Care este originea globurilor de Craciun?

Care este originea globurilor de Craciun?

0 Shares
0
0
0

O traditie care a apartinut dintotdeauna imaginatiei noastre. Obiecte unice, delicate si magice, mostenirea unei traditii vechi si misterioase, ignorata de cei mai multi. Sa descoperim impreuna originea globurilor de Craciun.

Merele rosii – stramosii globurilor de Craciun

Alegerea merelor rosii ca decor de Craciun s-a datorat, pe de o parte, prin culoarea lor stralucitoare care s-a remarcat placut pe verdele copacului. Pinul verde si marul rosu au devenit, de fapt, in memoria colectiva, culorile Craciunului prin excelenta.

Celalalt motiv care explica alegerea merelor rosii a fost o referire la pomul cunoasterii binelui si raului in Eden. Marul amintea de fructul interzis, simbol al pacatului originar al lui Adam si al Evei. Pe 24 decembrie, ziua lui Adam si a Evei a fost sarbatorita in antichitate. In zilele de dinaintea acestui festival acum cazut, in sate si orase au fost puse in scena spectacole de teatru deosebite: Operele Miraculoase sau Operele Misterioase. Aceste spectacole au fost folosite pentru a comunica oamenilor obisnuiti, care de multe ori nu puteau citi, adevarurile religioase continute in Biblie.

Chiar si astazi, in unele tari, merele sunt folosite ca decoratiuni de Craciun. In Polonia pomul de Craciun este decorat cu mere, portocale, bomboane, ciocolata invelita in hartie colorata si nuci invelite in staniol. In Italia, in special in Tirolul de Sud, copacii sunt decorati cu mere rosii naturale, indulcite, lacuite, caramelizate. Nu numai, casa este decorata cu decoratiuni traditionale si originale realizate cu mere. In plus, multe retete din perioada Craciunului se bazeaza pe mere.

Primele globuri de Craciun

De-a lungul timpului, multe alte modalitati de a decora bradul s-au raspandit, decoratiuni pentru pomi de Craciun de tot felul, globuri de Craciun lucrate manual si pana chiar la lumini moderne de Craciun.

  • sticla de Craciun pentru glob
  • globuri de Craciun lucrate manual

Dar in Franta, si in special pe Vosges de Nord, in Lorena franceza, se vor naste primele ornamente de sticla, produse de maestri calificati de sticla, care vor fi la originea globurilor noastre de Craciun.

Iata cum s-a intamplat: Iarna anului 1858 in Franta a fost deosebit de dura, iar recolta de mere rosii nu a fost buna. Au fost putine mere, nici macar suficiente pentru mijloacele de subzistenta ale oamenilor din acele zone si, cu siguranta, nu au fost suficiente pentru a decora pomul de Craciun. Atunci, un mester din micul sat Goetzenbruck, care gazduia o fabrica specializata in productia de sticla de ceas de la inceputul anilor 1700, a avut o idee originala. Deoarece in prelucrarea sticlei de ceas paharul a fost taiat in bile care au fost apoi suflate, acest domn s-a gandit ca poate sufla bilele de sticla pentru a obtine decoratiuni spumante pentru pomul de Craciun al tarii. Ideea lui a fost un succes imediat in Goezenbruck iar de acolo au inceput sa produca, pe langa sticla optica, globuri de sticla pentru pomul de Craciun care au fost exportate in curand in intreaga lume.

Productia a continuat neabatuta pana in anii ’60 ai secolului trecut, cand decoratiunile din plastic au inceput sa se afirme.

Apoi, in 1999, in satul Meisenthal din apropiere, au reluat suflarea globurilor traditionale de Craciun. Chiar si astazi, Centrul International de Arta a Sticlei din Meisenthal desfasoara aceasta arta antica si fascinanta, adunandu-se in jurul ei si sprijinind, pe langa artizanii fideli traditiei, si artisti si designeri care inventeaza noi globuri si decoratiuni pentru brazi artificiali de lux.

Dupa cum puteti observa, globurile de Craciun au o insemnatate destul de importanta pentru cei care ii cunosc istoria, deoarece a fost nevoie de multe evenimente pentru a se ajunge la forma lor actuala, devenind elementele principale de pe bradul de Craciun.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…