Care sunt cele mai inteligente investitii ?

0 Shares
0
0
0

Avand in vedere ca ultimii ani au fost ideali din punctul de vedere al investitiilor, expertii in domeniu sunt de parere ca trendul ascendent va continua si in anii care urmeaza. In 2019 majoritatea claselor de active au crescut foarte mult. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in domenii precum cryptocurency, imobiliarele, titlurile de stat, actiunilor pe plan national dar si international sau in domeniul depozitelor bancare.

Cifrele furnizate in ultimul timp de Institutul National de Statistica ne arata ca romanii stau din ce in ce mai bine din punct de vedere economic. In acest context numarul acelora care doresc sa extinda aria surselor de venit creste permanent.

In cele ce urmeaza o sa va prerzint in detaliu cateva dintre cele mai bune domenii de investitii .

Cryptocurency sau monedele virtuale, printre acestea cele mai cunoscute sunt Bitcoin, Litecoin, Ethereum si Ripple.

Din punctul de vedere al unui utilizator de rand, Bitcoin este fie o aplicatie pe telefon fie un program pe computer, un portmoneu virtual care ii ofera utilizatorului posibilitatea de a trimite si primi aceasta moneda virtuala. Bitcoin este folosit de din ce in ce mai multi oameni, atat in interes personal cat si de afaceri. Cand ma refer la afaceri, ma refer atat la afacerile care au sedii fizice (precum restaurantele sau salile de fitness, pe langa multe altele) cat si la afacerile virtuale.

Cum poti face bani cu Bitcoin? Desigur, asta daca te axezi pe domenii precum mineritul, dezvoltarea unor noi afaceri sau specula Bitcoin se poate dovedi o investitie foarte profitabila.

Bitcoin este un sistem inovator aflat intr-o continua crestere, prin urmare si oportunitatile de afaceri care presupun utilizarea acestei crypto monede sunt in plina expansiune.

Era digitala a ajuns sa joace un rol important si in domeniul banilor prin crearea acestor monede digitale. Daca privim in istorie, mai intai au aparut monedele, pentru ca  mai apoi bacnotele sa invadeze piata, urmate fiind de carduri si tranzactii virtuale.

Potrivit specialistilor, viitorul criptomonedelor arata extrem de promitator, prin urmare o investitie in acest domeniu poate sa reprezinte o alegere sigura pentru investitorii cu capital mic.

Investitiile imobiliare inca reprezinta unul dintre cele mai cautate domenii de investitii. Piata imobiliara fluctueaza foarte mult tocmai din acest motiv este recomandata o analiza detaliata inainte de efectuarea unui investitii in acest domeniu.

Printre cele mai sigure investitii imobiliare se numara apartamentele pentru inchiriat localizate in cele mai mari centre universitare, Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara . Expertii preconizeaza ca piata imobiliara din centrele universitare va inregistra o crestere substantiala in urmatorii 10 ani. Capitala este considerat orasul cu cea mai buna tendinta de crestere a pietei imobiliare  in urmatorii ani.

Investitiile in acest domeniu vin la pachet cu un super-avantaj, acela de putea achizitiona propretati in margin of safety. Asta inseamna cumpararea unui imobil de la un vanzator care este nevoit sa vanda si este dispus sa accepte un pret sub pretul pietei. Prin urmare daca achizitionezi o proprietate cu 10% mai ieftina decat pretul pietei, pentru care incasezi 5% (din pretul de achizitie) din chirie in primul an, automat inregistrezi un castig de 15%, si asta doar in primul an. Daca ai noroc ca preturile in domeniu sa creasca cu 10% in anul respectiv, la finalul anului te trezesti cu un surplus de 25%.

Cresterea pe piata imobiliara isi pastreaza constanta datorita faptului ca raspunde la o nevoie esentiala a existentei umane, aceea de a locui undeva.

Titlurile de stat (obligatiunile de stat). Prin intermediul acestor titluri de stat cetatenii unei tari imprumuta statul cu anumite sume pentru o perioada de timp bine stabilita. La finalul perioadei de timp stabilite posesorul obligatiunilor primeste suma creditata la care se adauga dobanda anuala. Aceste investitii au marele avantaj de a nu fi impozitate, adica suma obtinuta din dobanda nu este impozitata.

Investitiile la bursa reprezinta o alta modalitate de rotunjire rapida a veniturilor. De regula micii investitori sunt cei care investesc intens in bursa deoarece acestia cauta castiguri rapide. Este adevarat ca bursa iti poate aduce venituri colosale, dar in acelas timp poate sa iti provoace pierderi substantiale. Succesul investitiilor la bursa este specularea momentului potrivit in care sa faci investitii.

Investitiile la bursa presupun achizitionarea si/sau vanzarea de instrumente financiare pentru a obtine profit. Pentru a putea pasi in acest domeniu sunt necesare cateava cunostinte de specialitate, pe care orice peroana poate sa le acumuleze intr-un timp relativ scurt.

Dupa ce ai dobandit pachetul de cunostinte de baza, pentru a putea face investitii la bursa ai nevoie de un cont de tranzactionare si o strategie de investitii. Mai departe totul depinde de calitatea informatiilor pe care le detii. Daca vrei sa ai succes in acest domeniu este esential sa fii la curent cu cele mai proaspete stiri si informatii furnizate de site-urile si ziarele de specialitate. Asadar, informatia este ingredientul principal.

accountant-calculating-profit-with-financial-analysis-graphs

O alta investitie foarte buna la ora actuala este depozitul bancar, de altfel una dintre cele mai sigure investitii in momentul de fata. Depozitele bancare ofera dobanzi mult mai substantial, care pot sa ajunga pana la 3,8%,  decat dobanzile incasate in urma unui cont de economii standard. Pe langa dobanda ridicata, depozitele bancare sunt asigurate, in conformitate cu legislatia europeana. Asigurarea este limitata la 100.000 Euro depozitati la o singura banca. Prin urmare, daca institutia bancara la care sunt depozitati banii da faliment deponentul este despagubit din Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. O astfel de investitie este ideala pentru peroanele care nu au nevoie imediata de bani si sunt dispuse sa blocheze anumite sume pentru  o anumita perioada de timp.

Daca investitiile in criptomonede, imobiliare, actiuni sau depozite bancare nu ti-au atras suficient atentia, iti recomand sa te orientezi catre investitiile alternative. In aceasta categorie de investutii intra investitiile in domenii precum industria vinicola , metalele pretioase, diamante sau obiectele de arta.

Vinul a devenit in ultima perioda un produs din ce in ce mai apreciat din punctul de vedere al investitiilor . Exista pana si o bursa specilizata in acest domeniu, London International Vintners Exchange,  care insumeaza 440 de membri printre care se numara si cei mai consacrati comercianti de vin din intreaga lume. Liv-ex, dupa cum mai este denumita aceasta bursa,  piata mondila a comertului cu vin, tranzactioneaza nici mai mult nici mai putin de 15.000 de vinuri  in valoare de 60 de milioane de lire sterline. Cele mai apreciate soiuri de vin sunt cele de Bordeaux si Burgundia.

Avand in vedere faptul ca este infailibil, valoarea aurului este in permanenta pe un trend ascendent, prin urmare investitiile in aur  sunt intotdeauna o alegere buna.

In anumite situatii dificile, precum inflatia galopanta, aurul reprezinta un adevarat asset de criza. Chiar daca aurul in forma fizica este oarecum greu de depozitat si tranzactionat, expertii ne recomanda investitii in aur sub forma de futures sau CFD. Investitia intr-o companie specializata in extragerea metalelor pretioase este direct influentata de pretul aurului, prin urmare reprezinta una dintre investitiile inteligente.

Potrivit datelor furnizate de Bank of America Merrill Lynch, pretul aurului va exploda in urmatorii ani, urmand sa ajunga la 2000 de dolari/uncie.

Avand in perspectivele economice deloc incurajatoare, ca urmare a tensiunilor comerciale tot mai ridicate dintre China si Statele Unite ale Americii, plasamentele in aur sunt considerate de specialisti ca fiind printre cele mai sigure investitii.

”A diamond is forever”, sloganul De Beers (una dintre cele mai mari comapanii de minierit si extractie a diamantelor la nivel mondial), pune in valoare in doar patru cuvinte valoarea cuvantului ”diamant” . Gratie calitatilor unice de care se bucura, diamantele reprezinta una dintre cele mai profitabile investitii.

Evaluarea calitatii diamantelor se face in baza sistemului celor patru C stabilit in 1950 de Institutul American de Pietre Pretioase, Gemological Institute of America-GIA. Cei patru C sunt:

  • Color (culoare)
  • Clarity (claritate)
  • Carat (carate)
  • Cut (taietura)

Culoarea diamantelor este clasificata pe litere, pe o scara descrescatoare, de la litera D la litera Z. Astfel, un diamant perfect incolor va primi  calificativul D in timp ce un diamant galben va avea un calificativ J. Diamantele extrem de valoaroase sunt cele cu calificativul Z si Z plus.

Daca analizam economia ultimilor 30 de ani, de exemplu, vom realiza ca valoarea diamanatelor a rezistat tuturor crizelor financiare .

Obiectele de arta reprezinta un alt domeniu propice pentru investitii. Acest domeniu a cunoscut o dezvoltare extraordinara in utimii ani, ceea ce a dus la dezvoltarea si aparitia unor sisteme de monitorizare a pietei de arta.

Indexul Pietei de Arta, propus de Institutul Artmark de Management al Artei si PriceWaterhouseCoopers, si indexul TudorArt (asociatie independenta) sunt cei doi indecsi care monitorizeaza operele de arta aflate pe piata din Romania.  Pe plan international, indexul care ”da ora exacta in arta” este ArtPrice.

Monitorizarea pietei de arta presupune in principal analiza a doua aspecte esentiale, pretul mediu anual al fiecarui artist si indexul pietei de arta publica. In fiecare an Institutul Artmark de Management al Artei pune la dispozitia publicului Raportul Pietei de Arta, o analiza profunda bazata pe tendintele anului precedent.

Arta ”veche” reprezinta piata cea mai stabila din punct de vedere investitional atat la nivel local, si aici marefer la tara noastra, cat si la nivel international. Arta ”veche” se dovedeste a avea o volatilitate net superioara fata de arta contemporana gratie unei variatii a pretului mult mai mica.

Daca ai inspiratia necesara, investitia in lucraru de arta poate sa se dovedeasca mult mai profitabila decat investitia in  orice alt domeniu.

Asadar, anii care urmeaza par sa fie unii in care poti sa iti fructifici banii intr-un mod foarte  productiv. Daca ai inteligenta de a face cele mai bune decizii poti sa ajungi sa iti asiguri o stabilitate financiara de lunga durata si foarte confortabila.

 

0 Shares
You May Also Like