Ce inseamna recuperare medicala si la ce ne foloseste?

Ce inseamna recuperare medicala si la ce ne foloseste?

0 Shares
0
0
0

In recuperare medicala si fizica specialitatile medicale sunt  orientate spre recuperare si asupra calitatii vietii si a capacitatii functionale. Pacientii sufera adesea de invaliditate, afectiuni congenitale dobandite, de exemplu, displazie.

Medicii fac studii amanuntite si lucreaza in cabinete private, de multe ori fiind numiti „medici reabilitatori“ . Reabilitarea medicala si fizica sunt o specializare diferita.

Terapeutii sunt extrem de pregatiti in aplicarea tehnicilor optime functionale, in special la pacientii care sufera leziuni musculare, osteoartrita cerebrala si boli cardiopulmonare (miscarea dupa un accident vascular cerebral de exemplu).

In interiorul spitalului, fizioterapeutii trateaza in mod obisnuit pacientii care au avut o amputare, leziuni ale maduvei spinarii, accident vascular cerebral, leziuni cerebrale traumatice si alte leziuni debilitante. In tratarea acestor pacienti, medicii conduc o echipa interdisciplinara de terapeuti fizici, profesionisti, de agrement si de vorbire, asistenti medicali, psihologi si asistenti sociali.

In ambulatoriu, fizioterapeutii trateaza, de asemenea, pacienti cu leziuni musculare si articulare, sindroame dureroase, rani  si alte afectiuni dezactivatoare. Fizioterapeutii sunt instruiti sa efectueze injectari intramusculare si interarticulare, precum si studii de conducere a nervilor.

Istorie

Specialitatea care a devenit cunoscuta sub denumirea de PM & R a fost infiintata oficial in 1947, cand a fost constituit un consiliu independent de medicina fizica, sub autoritatea Consiliului american de specialitati medicale. In prima jumatate a secolului al XX-lea, doua specialitati neoficiale, medicina fizica si medicina de reabilitare, s-au dezvoltat separat, dar in practica au fost tratate ambele grupuri de pacienti asemanatoare celor cu leziuni invalidante.

Frank H. Krusen a fost un pionier al medicinii fizice, care a subliniat utilizarea agentilor fizici, cum ar fi hidroterapia si oxigenul hiperbaric, la Temple University si apoi la Clinica Mayo si a fost cel care a inventat termenul “fizioterapie” in 1938. Medicina de reabilitare a castigat proeminenta in timpul ambelor razboaie mondiale in tratamentul soldatilor si muncitorilor raniti.

Howard A. Rusk, medic internist din Missouri, a devenit pionier al medicinei de reabilitare dupa ce a fost numit pentru a reabilita pilotii fortelor aeriene in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In 1943, Comitetul Baruch, comandat de filantropul Bernard Baruch, a definit specialitatea ca o combinatie a celor doua domenii si a stabilit cadrul pentru acceptarea sa ca specialitate medicala oficiala.

Comitetul a distribuit, de asemenea, fonduri pentru a stabili programe de formare si cercetare in intreaga tara. In anul 1949, la insistenta dr. Rusk, specialitatea a inclus medicina de reabilitare si si-a schimbat numele in Medicina Fizica si Reabilitare.

Tratament

Principala preocupare pe care PM & R o trateaza ca domeniu medical este abilitatea unei persoane de a functiona optim in limitele impuse de o tulburare sau proces de boala care nu este cunoscuta si pentru care nu exista nici un tratament cunoscut.

Accentul nu se pune pe restaurarea completa a nivelului premorbid de functie, ci mai degraba la optimizarea calitatii vietii pentru cei care nu reusesc sa realizeze o restaurare completa. O abordare de echipa a starilor cronice este subliniata pentru coordonarea ingrijirii pacientilor.

Reabilitarea completa este asigurata de specialisti in acest domeniu, care actioneaza ca facilitatori, lideri de echipa si experti medicali

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…