Cum au aparut blogurile

0 Shares
0
0
0

 

Inainte ca blogurile sa devina populare, au existat comunitati digitale cum ar fi USENET, listele de e-mail xrt si BBS.

In anii ’90, programele pentru crearea de forumuri de Internet, de exemplu WebEx, au facut posibila conversatii cu fire. Firele sunt mesaje care sunt legate de un subiect de forum.

1994-2000

Blogul modern este o evolutie a revistelor on-line, in care oamenii au scris despre viata lor personala, ca si cum ar fi fost un jurnal intim, dar l-au raspandit pe web. Paginile deschise de Webring au inclus membrii comunitatii ziarelor online. Justin Hall, care si-a scris blogul sau personal din 1994 ca student la Universitatea Swarthmore, este recunoscut in general ca fiind unul dintre primii bloggeri.

Au existat si alte forme de jurnale online. Un exemplu a fost jurnalul programatorului de jocuri John Carmack, publicat prin intermediul protocolului Finger.

Site-urile web, cum ar fi site-urile corporative si paginile web personale, au adesea si au sectii pe stiri sau stiri, frecvent pe pagina de pornire si sortate dupa data. Unul dintre primii precursori ai unui blog a fost site-ul personal al lui Kibo, actualizat prin USENET.

Primele bloguri au fost pur si simplu actualizate componente ale site-urilor comune. Cu toate acestea, evolutia instrumentelor care au facilitat producerea si intretinerea articolelor publicate si ordonate in ordine cronologica au insemnat ca procesul de publicare ar putea fi directionat catre mai multi oameni, si nu neaparat cei care aveau cunostinte tehnice. In ultimul timp, acest lucru a dus la existenta unor proceduri diferite de publicare a blogurilor. De exemplu, utilizarea unui tip de software bazat pe browser este in prezent un aspect comun al bloggerului.

Blogurile pot fi construite si stocate folosind servicii dedicate hosting, sau pot fi accesate folosind concretizata si software-ul generic pentru blog-uri, de exemplu, folosind Blogger sau LiveJournal produse sau servicii prin utilizarea curenta de web hosting blog-uri.

Termenul „weblog“ a fost inventat de Jorn Barger la data de 17 decembrie 1997. Forma scurta, „blog“ a fost inventat de Peter Merholz in aprilie sau mai 1999,4 5 6 si a fost rapid adoptat atat ca nume, cat si ca verb (presupunand “blogging” ca “editeaza un blog web sau adaugati un mesaj pe blogul cuiva”).

Dupa un inceput lent, blogurile au castigat rapid popularitatea; site-ul Xanga, lansat in 1996, a avut doar 100 pe zi in 1997, dar mai mult de 50 de milioane in decembrie 2005. Utilizarea blog-uri raspandite pe parcursul anului 1999 si in anii urmatori, fiind foarte popular in timpul sosirea aproape simultana a primului Instrumente de gazduire blog:

 

Open Jurnal lansat in octombrie 1998, a crescut in curand la mii de reviste online. Jurnalul deschis a fost inovat in comentariile cititorilor, fiind primul blog al comunitatii in care cititorii puteau adauga comentarii la intrarile de bloguri.

Brad Fitzpatrick a lansat LiveJournal in martie 1999.

Andrew Smales a creat Pitas.com in iulie 1999 ca o alternativa mai usoara la mentinerea unei “pagini de stiri” pe un site web, urmata de Diaryland in septembrie 1999, concentrandu-se mai mult pe comunitatea de agende personale.

Evan Williams si Meg Hourihan (Pyra Labs) au lansat Blogger.com in august 1999, ulterior achizitionat de Google in februarie 2003.

Blogul a combinat pagina web personala cu instrumente pentru a putea conecta mai usor cu alte pagini – in special permalinks, blogrolls si trackbacks. Acest lucru, impreuna cu motoarele de cautare ale blogurilor web, le-a permis bloggerilor sa urmareasca firele care le-au conectat cu alti utilizatori cu interese similare.

Primele si cele mai populare bloguri americane au aparut in 2001: AndrewSullivan.com Andrew Sullivan, Politics1.com Ron Gunzburger, Taegan Goddard de sarma politic si Jerome Armstrong a MyDD, care se ocupa in principal probleme politice.

In limba spaniola, primele bloguri au aparut la acel moment. Cele mai importante au fost in 2000 pe blog-ul numit Terremoto.net, iar in 2001 a aparut Claudia-P.com in cazul in care un adolescent de la Madrid, a explicat viata sa personala aparte, si omul care a mancat diccionarios.8

In 2002, blogging-ul devenise un astfel de fenomen care a inceput sa apara in manuale, concentrandu-se in principal pe tehnologie. Importanta comunitatii de blog (si a relatiei acesteia cu o societate mai mare) a castigat rapid importanta. Scolile de jurnalism au inceput sa investigheze fenomenul blogurilor si sa stabileasca diferente intre jurnalism si blogging.

In 2002, prietenul lui Jerome Armstrong si fostul partener Markos Moulitsas Zúniga au inceput DailyKos. Cu varfuri de pana la un milion de vizite zilnice, spatiul web a devenit unul dintre blogurile cu cel mai mare trafic pe Internet.

In 2006, data de 31 august a fost aleasa pentru a sarbatori asa-numita Ziua Blogului International in intreaga retea. Ideea a fost adusa de un blogger (utilizator blog) israelian numit Nir Ofir, care a propus ca la aceasta data, bloggeri care au dezvoltat weblog personal a trimis cinci invitatii cinci bloguri pe diferite teme la cinci contacte diferite, astfel incat utilizatorii de Internet da difuzie la bloguri pe care alte persoane probabil ca nu le stiau si care ar putea fi in cele din urma interesante pentru ele

Printre cele mai populare servere de blog sunt Blogger si WordPress. Co-fondatorii Twitter, Evan Williams si Biz Stone, au creat platforma de scriere Medium.10

Unii bloggeri au fost in miscare la televiziune si mass-media: Duncan Black, Glenn Reynolds (Instapundit), Markos Moulitsas Zuniga (Daily Kos), Alex Steffen (Worldchanging), Ana Marie Cox (Wonkette), Nate Silver (FiveThirtyEight. com), Nora Ephron (Huffington Post) si Ezra Klein (care sa alaturat mai intai blogului American Prospect, apoi The Washington Post).

In intreaga lume recomandarile de bloguri si intalniri 11 se fac pe 31 august acronimul 3108 cu cuvantul “blog”. Exista si intalniri fata in fata unde bloggeri impartasesc despre spatiile lor si despre internet.

Instrumente pentru crearea si intretinerea acestuia

Exista diverse instrumente care permit intretinerea blog-uri, multe dintre ele gratuite si fara expertiza tehnica inalta, gestionarea intregului weblog, coordona, sterge sau rescrie articole, moderarea comentarii cititor, etc, intr-un mod aproape la fel simplu cum sa gestionati e-mailurile In prezent, utilizarea sa a fost simplificata intr-o asemenea masura incat aproape orice utilizator este capabil sa creeze si sa gestioneze un blog personal.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…