spatii comerciale

Chiriile pentru spatiile comerciale stradale au scazut cu pana la 35%

0 Shares
0
0
0

spatii comerciale

Renegocierea chiriilor pentru spatiile comerciale a fost una din primele masuri pe care firmele, afectate de scaderea incasarilor, au luat-o in 2009. Potrivit unui studiu realizat de BNP Paribas Real Estate, de la inceputul anului s-a observat o scadere a chiriilor medii pentru spatiile comerciale stradale, cu pana la 35%.

“Daca initial proprietarii au fost refractari, acestia au devenit in cele din urma mai flexibili si au convenit renegocierea chiriilor utilizand metoda de calcul pe baza incasarilor sau sistemul “step rent” care poate sa reduca presiunea chiriilor in urmatoarele 12-18 luni considerate cu vanzari potential scazute”, se arata in studiul citat.

Astfel, chiriile lunare au fost de maxim 90 euro/metru patrat (mp) pentru spatiile stradale centrale de pana la 75 mp, in timp ce pentru spatiile mai mari de 75 mp chiriile au fost de aproximativ 70 euro/mp. In zonele secundare, chiriile au variat intre 30 si 60 euro/mp, in timp ce in zonele periferice acestea s-au situat intre 15 si 25 euro/mp.

Potrivit analizei citate, in centrele comerciale chiriile au inregistrat un trend descendent, mai ales in cazul proiectelor cu disponibilitate mare a spatiilor comerciale. Pentru suprafetele mai mari de 100 mp, chiriile s-au situat intre 20-40 euro/mp/luna, iar pentru spatiile mai mici de 100 mp, intre 60-80 euro/mp/luna.

Modificari s-au observat si in ceea ce priveste cererea de spatii de chirie. “Daca in anii anteriori cei mai activi jucatori pe piata au fost bancile, farmaciile, retailerii de produse electrocasnice si operatorii de jocuri electronice, in 2009 cererea activa a provenit de la cafenele, restaurante tip fast-food si operatorii de magazine cu produse de larg consum care mizeaza pe apropierea de client si minimizarea costurilor ocazionate de cumparaturile zilnice”, mai mentioneaza studiul.

Sursa: Business.rol.ro

0 Shares
You May Also Like