Ce sunt coroanele dentare?

0 Shares
0
0
0

O coroana dentara este un „capac” in forma de dinte care este asezat peste un dinte – pentru a acoperi dintele pentru a-i restabili forma si dimensiunea, rezistenta si a imbunatati aspectul acestuia.

Coroanele atunci cand sunt cimentate in loc, inglobeaza complet intreaga portiune vizibila a unui dinte care se afla la si deasupra liniei gingivale. Veti descoperi insa in urmatoarele randuri mai multe detalii despre aceste coroane dentare ceramice.

De ce este nevoie de o coroana dentara?

O coroana dentara poate fi necesara in urmatoarele situatii:

  • Pentru a proteja un dinte slab (de exemplu, de la descompunere) de la rupere sau de a tine impreuna partile unui dinte crapat.
  • Pentru a restaura un dinte deja spart sau un dinte care a fost foarte uzat.
  • Pentru a acoperi si a sustine un dinte cu o umplutura mare atunci cand nu a mai ramas mult dinte.
  • Pentru a tine un pod dentar in loc.
  • Pentru a acoperi dintii necorespunzatori sau puternic decolorati.
  • Pentru acoperirea unui implant dentar.
  • Pentru a face o modificare cosmetica.

Pentru copii, o coroana poate fi folosita pe dintii primari (bebelusi) pentru a:

  • Salva un dinte care a fost atat de deteriorat de descompunere, incat nu poate suporta umplutura.
  • Proteja dintii unui copil cu risc ridicat de afectare a cariilor, mai ales atunci cand un copil are dificultati in a pastra igiena orala zilnica.
  • Reduce frecventa anesteziei generale pentru copiii incapabili din cauza varstei, comportamentului sau a istoricului medical pentru a coopera pe deplin cu cerintele ingrijirii dentare adecvate.

In astfel de cazuri, este posibil ca un dentist pediatru sa recomande o coroana din otel inoxidabil.

Ce tipuri de coroane sunt disponibile?

Coroanele permanente pot fi confectionate din otel inoxidabil, toate metalele (cum ar fi aurul sau alt aliaj), topite cu portelan-metal, toate rasina sau toate ceramice.

Coroanele din otel inoxidabil sunt coroane prefabricate care sunt utilizate pe dinti permanenti in primul rand ca masura temporara. Coroana protejeaza dintele sau umplutura in timp ce o coroana permanenta este realizata dintr-un alt material.

Pentru copii, o coroana din otel inoxidabil este folosita in mod obisnuit pentru a se potrivi peste un dinte primar care a fost pregatit pentru a se potrivi.

Coroana acopera intregul dinte si il protejeaza de o deteriorare ulterioara. Cand dintele primar iese pentru a face loc dintelui permanent, coroana iese natural cu el.

In general, coroanele din otel inoxidabil sunt utilizate pentru dintii copiilor, deoarece acestia nu necesita mai multe vizite dentare pentru a pune la punct si astfel sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor decat coroanele facute la comanda si ingrijirea dentara profilactica necesara pentru a proteja un dinte fara coroana.

Metalele utilizate in coroane includ aliajele care au un continut ridicat de aur sau platina sau aliaje de metale de baza (de exemplu, cobalt- crom si aliaje de nichel-crom).

Coroanele metalice rezista bine la muscaturi si forte de mestecat si dureaza probabil cel mai mult timp in ceea ce priveste uzura. De asemenea, coroanele metalice rareori se rup. Culoarea metalica este dezavantajul principal. Coroanele metalice sunt o alegere potrivita pentru molarii de vedere.

Coroanele dentare din portelan-topit-metal pot fi potrivite de culoare cu dintii adiacenti (spre deosebire de coroanele metalice).

Cu toate acestea, o mai mare purtare a dintilor oposi apare cu acest tip de coroana in comparatie cu coroanele din metal sau rasina. Portiunea de portelan a coroanei poate, de asemenea, sari sau sa se desprinda.

Langa coroanele cu ceramica integrala, coroanele din portelan-topit-metal sunt mai degraba ca niste dinti normali.

Cu toate acestea, uneori, metalul care sta la baza portelanului coroanei poate aparea ca o linie intunecata, in special la linia gingiilor si cu atat mai mult daca gingiile se retrag.

Aceste coroane pot fi o alegere buna pentru dintii fata sau spate, precum si poduri lungi in care metalul este necesar pentru rezistenta.

Coroanele dentare cu toata rasina sunt mai putin costisitoare decat alte tipuri de coroane. Cu toate acestea, acestea se uzeaza in timp si sunt mai predispuse la fracturi decat coroanele din portelan-topite-metal.

Coroanele dentare din totalitate ceramica sau din portelan ofera o potrivire mai buna a culorilor naturale decat orice alt tip de coroana si pot fi mai potrivite pentru persoanele cu alergii la metale. Coroanele tot ceramice pot fi utilizate pentru dintii fata si spate.

Temporare versus permanent. Coroanele temporare pot fi realizate in cabinetul stomatologului dvs., in timp ce majoritatea coroanelor permanente sunt facute intr-un laborator stomatologic.

De obicei, coroanele temporare sunt realizate dintr-un material pe baza de acrilic sau otel inoxidabil si pot fi utilizate ca o restaurare temporara pana cand o coroana permanenta este construita de un laborator.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…