Cele mai cunoscute tipuri de umidometre

0 Shares
0
0
0

Cele-mai-cunoscute-tipuri-de-umidometreUmiditatea din diverse produse agricole este foarte importanta pentru determinarea calitatii produsului si destinatiei sale. Exista umidometre portabile sau umidometre fie, care pot face fata oricaror necesitati.

In funcie de destinatie, umidometrele pot fi de mai multe  feluri, evidentiindu-se umidometrul pentru lemn si produse lemnoase si umidometrul pentru cereale. Indiferent ca vorbim despre un umidometru cereale sau despre un umidometru lemn, acestea se pot diferentia in functie de modul de functionare.

Umidometru cu penetrare

Sunt umidometrele care descopera gradul de umiditate penetrand produsul. De regula sunt indicate atunci cand se stie ca umiditatea este distribuita in mod uniform in material.

Poate fi un umidometru cu acuratete destul de mare, mai ales in cazul cerealelor. In cazul lemnului, acuratetea este mare atata vreme cat nu exista mai multe straturi de lemn si nu exista goluri de aer.

Umidometru cu ultrasunete

Este un umidometru performant, care poate sa aduca o multime de avantaje. In ultima vreme este din ce in ce mai apreciat, pentru ca asigura o serie de avantaje:

•    Nu necesita deteriorarea materialului. Exista materiale care nu pot fi penetrate, asadar, aceste umidometre sunt extrem de eficiente;
•    Poate fi foarte rapid. Umidometrele cu ultrasunete pot sa masoare foarte repede mai multe locuri cu umiditate diferita. Astfel, se poate obtine o economie serioasa de timp;
•    Este foarte exact atunci cand vorbim despre umiditati scazute, de pana in 10%.

In cazul cerealelor, cele mai multe umidometre sunt cu penetrare, deoarece sunt mai eacte. Acestea pot fi la randul lor foarte diferite, in functie de cerealele ce urmeaza a fi masurate si analizate.

Exista umidometre din ce in ce mai tehnologizate, care pot sa ofere date exacte despre umiditate, dar si despre alte proprietati ale probei masurate. Atunci cand alegi un umidometru cereale, este bine sa te uiti la aspecte precum:

•    Tehnologiile inglobate. Este foarte important sa ai la indemana tehnologii moderne, usor de folosit. Un umidometru modern trebuie sa aiba ecran LCD si sa poata fi folosit prin simple apasari de buton;
•    Corectitudinea masuratorilor. Un alt element important este gradul de corectitudine al masuratorilor. De regula, este precizata marja de eroare si sunt evidentiate si conditiile in care poate sa functioneze umidometrul.

0 Shares
You May Also Like