tratarea_apei

Consideratii generale privind tratarea apei

0 Shares
0
0
0

tratarea_apei

Apa este o resursa de a carei necesitate ne lovim zi de zi. Avem nevoie de apa pentru numeroasele activitati casnice. Avem in gospodarie diverse instalatii si dispozitive care functioneaza pe baza de apa: masina de spalat vase, masina de spalat rufe, centrala termica sau instant pe gaz, pompa sau hidrofor, teava folosita pentru transportul si circulatia apei.

De cele mai multe ori apa provine de la sursa de alimentare in stare dura, contine foarte mult calcar si substante nocive care nu fac altceva decat sa ne distruga instalatia de apa, respectiv sistemul de alimentare si electrocasnicele din gospodarie care isi desfasoara activitatea pe baza apei.

O statie dedurizare ar fi solutia optima pentru astfel de situatii. Aceasta are rolul de a reduce duritatea apei si de a prelungi durata de viata a electrocasnicelor. Sunt oameni care se alimenteaza de la o sursa naturala, altii de la reteaua publica.

 

Apa provenita din sursele naturale nu indeplineste intotdeauna conditiile de calitate necesare satisfacerii nevoii consumatorilor. Apa din surse de suprafata este tulbure si contine un numar mare de bacterii daunatoare sanatatii; ea va trebui sa fie limpezita in decantoare si filtre si curatita de bacterii in instalatii de dezinfectare. Apele subterane pot fi mineralizate, datorita continutului in compusi de calciu si de magneziu, de fier si mangan, cloruri, sulfati si gaze, in cantitati ce depasesc limitele admise.

Este necesara o tratare care sa retina aceste substante (instalatii de dedurizare, deferizare, demanganizare, dezacidare). Metodele care se folosesc pentru imbunatatirea caracteristicilor calitative ale apei reduc in cea mai mare parte procesele de corectare a calitatii apei care au loc in natura. Pentru limpezirea apei, in natura, exista procese de sedimentare, coagulare si filtrare. Particulele aflate in suspensie in apa sedimenteaza cand apa este lasata in repaus sau se deplaseaza cu viteza mica.

Aceste procese se intalnesc in lacurile de acumulare, la confluenta raurilor avand calitati de apa diferita. Pentru curatirea chimica a apei, in natura, se constata procesul aerare a apei cu oxidarea compusilor solubili si transformarea lor in compusi insolubili care se depun.

Pentru purificarea bacteriologica se constata in natura, actiunea biochimica a bacteriilor aerobe la suprafata nisipului filtrant, toate celelalte bacterii aflate in apa ce se filtreaza sunt retinute si distruse de aceasta flora microbiana aeroba. Complexitatea si dezvoltarea proceselor din statiile de tratare rezulta din: comparatia caracteristicilor organoleptice, fizice, chimice, biologice si bacteriologice, pentru apa sursei, cu cerintele de calitate impuse de consumator; aceasta se efectueaza pe baza studiilor hidrochimice asupra sursei, pentru perioade caracteristice (ape limpezi in perioada de vara) de 1-2 ani; tehnologiile de care se dispune (statie dedurizare, filtre, decantoare) in etapa dezvoltarii proiectului si previziunile de modificare a calitatii apei sursei, in timp (pentru o perioada de minimum 10 ani); elementele tehnico-economice impuse de configuratia terenului, conditiile materiale, energia consumata si siguranta in exploatare; elementele sociale determinate in lipsa surselor, traditie si asigurarea sanatatii oamenilor.

Apa, indiferent de sursa de provenienta exista riscul sa prezinte o multime de impuritati; o statie dedurizare trateaza apa, o face mai putin dura. In general, apa care provine de la reteaua publica are o concentratie foarte ridicata in calcar; de cele mai multe ori nici solutiile din comert speciale pentru asa ceva nu reusesc sa ne protejeze masinile de spalat. Ar fi indicat sa avem o statie dedurizare, care retine calcarul si confera masinii de spalat siguranta in functionare.

Apa dura afecteaza si instalatia de tevi; exista riscul sa apara scurgeri de apa. Este foarte important sa ne protejam instalatia, aparatura din casa, si in primul rand sanatatea. O statie dedurizare se recomanda pentru siguranta aparaturii electrocasnice. Folosind un astfel de dispozitiv, practic economisim detergent si alte produse utilizate pentru intretinerea electrocasnicelor si a instalatiilor.

O statie dedurizare este un produs extrem de eficient in ceea ce priveste procesul de tratare a apei. Pentru detalii suplimentare click aici.

0 Shares
You May Also Like