Ce este irigarea prin picurare?

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani, s-au inregistrat progrese tehnologice considerabile in irigare. Una dintre cele mai eficiente este irigarea prin picurare. Tehnologiile de irigare, pur si simplu, ofera apa plantelor, iar metodele de realizare a acestora pot varia foarte mult.

Tehnicile de irigare pot varia de la tehnicile de irigare de suprafata, fie prin canale, fie prin inundarea completa a campului, la metoda mai precisa si controlata de irigare prin picurare. Alte exemple includ irigarea deasupra capului care, in consecinta, creeaza o multime de scurgere.

Pentru oricine care a jucat o serie de jocuri de civilizatie sau are un interes in dezvoltarea civilizatiilor, veti aprecia repede ca irigarea a fost o avansare tehnologica foarte timpurie a speciilor noastre. Aceasta a permis dezvoltarea unei agriculturi mai eficiente si, ulterior, a oferit aprovizionarea stabila, mai mult sau mai putin, a alimentelor. Irigarea prin picurare este, de fapt, un “tweak” modern al tehnicii vechi.

Ce este irigarea prin picurare?

Irigarea prin picurare este renumita pentru ca este o metoda foarte eficienta de udare a plantelor. Spre exemplu, sistemul de aspersoare medie are o eficienta de aproximativ 75-85%. O instalatie picurare, in contrast, are eficiente mai mari de 90%.

De-a lungul timpului, aceasta diferenta in eficienta furnizarii apei va face o diferenta considerabila in productia. In zonele unde aprovizionarea cu apa este redusa, cum ar fi regiunile de desert din, irigarea prin picurare a devenit, fara indoiala, metoda preferata de irigare. Sistemele de irigare prin picurare sunt relativ ieftine si usor de instalat, usor de proiectat si ajuta la maximizarea sanatatii plantelor datorita nivelurilor reduse de umiditate pe campuri.

Aceasta forma de irigatie, uneori numita irigare scurta, aplica apa direct si incet spre sol. Eficienta tehnicii este asigurata de doi factori majori. Primul este ca apa este absorbita de sol pentru a avea acces la radacinile plantei, mai degraba decat a se scurge sau a se evapora.

In al doilea rand, apa este furnizata numai acelor zone ale campului care au de fapt nevoie de apa, adica radacinile plantelor. Cele mai multe sisteme de instalatie picurare sunt usor de proiectat, ceea ce minimizeaza erorile de proiectare si defectele de instalare. Exista cateva sfaturi utile acolo daca sunteti interesat sa instalati unul.

De ce irigarea este importanta?

Irigarea este una dintre cele mai vechi tehnologii dezvoltate de omenire. Este folosit pe scara larga in intreaga lume. Tarile cu cele mai mari populatii (SUA, China, India etc.) au peste 100.000 km2 de teren irigat.

Irigarea consuma o cantitate mare de apa proaspata si poate duce la exploatarea apelor si recoltarea de saruri. Salinizarea este o mare problema in locuri precum Egiptul. Albia Nilului a fost irigata de la aproape 5000 de ani de cand in jurul valorii de 3100 i.Hr.

Aceste practici trag sare de la orizonturile inferioare din sol pana la nivelurile superioare. Acest lucru este atat de rau in unele locuri dat fiind faptu ca solul este de fapt albicios. Aceasta nu este o problema izolata in Egipt si are loc acolo unde irigarea a fost utilizata pentru o perioada lunga de timp.

Irigarea prin picurare ofera o solutie excelenta pentru aceasta problema potentiala. Practicile istorice, cum ar fi irigarea centralizata, nu sunt sustenabile pe termen lung. Ele consuma cantitati mari de apa si sunt potential daunatoare pentru “sanatatea” solului.

Irigarea prin picurare permite utilizatorului sa controleze mai bine cantitatea de plante pe care o primesc, mai degraba decat sa ude suprafata. Eutrofizarea este redusa masiv prin irigarea prin picurare, deoarece ingrasamintele nu sunt indepartate prin scurgerea apei in cursurile de apa.

Irigarea prin picurare poate fi viitorul

Italia este una dintre cele mai mari tari agrare din lume si are un procent mare de teren care a fost acordat pentru cultivarea graului, porumbului, orezului si fructelor etc. Italia a inceput sa puna in aplicare irigarea prin picurare in 2011.

Adoptarea Italiei de irigare prin picurare este estimata pentru a salva tara de 4,3 miliarde Euro in urmatorii treizeci de ani! Conform Raportului Mondial de Dezvoltare a Apei (WWDR), pana in 2030, 47% din populatia lumii va trai probabil in “zone cu stres de apa mare”.

Daca este de crezut acest avertisment, este esential sa dezvoltam si sa implementam modalitati de utilizare mai buna si de conservare a resurselor de apa. Irigarea prin picurare poate fi solutia perfecta pentru agricultura.

0 Shares
You May Also Like