Ce sunt pantofii?

Ce sunt pantofii?

0 Shares
0
0
0

Un pantof este un articol de incaltaminte destinat protejarii si confortului piciorului uman, in timp ce purtatorul desfasoara diverse activitati. Incaltamintea este folosita si ca obiect de decoratiune si moda, astfel ca persoanele care isi doresc pantofi la moda, isi vor alege de fiecare data o pereche de pantofi by Adina Buzatu.

Designul pantofilor a variat enorm de-a lungul timpului si de la cultura la cultura, aspectul fiind initial legat de functie. In plus, moda a dictat deseori multe elemente de design, cum ar fi daca pantofii au tocuri foarte inalte sau plate. Incaltamintea contemporana din anii 2010 variaza foarte mult prin stil, complexitate si costuri.

Sandalele de baza pot consta doar dintr-o talpa subtire si o curea simpla si pot fi vandute la costuri reduse. Incaltaminte de moda inalta realizata de designeri celebri poate fi realizata din materiale scumpe, dat fiind faptul ca designerii de top aleg sa foloseasca constructii complexe si sa vanda pentru sute sau chiar mii de dolari o pereche. Unele perechi de incaltaminte sunt concepute in scopuri specifice, cum ar fi cizmele concepute special pentru alpinism sau schi.

In mod traditional, pantofii au fost confectionati din piele, lemn sau panza, dar in prezent acestea sunt din ce in ce mai des confectionati din cauciuc , materiale plastice si alte materiale petrochimice derivate. Desi piciorul uman este adaptat la terenuri si conditii climatice variate, acesta este inca vulnerabil la pericolele de mediu, cum ar fi rocile ascutite si extremele de temperatura, de care ne protejeaza incaltamintea. Unele perechi de incaltaminte sunt purtate ca echipamente de siguranta, cum ar fi cizmele cu talpa de otel care sunt necesare pe santiere.

Constructia pantofilor

Anatomia de baza a unui pantof este de recunoscut, indiferent de stilul specific al incaltamintei. Toti pantofii au talpa, care este partea inferioara a unui pantof, in contact cu pamantul. Talpile pantofilor pot fi confectionate dintr-o varietate de materiale, desi majoritatea pantofilor moderni au talpi din cauciuc natural, poliuretan sau compusi din clorura de polivinil (PVC).

Talpile pot fi simple – un singur material intr-un singur strat – sau pot fi complexe, cu mai multe structuri sau straturi si materiale. Cand sunt utilizate diferite straturi, talpile pot fi compuse dintr-o talpa, talpa intermediara si o talpa.

Brant este fundul interior al unui pantof, care sta chiar sub picior (de asemenea, cunoscut sub numele de linie ciorap). Scopul brantului este sa ataseze la marginea de durata a partii superioare, care este infasurat in jurul ultimei in timpul inchiderii pantofului in timpul functionarii durabile. Talpile sunt de obicei din tabla de hartie celulozica sau din tabla sintetica netesuta. Multe tipuri de incaltaminte au paturi demontabile si inlocuibile. Amortizarea suplimentara este adesea adaugata pentru confort (pentru a controla forma, umiditatea sau mirosul pantofului) sau pentru motive de sanatate (pentru a ajuta la rezolvarea diferentelor in forma naturala a piciorului sau pozitionarea piciorului in timpul picioarelor sau mersului).

Talpile sunt stratul in contact direct cu solul. Pantofii de rochie au adesea talpa din cauciuc din piele sau rasina; pantofii casual sau orientati la munca au talpa din cauciuc natural sau dintr-un material sintetic precum poliuretanul. Talpa poate cuprinde o singura piesa sau poate fi un ansamblu de piese separate, adesea din diferite materiale. La unii pantofi, calcaiul talpii are o placa de cauciuc pentru durabilitate si tractiune, in timp ce partea din fata este din piele pentru stil. Incaltamintea specializata va avea adesea modificari ale acestui design: pantofii atletici au varfuri incorporate in talpa pentru a imbunatati tractiunea.

Lamela este stratul intre talpa si brant, de obicei este acolo pentru absorbtia socurilor. Unele tipuri de incaltaminte, cum ar fi pantofii de alergare, au material suplimentar pentru absorbtia de socuri, de obicei sub calcaiul piciorului, unde unul pune cea mai mare presiune in jos. Este posibil ca unii pantofi sa nu aiba deloc o talpa intermediara.

Calcaiul este partea din spate de jos a unui pantof. Functia sa este sa sprijine calcaiul piciorului. Adesea sunt confectionate din acelasi material ca talpa incaltamintei. Aceasta parte poate fi ridicata pentru moda sau pentru a face persoana sa para mai inalta, sau plata pentru o utilizare mai practica si mai confortabila. La unii pantofi, partea anterioara interioara a calcaiului este decupata, caracteristica cunoscuta drept „coltul gentlemanului”. Aceasta piesa de design este destinata sa atenueze problema punctelor care prind fundul pantalonilor si a fost observata pentru prima data in anii ’30. Un toc este proiectia din spatele unei perechi de incaltaminte care se sprijina sub osul calcaiului. Tocul pantofului este utilizat pentru a imbunatati echilibrul pantofului, pentru a creste inaltimea celui care il poarta, pentru a modifica postura sau pentru alte scopuri decorative. Uneori ridicat, tocul inalt este comun unei forme de pantofi purtate adesea de femei, dar uneori si de barbati.

Partea superioara ajuta sa tina pantoful pe picior. In cele mai simple cazuri, cum ar fi sandalele sau flip-flops-urile, aceasta nu poate fi altceva decat cateva bretele pentru a tine talpa pe loc. Incaltamintea inchisa, cum ar fi cizmele, treningurile si majoritatea incaltamintei pentru barbati, vor avea partea superioara mai complexa. Aceasta parte este adesea decorata sau este realizata intr-un anumit stil pentru a arata atractiv. Partea superioara este conectata la talpa printr-o banda de piele, cauciuc sau plastic care este fixata intre ea si talpa, cunoscuta sub numele de sudura.

Caputa este partea din fata a pantofului, pornind din spatele varfului, extinzandu -se in jurul ocheti si limbii si spre partea din spate a pantofului.

Mediale este partea a pantofului cea mai apropiata de centrul de simetrie a unei persoane, iar lateral este pe partea opusa, departe de centrul lor de simetrie. Acest lucru se poate referi fie la talpa exterioara, fie la vamp. Cele mai multe perechi de pantofi au sireturile pe partea superioara, care leaga medialele si partile laterale.

Cutia de deget este partea care acopera si protejeaza degetele de la picioare. Persoanele cu deformari ale degetului sau persoane care experimenteaza umflarea degetelor (cum ar fi alergatorii pe distante lungi) necesita, de obicei, o cutie mai mare.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…