Certificarea Iso 14001

Certificarea Iso 14001

0 Shares
0
0
0

Certificarea Iso 14001In prezent exista o multime de tipuri de organizatii, iar dintre acestea, aproape toate daca nu chiar toate tipurile de organizatii sunt din ce in ce mai interesate in ceea ce priveste atingerea si demonstrarea unei performante ridicate privind ocrotirea mediului (prin certificare ISO 14001).

In acest sens, organizatiile au un control mai strict in ceea ce priveste propriile activitati si produse, dar si in ceea ce priveste oferirea unor servicii specifice, tinand cont de toate obiectivele, dar si de politica interna legata de acest domeniu.

Companiile opteaza pentru acesta conduita in contextul unei legislatii care este din ce in ce mai severa, dar si in conteztul unei dezvoltari economice limitate de protectia mediului si pe fundalul unui interes crescut asupra problemelor ambientale, iar aici se poate include printre altele si dezvoltarea durabila.

Standardul iso 14001: 2005 este un standard  despre care se poate spune ca este relativ nou, dat fiind faptul ca a fost publicat la sfarsitul anului 1996. Acest standard face referire la managementul sistemelor de mediu. Pana undeva spre finalul anului trecut, peste 223 de mii de firme au obtinut aceasta certificare ISO 14001.

In ceea ce priveste acest standard, trebuie precizat ca acesta se bazeaza pe specificatiile familiei de standarde ISO 9000. In conditiile in care deja ai cunostinte despre termenii si structura ISO 9001 veti parcurge usor si ISO 14001.

Printre elementele importante ale standardului ISO 14001:

  • Este un standard voluntar;
  • Standardul poate folosi programele sistemelor de mediu existente;
  • Acest standard incurajeaza economia financiara prin integrarea cerintelor de mediu in cadrul sistemelor generale ale organizatiei (proiectare, fabricatie etc.);
  • Mai trebuie precizat ca standardul poate sa ofere un avantaj de piata semnificativ.

Documentatie privind standardul ISO 14001

Documentatia necesara in ceea ce priveste sistemul de management al mediului reprezinta punctul nodal care descrie interactuinea dintre elementele de baza ale sistemului, si le ofera auditorilor de terta parte informatii pretioase care sunt necesare in ceea ce priveste intelegerea sistemelor de management al mediului din cadrul organizatiilor.

In conformitate cu principiile ISO 14001, politica si analiza de impact asupra mediului, incluzand aici si aspectele legale dar si cele de alta natura,  contur programului datorita influentarii selectiei variilor obiective cuantificabile care privesc politica de mediu a organizatiei.

In ceea ce priveste atingerea acestor obiective si deziderate de mediu trebuiesc dezvoltate o serie de programe si/sau proiecte specifice (implementare si certificare ISO 14001. De precizat este faptul ca in cadrul ISO 14001 aceste actiuni sunt prezentate in sectiunea „Implementare & Operationalizare”).

Elementele verificatoare si corective ale sistemului contribuie foarte mult la asigurarea unei imbunatatiri continue prin abordarea si eliminarea cauzelor principale ale neconformitatilor

Procesul continuu de revizuire a sistemelor de management de mediu ISO 14001 si a componentelor sale este foarte util in ceea ce priveste asigurarea adecvarii, eficientizarii si continuitatii programului organizatiei cu privire la mentinerea si prelungirea acestui tip de certificare iso 14001.

Asadar, in mare parte cam acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunoasca toata lumea despre standardul ISO 14001.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…