Ce reprezinta o oportunitate de afacere

0 Shares
0
0
0

Majoritatea tinerilor se viseaza antreprenori. Isi doresc propria afacere pe care sa o conduca si sa fie propriul lor sef. Ceea ce nu este un lucru deloc de condamnat, mai ales ca ideile multor tineri sunt cel putin inovatoare si pot schimba lumea sau comunitatea in care traiesc.

Important este ca lor sa li se alature si reprezentantii comunitatilor locale si reprezentantii societatii in care traiesc. Pentru inceput, orice antreprenor care isi deschide o firma cu siguranta vede in aceasta idee o oportunitate de afacere. Asta inseamna o posibilitate atractiva de a realiza un anumit produs, serviciu ori o tranzactie care ar putea genera in viitor profit.

Insa, pentru a transforma o oportunitate de afacere intr-una de succes, afacerea trebuie sa indeplineasca unele criterii si anume: aceasta trebuie sa fie ceruta de piata careia i se adreseaza, sa prezinte un raport corespunzator intre risc si profit.

Nu degeaba profitul estimat trebuie obligatoriu sa justifice atat capitalul cat si timpul investit. Inainte de a trece la a va face firma, trebuie sa va ganditi foarte bine la planul pe termen lung al acesteia. Trebuie sa luati in considerare posibilitatea cresterii rapide a vanzarilor in primii 7 ani, sa atrageti clienti fideli, sa oferiti o pozitie concurentiala pe care sa nu o poata atinge firmele care vor fi infiintate ulterior.

Totodata, afacerea trebuie sa genereze fonduri pentru supravietuirea si dezvoltarea firmei si trebuie sa asigure cresterea capacitatii de atragere a fondurilor imprumutate pentru marirea patrimoniului. Cand vine vorba de oportunitati de afacere, trebuie sa luati neaparat in calcul si posibilitatea dezvoltarii si diversificarii obiectului de activitate al firmei, avand in vedere ca va puteti alege mai multe, nu doar nu singur obiect de activitate.

Cum se face abordarea

Printre principalele etape ale abordarii oportunitatii economice de catre un intreprinzator se numara identificarea oportunitatii economice, determinarea resurselor necesare pentru valorificarea oportunitatii, precum si obtinerea resurselor necesare pentru aceasta. In procesul de intelegere al oportunitatilor economice, un rol foarte important este dat de documentarea asupra barierelor care ar putea sa apara.

Acestea sunt clasificate in bariere individuale, organizationale si contextuale. Planul de afaceri reprezinta documentul scris in care se precizeaza in ce constã afacerea, obiectivele acesteia, strategiile folosite, precum si rezultatele asteptate intr-un anumit interval de timp.

Elaborarea planului de afaceri este necesara avand in vedere ca il obliga pe intreprinzator sa abordeze sistematic conceptul pe care doreste sa-l realizeze. Dupa ce acesta isi incepe activitatea, planul de afaceri il ajuta sa isi canalizeze eforturile pentru a-si mentine strategia.

Intocmirea planului de afaceri porneste de la realizarea anumitor obiective avand ca scop determinarea profitabilitatii afacerii, obtinerea de fonduri pentru investitii, pentru contracte importante, precum si posibilitatea de fuzionare sau cumparare de alte firme, in cazul in care se va dori pe viitor acest lucru.

0 Shares
You May Also Like