Ce sunt ortezele pentru picior și din ce materiale sunt făcute?

Ce sunt ortezele pentru picior și din ce materiale sunt făcute?

0 Shares
0
0
0

Ortezele pentru picior reprezintă dispozitive medicale utilizate pentru a oferi sprijin, corecție sau protecție picioarelor și gleznelor. Acestea pot fi folosite pentru o gamă largă de scopuri, cum ar fi corectarea deformităților, ameliorarea durerilor articulare, susținerea picioarelor în timpul recuperării după leziuni sau intervenții chirurgicale, precum și pentru îmbunătățirea mobilității și stabilității.

Ce sunt ortezele pentru picior?

Ortezele pentru picior sunt dispozitive medicale concepute pentru a susține sau corecta structura și funcția piciorului și a gleznei. Aceste dispozitive pot fi confecționate dintr-o varietate de materiale și pot fi personalizate pentru a se potrivi nevoilor individuale ale pacientului. Există mai multe tipuri diferite de orteze picior, fiecare având scopuri și caracteristici specifice.

Cele mai comune tipuri:

 • Orteze plantare sau talonete ortopedice: Acestea sunt folosite pentru a oferi suport și corecție pentru arcada piciorului. Talonetele ortopedice pot ajuta la reducerea durerilor la nivelul picioarelor, gleznelor, genunchilor și spatelui și pot corecta dezechilibrele piciorului, cum ar fi supinația sau pronatoarea.
 • Orteze pentru gleznă: Acestea sunt destinate susținerii și stabilizării gleznei și pot fi folosite în caz de entorse ale gleznei, instabilitate a articulației sau pentru prevenirea leziunilor în timpul activităților sportive.
 • Orteze pentru genunchi: Ortezele pentru genunchi sunt utilizate pentru a susține și stabiliza articulația genunchiului în cazul unor afecțiuni precum entorse, ligamente întinse sau osteoartrită. Aceste dispozitive pot ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea funcției genunchiului.
 • Orteze pentru glezna piciorului căzut: Acestea sunt concepute pentru a corecta piciorul căzut și pentru a ajuta la ridicarea și flexarea piciorului în mod corespunzător. Acestea sunt folosite în special în cazurile de neuropatie periferică sau leziuni ale nervilor.
 • Orteze pentru întinderea nocturnă a călcâiului: Acestea sunt utilizate pentru a trata afecțiuni cum ar fi fasciita plantară sau tendinita lui Ahile. Aceste dispozitive mențin piciorul într-o poziție întinsă în timpul somnului, ceea ce poate reduce disconfortul dimineața.
 • Orteze pentru tibie și picior: Acestea sunt destinate susținerii întregii tibii și a piciorului și pot fi utilizate în cazuri de fracturi, leziuni ale ligamentelor sau alte afecțiuni care necesită imobilizare.

Materiale utilizate în fabricarea ortezei pentru picior:

Materialele utilizate în fabricarea ortezei pentru picior variază în funcție de tipul și scopul dispozitivului, dar pot include următoarele:

 • Plastice termoformabile: Aceste materiale pot fi încălzite și modelate pentru a se potrivi în mod precis formei piciorului sau a gleznei. Acestea sunt adesea folosite în confecționarea talonetelor ortopedice și a ortezelelor pentru gleznă.
 • Neopren: Materialul neopren este flexibil și elastic și este utilizat în ortezele pentru gleznă și picior pentru a oferi un grad suplimentar de compresie și suport.
 • Aluminiu sau oțel: Aceste materiale sunt utilizate în construcția ortezei pentru a furniza stabilitate și rigiditate. Ele sunt folosite în special în ortezele pentru genunchi și tibie și picior.
 • Spumă și burete: Aceste materiale sunt folosite în confecționarea căptușelilor sau căptușelilor de amortizare pentru a oferi confort și pentru a preveni iritarea pielii.
 • Piele sau material textil: Aceste materiale sunt adesea folosite pentru căptușeala exterioară a ortezei pentru picior pentru a conferi durabilitate și aspect estetic.
 • Curele și catarame: Aceste componente pot fi realizate din materiale precum nailon sau velcro și sunt utilizate pentru a fixa și regla orteza pe picior.

Alegerea corectă a materialelor depinde de nevoile și preferințele individuale ale pacientului, precum și de recomandările specialistului în îngrijirea sănătății.

Ortezele pentru picior sunt dispozitive medicale valoroase utilizate pentru a oferi sprijin, corecție sau protecție picioarelor și gleznelor. Aceste dispozitive pot fi confecționate dintr-o varietate de materiale, fiecare având scopuri și caracteristici specifice pentru a se potrivi nevoilor individuale ale pacientului. Pentru a alege corect o orteză pentru picior, este important să consultați un specialist în domeniul sănătății, care vă poate evalua nevoile și vă poate oferi recomandări adecvate.

 

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…