Pentru o femeie, una dintre cele mai mari bucurii este sa aiba in bucatarie cat mai multe vase pentru gatit, pe care sa le foloseasca in fiecare zi, cu scopul de a gati pentru sotul si pentru copiii ei.
Cu cat familia este mai numeroasa, cu atat numarul vaselor pentru gatit va fi mai mare intr-o bucatarie, iar acest lucru este cat se poate de firesc, in conditiile in care unii membrii ai familiei prefera un anumit tip de mancare, altii prefera alte tipuri de mancare. Poate unii sunt la regim, altii poate isi doresc sa manance doar supe, etc.
In aceste conditii, este cat se poate de firesc faptul ca intr-o bucatarie sunt necesare cat mai multe vase de gatit, dar cu atat de multe optiuni pe piata, este destul de dificil de facut o alegere.
Exista atat vase de gatit de cea mai buna calitate, cat si vase pentru gatit care nu au o calitate exceptionala. Vom vedea cum se aleg cele mai bune vase pentru gatit, iar aceste informatii speram sa ajute persoanele care se afla in cautarea vaselor potrivite.
Ce inseamna ca vasele sunt bune pentru gatit?
In mo evident, nu toate vasele sunt la fel de bune pentru gatit. Cele mai bune vase trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
- Vasele pentru gatit de calitate superioara nu reactioneaza chimic cu mancarea care este gatita in interiorul lor.
- Este foarte important ca acestea sa fie durabile si sa nu se deterioreze in timp, nu trebuie de-asemenea sa isi schimbe forma sau proprietatile.
- Vasele pentru gatit care sunt de calitate superioara, trebuie sa conduca foarte bine caldura, s trebuie sa asigure pregatirea mancarii uniforma.
- Este necesar ca vasele sa fie confortabile pentru gatit, iar aici amintim inclusiv designul acestora, iar daca indeplinesc si aceasta calitate, pot fi considerate vase bune pentru gatit.
- De-asemenea, cele mai bune vase de gatit se curata si se intretin usor, si nu permit ca mancarea sa se lipeasca de vas sau sa se arda.
Acesea sunt asadar cateva dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca vasele pentru gatit, astfel incat sa fie considerate de cea mai buna calitate. Exista mai multe optiuni in ceea ce priveste materialele, iar in cele ce urmeaza veti avea posibilitatea de a descoperi cele mai bune materiale.
- Vase emailate pentru gatit
Vasele emailate sau vase din email sunt printre cele mai populare de pe piata la momentul de fata, iar acest lucru se datoreaza in mod special calitatii materialului.
Despre aceste vase din email, trebuie sa mentionam faptul ca sunt complet inerte daca sunt intacte (fara zgarieturi), si nu retin mirosuri sau resturi alimentare. De-asemenea, vasele din email sunt antibacteriene.
Datorita acestor calitati pe care le au aceste vase din email pentru gatit, este firesc sa le foloseasca atat de multe femei.
- Vase din inox
In primul rand, incepem prin a preciza ca inoxul este un aliaj intre otel, nichel si crom, iar cel mai bun inox contine 10% nichel si 18% crom. Vasele din inox care au aceasta concentratie, sunt considerate de cea mai buna calitate, si vor arata mereu ca noi, datorita cromului.
O multime de femei aleg sa foloseasca vase de gatit din inox, datorita faptului ca acest material este rezistent la oxidare. Desigur, inoxul este un material care isi pastreaza aspectul stralucitor, este si un material care se curata usor, si este un material care mereu va arata luminos.
Se spune ca in comparatie cu vasele facute din alte materiale, aceste vase din inox au o durata de viata de la 4 si pana la 10 ori mai mare.
- Vase din fonta
Unele femei cauta si in zilele noastre vasele de gatit din fonta, in timp ce alte femei se feresc de ele. Fonta este un material gros dupa cum bine stim cu totii, si este un material greu, mult mai greu decat inoxul de exemplu.
Avantajul vaselor de gatit din fonta este acela ca retin foarte bine caldura, astfel ca dupa ce veti lua o oala din fonta de pe foc, in care ati facut ciorba de exemplu, aceasta va fi calda pentru mult timp, datorita faptului ca materialul pastreaza caldura.
- Vase din ceramica
Nici vasele din ceramica nu reprezinta tocmai o optiune de neglijat. Acestea au proprietati care se aseamana cu cele ale fontei, astfel ca pastreaza o perioada indelungata de timp caldra. Avantajul vaselor din ceramica insa este ca, sunt cu aproximativ 30% mai usoare in comparatie cu cele din fonta, dar sunt si mai putin rezistente decat acestea.
Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti, atunci cand intentionat sa cumparati vase de gatit pentru propria bucatarie. Din fericire, puteti gasi cu mare usurinta in prezent, vase din diferite materiale.