Ce spun specialistii despre pregatirea porumbeilor inainte de concursuri

0 Shares
0
0
0

Inainte de concurs, porumbeii voiajori trebuie sa urmeze o perioada de pregatire. Nu degeaba se plang crescatorii de pierderi majore suferite, de terminarea seriilor de curse.

Pot fi de vina conditiile climatice din cursa, interactiunea cu alti porumbei ce poate infecta desigur si pe cei sanatosi, varsta prea frageda a pasarilor, calitatea lor sau poate frecventa curselor. Cert este ca pot fi factori diversi ce ii afecteaza.

Regulile de baza pentru ingrijirea porumbeilor este nu neaparat de a oferi anumite produse pentru porumbei, ci de a va asigura ca sunt hranite corect, antrenate, nu sunt inghesuite in crescatorie. Practic au nevoie de un stil de viata bun.

Alimentatie

Inainte de un concurs ar trebui sa fie urmata regula de cereale si apa, o dieta aparte intrucat varianta standard de cereale nu acopera tot necesarul de nutrienti pentru dezvoltare, reproducere si pentru a ajuta pasarile sa naparleasca sanatos.

Tine si de preferinte, de observarea pasarilor ce mananca de obicei, unele prefera porumbul, altele mazarea, mai mult sofranel sau mai mult orez, dupa caz.

Antrenare

Hranite de 3 ori pe zi, pasarile au parte de antrenament de asemenea. Desigur ca depinde si de efortul depus, ce si cat mananca pasarile. Multi se tem de faptul ca nu trebuie sa ingrase pasarile si le ofera ratie de hrana dupa cum considera. Totusi altii contesta metoda si cred ca pasarile au un sistem natural si stiu cand sa se opreasca din mancat, au insa nevoie de ceva mai multa hrana.

Teama ca pasarile se pierd, mor si nu mai revin acasa este desigur una constanta. Specialistii spun ca pasarile de calitate, antrenate si care au parte de hrana corespunzatoare nu ajung in astfel de situatii.

Spre exemplu, stiati ca foamea deterioreaza functiile de supravietuire ale porumbeilor? Nu se mai concentreaza, obosesc, au pierderi de memorie, toate sansele sa se piarda.

Medicamente

Inainte si dupa concursuri sunt administrate medicamente pentru porumbei. Aici nu vorbim neaparat de tratarea unor boli, ci de preventie. La fel de important ca hrana si apa oferita pasarilor este de a avea un plan de administrare de medicamente pentru prevenirea unor boli populare in randul pasarilor.

O abordare buna este de a cumpara fiecare produs in parte si crescatorul sa fie responsabil de doza si de administrare. Sunt preferate cele solubile ce se pot pune in apa zilnica de baut a porumbeilor. De obicei fiecare tip de produs are specificatiile legate de administrarea corecta, dilutie etc.

Produse speciale cum sunt electrolitii, vitamintele si mineralele se ofera de asemenea si dupa curse, in primele 24 de ore, pentru recuperare. Ulterior se vor administra si amestecurile de medicamente, tot pentru preventie. Pentru produse de calitate vezi aici ofertele de produse columbofile.

De asemenea, conteaza raportarea la fiecare pasare in parte. Porumbeii sunt diferiti, deci se vor antrena diferit, se vor hrani diferit. Nevoile de acest gen trebuie observate de catre crescator. Unii ar spune ca la fel de important este ca pasarile sa primeasc atentie si sa fie crescute in confort si deplina armonie, nu fortate sa zboare, sa manance etc.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…