Cum sa-i surprindem pe partenerii de afaceri: cadouri binevenite vs cadouri interzise

0 Shares
0
0
0

Este mai important sa mentii relatiile de colaborare si parteneriatele, decat sa le stabilesti. Pentru a avea si mai departe relatii bune cu partenerii, ar fi bine, sa spunem asa, sa-i luati in seama cu ocazia diverselor evenimente, cum ar fi: ziua de nastere, ziua intreprinderii, ziua profesionala etc.

Sigur, le putem expedia o simpla felicitare cu urarile de rigoare, dar daca suntem invitati la petrecere, nu ne vom descurca cu o singura felicitare. In acest caz este nevoie de un cadou, iar cand este vorba despre partenerii de afaceri, este indicat sa tinem cont si de eticheta.

a un partener de afaceri, pe care l-am cunoscut, de exemplu, in cadrul unei licitatii, nu vom merge cu un cadou pe care l-am putea oferi unui prieten apropiat.

Prietenului i-am putea darui si lucruri foarte personale, pentru ca la petrecerea lui vor participa persoane apropiate, insa, tinand cont de faptul ca la aniversarea colegului de la licitatie vor fi persoane din alt mediu, trebuie sa ai mare grija pentru a nu da gres cu darul tau. In caz contrar, risti sa pierzi anumite legaturi importante pentru afacerea ta.

Asadar, ce-i putem darui unui partener de afaceri?

  • Bilete la un concert cu muzica relaxanta, eventual opera. Astfel, ii vei oferi un moment de destindere;
  • Un curs de dezvoltare in arta comunicarii, sustinut de o personalitate in domeniu, in asa mod isi va imbunatati competentele de comunicare cu clientii;
  • O sedinta de consultanta in imagine. Orice om de afaceri este interesat de dezvoltarea propriei imagini, dar si a companiei;
  • O carte din domeniul sau de activitate;
  • Un tablou al unui pictor renumit;
  • Un suvenir ce ar reprezenta imaginea tarii noastre – struguri de poama, hora sau adus de peste hotare, la fel, reprezentativ pentru tara respectiva – Turnul Eiffel in miniatura, de exemplu;
  • Obiecte de birotica – portofoliu, pix personalizat, agenda etc.;
  • Bilet la un eveniment monden, cum ar fi – decernarea premiilor intr-un domeniu, expozitii, traininguri cu formatori cunoscuti.
  • Un cadou util, cum ar fi un card de reduceri. Cum ar fi card de reduceri la un service laptop bun, care ii va ajunge pentru curatarea laptopului si poate pentru alte lucrari de tipul acesta.

Lista poate continua in dependenta de interesele persoanei (minge de fotbal, set pentru pictura), iar aici un rol important il va juca nivelul relatiei voastre si cat de bine il cunosti.

Important este sa retii faptul ca produsele de igiena personala, parfumurile, articolele vestimentare, bijuteriile, dulciurile sau alte delicatese gastronomice – nu prea isi gasesc locul in lista darurilor ce ar putea fi oferite unui partener de afaceri.

De asemenea, nu ar fi o idee foarte buna daca ai merge la evenimentul colegului cu o carte de beletristica, cum ar fi un roman de bulevard. Deseori,  acestea au un subiect destul de cotidian, o maniera si un limbaj mai neasteptat. Daca stii ca omul este pasionat de lectura, dar nu ii cunosti atat de bine preferintele, mai bine ofera-i, dupa cum am mentionat mai sus – o carte de dezvoltare personala sau una din domeniul lui de activitate – psihologie, economie, relatii publice, sociologie etc.

Daca te intrebi sa-i daruiesti sau nu flori, atunci te sfatuim sa te gandesti bine. In cazul in care te decizi sa i le dai, nu cumpara un buchet de flori impachetat in diferite materiale care fosnesc necontenit. Indiferent ca e ziua de nastere, un eveniment profesional sau 1 Martie, mai bine alege un cos cu flori sau flori legate cu o simpla panglica – ar fi mai simplu, mai frumos si mai binevenit.

Speram ca astfel vei impresiona partenerul de afaceri si vei putea stabili relatii colegiale de lunga durata.

0 Shares
You May Also Like