea de vaci, lapte sau grau.

Incepand cu anul 2005, Venezuela, cel mai mare exportator de petrol din America de Sud, acopera toate nevoile de petrol ale Uruguayului. Aceasta tara achita 75 la suta din facturi o data la trei luni, iar 25 la suta printr-o linie de creditare prelungita pe 15 ani cu o dobanda anuala de doi la suta. In cuantumul restului de 25 la suta, Uruguayul poate opta pentru livrarea de produse.


Propunerea lui Chavez ar putea avea un impact economic major asupra celor doua economii, mai ales daca Venezuela va deveni membru cu drepturi depline al organizatiei regionale Mercosur, la care in prezent este doar asociata si din care fac parte Brazilia, Argentina, Uruguayul si Paraguayul.
Punerea in aplicare a unui astfel de acord ar submina si mai mult pozitia deja slabita a dolarului american in America de Sud.
“Sper ca impreuna cu Pepe, vom trece de la Acordul de la Caracas la Acordul de la Petrocaribe, care este mai extins si are rate ale dobanzilor foarte mici”, declara liderul Stangii antiliberale din America Latina. Programul Petrocaribe, lansat in 2005, include 18 tari aliate ale Venezuelei.
Cresterea animalelor reprezinta principala activitate a Uruguayului, care detine 12 milioane de vaci (foto) la o populatie de 3,3 milioane de locuitori. In acelasi timp, una dintre cele mai grave probleme economice ale Venezuelei o reprezinta deficitul agricol si alimentar, iar un astfel de aranjament cu Uruguay-ul ar putea fi o solutie, macar temporara, pana cand reforma agrara axata inclusiv pe exproprieri de latifundii considerate neproductive de catre Chavez va incepe sa-si arate rezultate economice concrete.
0 Shares
You May Also Like
Ce sunt pantofii?

Ce sunt pantofii?

Un pantof este un articol de incaltaminte destinat protejarii si confortului piciorului uman, in timp ce purtatorul desfasoara…